Polèmica per l’adjudicació de contractes per a centres de menors

El cap de la DGAIA nega les acusacions de favoritisme del sindicat CGT

Imatge d'un centre residencial de menors públic de la Generalitat
Ara
09/06/2017
3 min

BarcelonaEn l’últim any, el Govern hauria adjudicat 98 milions d’euros en contractes per gestionar centres de menors concertats per als pròxims vuit anys a fundacions privades que havien estat “relacionades” amb qui ara és el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo. Ho va denunciar ahir el sindicat CGT, en referència a la vinculació professional de Calvo amb les entitats Plataforma Educativa, Fundació Acció Social Infància (FASI) i Fundació Resilis.

La conselleria de Benestar Social i Famílies va defensar ahir que els contractes són públics i transparents i va remarcar que Calvo va deixar tots els seus càrrecs abans de ser director general. El mateix Calvo va negar ahir a la nit a aquest diari cap tracte de favor i va especificar: “Precisament pel fet de venir del sector, m’he apartat totalment [dels processos de decisió en la contractació de serveis]”. Calvo també va voler fer constar que el seu càrrec a FASI era de director operatiu -no director general, com denuncia la CGT- i, per tant, encarregat de l’àrea tècnica, una feina que va exercir entre juny del 2010 i gener del 2016, quan va ser nomenat per al seu càrrec actual. “No tenia poders ni firma, per sobre tenia el director general i el patronat”, va afegir.

La seva trajectòria al sector ve de lluny: el 1994 va participar en la creació de Plataforma Educativa, de la qual va ser tresorer entre el 2008 i el 2009, mentre que entre el 2006 i el 2010 va ser gerent de la Fundació Resilis, també vinculada a Plataforma Educativa. El sector està format per una cinquantena d’entitats, la majoria de les quals actuen a Barcelona, mentre que a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona són molt poques. A Catalunya la DGAIA té 120 centres d’atenció a menors.

Per a la CGT, sindicat minoritari en un sector dominat per CCOO i la UGT, moltes entitats “es disfressen de fundació del tercer sector social” però en realitat tenen un “clar ànim de lucre”. Així ho creuen Miguel González, responsable d’educació de la CGT, i els afiliats Robert Morral, Rubén Mora i Joan Ramos.

Calvo atribueix la denúncia, que considera “una calúmnia” i una “difamació”, al clima “molt tens que viuen els centres, on hi ha una sobreocupació”: “Estem rebent més de cent menors al mes i hi ha constants incidents i agressions”, reconeix. “Sens dubte -afegeix-, els treballadors estan sota pressió i fan una feina molt bona, i potser no se senten prou escoltats. La situació no és fàcil”.

Tensió als centres

En aquesta línia, la sectorial d’educació de la CGT va alertar ahir que en l’últim any s’haurien produït unes 800 agressions a educadors socials als centres tutelats per la Generalitat, dues cada dia, aproximadament. Fa uns mesos, els mateixos treballadors van denunciar que n’hi havia hagut unes 150 als centres públics -són el 20% del total-, i aquell mateix dia la conselleria de Benestar, Dolors Bassa, va emetre un comunicat en què s’afirmava que els centres de menors estan “sobreocupats” i que la tensió que això causa hauria comportat 130 agressions a educadors.

Ahir el portaveu de la sectorial del sindicat, Miguel González, va explicar que els centres estan “desbordats” i es converteixen en “carrerons sense sortida per als menors”. “No hi ha un ambient familiar, sinó que es normalitzen situacions d’abusos i violència”, cosa que incideix directament en l’atenció als infants. “Atenem el doble de persones sense augmentar la plantilla ni cobrir les baixes”, va lamentar González.

Des de Comissions Obreres (CCOO), la coordinadora del sector d’intervenció social CCOO, Rafi Redondo, també denuncia la “falta de control efectiu” de la DGAIA sobre les empreses en qui delega la gestió dels centres i indica que en els últims anys aquestes fundacions privades “han crescut de manera descomunal” i han arribat a crear “hòldings empresarials” que guanyen tots els concursos.

Més enllà dels contractes a les fundacions, CCOO també va denunciar que FASI paga un lloguer pels seus centres per sobre del preu de mercat. I ho paga a Casa Equipaments, una immobiliària participada en un 27% per la mateixa FASI. El Protectorat de Fundacions ja està investigant el cas per “prendre les mesures que calgui”.

stats