Denuncien que el covid ha empitjorat l'aïllament de 72 estrangers positius al CIE de la Zona Franca
El Servei Jesuïta a Migrants i la Fundació Migra Studium reclamen que s’aclareixin els protocols sanitaris d’atenció als interns
BarcelonaEl centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona -que acull persones estrangeres sense papers però que no han comès cap delicte- va ser dels primers de l’Estat a buidar-se per la pandèmia i va estar tancat més de sis mesos a causa de l’emergència sanitària. Però a principis d’octubre van tornar a ingressar-hi 81 algerians que havien arribat en pastera a Palma. En plena onada de contagis i a tocar del segon estat d’alarma els CIE de tot l’Estat van tornar a funcionar, tot i la manca de protocols sanitaris específics per fer-hi front, segons denuncien les entitats que treballen amb les persones internes. La Fundació Migra Studium explica que, només quatre dies després de la reobertura, el CIE de la Zona Franca ja detectava els primers quatre positius. Des de llavors, la direcció ha aïllat 72 persones contagiades que han passat setmanes en una situació de "sobreaïllament", segons denuncia el portaveu de l’entitat, Josetxo Ordóñez, que explica que per evitar la transmissió del virus la direcció els ha tancat en estances d’aïllament i els ha privat de moviment.
De fet, segons l’últim informe de l’entitat, vinculada al Servei Jesuïta a Migrants (SJM), el CIE de Barcelona ha estat el centre de tot l’Estat que més estrangers ha confinat en espais aïllats a causa del virus: 72 persones en total que eren positives o havien estat en contacte estret amb contagiats. Els altres sis CIE de l’Estat només n’han aïllat 14 per les mateixes circumstàncies durant el mateix període. A la situació d’aïllament forçat pel virus que han patit algunes de les persones internes al CIE de la Zona Franca s’hi afegeix la manca de contacte amb les entitats i els familiars. Malgrat que els CIE han tornat a funcionar en plena pandèmia, s’han vetat totes les visites. Segons Ordóñez, tampoc ha estat possible tenir els detalls del pla de reobertura i contingència per fer front als casos positius. "Les quarantenes es compleixen en cel·les d’aïllament i hi ha un dèficit d’atenció sanitària. També se’ns ha barrat el pas com a entitat i a les famílies", denunciava aquest dilluns durant la presentació de l’informe.
Tot i estar sis mesos tancat, 445 estrangers sense papers han passat pel CIE de la Zona Franca aquest 2020. Són una cinquena part de les persones en situació irregular que han estat ingressades en un centre d’aquestes característiques a tot Espanya (2.224) aquest any passat. Segons l’informe de Migra Studium es tracta sobretot de persones arribades en pastera o, en menor mesura, de persones sense els papers en regla identificades en diferents punts de l’Estat però que no han comès cap delicte. De mitjana s’hi estan 35 dies -el màxim permès per llei són 60 dies -, una mica més que al 2019. Després són deportats o els deixen en llibertat perquè no s’ha pogut resoldre la seva repatriació. Segons les dades del ministeri recollides per l’entitat, aquest 2020 es va detectar un menor intern al CIE de la Zona Franca. Tot i això, una altra de les portaveus, Mònica Mínguez, ha explicat que van detectar al centre la presència d’un grup de cinc joves "amb una aparença física tan evident de ser menors que fa que el mateix director que hi havia llavors al centre ens avisi". L’endemà van ser expulsats, sense que els poguessin practicar una prova per acreditar la minoria d’edat.