Societat03/07/2015

Denunciar o continuar com fins ara: què els espera a les 20 víctimes de la xarxa xinesa de tràfic de dones?

La Guàrdia Civil calcula que el grup mafiós que van desarticular dimarts a Barcelona havia guanyat més de 10 milions d'euros en un any traficant amb entre 15 i 30 immigrants al mes

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaLa Guàrdia Civil les ha "alliberades", o això diuen, però de fet ara tenen un problema doble: les vint víctimes de la xarxa xinesa de tràfic de donesdesarticulada dimarts a Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenets'enfronten a un procés d'expulsió perquè van entrar a Espanya sense tenir els papers en regla. Això vol dir que les expulsaran? No necessàriament, tenen més opcions, però poques i segurament la més senzilla és continuar com fins ara. La seva situació és "complicada", segons han explicat a l'ARA fonts de l'ONG que les ha entrevistades per informar-les de la seva situació.

El comandant de la Guàrdia Civil Daniel Baena ha admès avui que, en aquests casos les dones són doblement víctimes: d'una banda, de la xarxa mafiosa que les explotava, de l'altra, dels "rigors de la investigació". Precisament per això demanen suport a una ONG per ajudar-les. "Són estrangeres en situació irregular però si col·laboren tenen possibilitats de quedar-se a Espanya", ha assegurat. Segons Baena en principi ja se'ls ha obert un expedient perquè no tenen permís de residència ni de treball, però "si la víctima vol desvincular-se de l'organització té opció de quedar-se". Encara que no és gaire fàcil que ho facin. A més, algunes tenen passaports falsos que els va donar la màfia i s'enfronten també a un procés per falsificació.

Cargando
No hay anuncios

Una màfia xinesa formada per membres d'una mateixa família les va dur a Barcelona "enganyades", ha reconegut Baena, sense dir-los que s'haurien de prostituir o amagant-los les condicions amb què ho haurien de fer. Tot i que havien fet un primer pagament per començar el viatge quan arribaven a Barcelona els reclamaven més diners i, com que la majoria de vegades no podien pagar, les obligaven a prostituir-se per pagar el deute. En total els cobraven uns 30.000 euros a cada una, ha explicat. Tal com podeu veure al vídeo vivien en unes condicions força dures, amb molt poc espai. Les obligaven a prostituir-se en tres pisos de Barcelona per uns seixanta euros l'hora, dels quals l'organització se'n quedava una bona part.

La cadena del deute

Cargando
No hay anuncios

El principal problema que tenien abans que la Guàrdia Civil desarticulés la xarxa el continuen tenint: és el deute amb l'organització. Des de l'ONG que les ha ateses expliquen que, tal com passa amb aquesta mena d'operacions, s'ha desarticulat la part de la màfia que actua a Espanya, però no la que hi ha a la Xina, de manera que poden continuar amenaçant les seves famílies si no paguen el deute. I ni l'ONG ni la Guàrdia Civil no hi poden fr res. A més, tenen l'expedient d'expulsió, que podrien frenar si demanessin un "període de reestabliment i reflexió", tal com preveu la llei. Però això vol dir que hurien d'admetre que són víctimes d'una xarxa de tràfic de persones i és difícil que ho vulguin fer.

Segons l'ONG que ha atès les dones afectades per l'operació de la Guàrdia Civil de moment no n'hi ha cap que hagi demanat aquest "període de reestabliment i reflexió", que podria ser un primer pas per regularitzar la seva situació. El més probable és que quedin lliures, si els han obert l'expedient d'expulsió com ha comentat Baena podrien continuar en situació irregular intentant pagar el deute que arrosseguen. En aquests casos, com que hi ha indicis que són víctimes de tràfic, no les envien directament a un Centre d'Internament d'Estrangers, però si les aturen en un control policial hi poden acabar.

Cargando
No hay anuncios

Ara com ara l'opció més clara que tenen d'entrada és continuar prostituint-se. Ja sigui en un pis de la mateixa xarxa o en un altre. Amb tot, ara ho faran amb la informació que els ha donat l'ONG i com a mínim sabran quines possibilitats tenen si mai volen sortir d'aquest món. Els cossos policials també podrien determinar per la seva banda que són víctimes de tràfic, sense que elles ho hagin de confessar, si durant la investigació haguessin acumulat prou proves per demostrar-ho. Però tot indica que aquest no ha estat el cas perquè ja no s'haurien obert els expedients. Tant si ho determina la policia directament com si elles denuncien poden optar a aconseguir un permís de residència o fins i tot a demanar asil.

A tot plegat cal sumar-hi la por que les dones poden tenir a la màfia, sobretot tenint en compte que al líder del grup ja l'havien arrestat el 2011 els Mossos d'Esquadra acusat ja de formar part d'una banda de tràfic de dones i prostitució forçada... i que se'n va sortir amb una condemna de tan sols mig any per falsificació de documents, tal com informa Europa Press. En total dimarts la Guàrdia Civil va fer 18 detencions però Baena ha explicat a la roda de premsa d'avui, acompanyat del general Ángel Gozalo i de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que en tot el procés d'investigació, des del desembre de 2014, s'han detingut 40 persones.

Cargando
No hay anuncios

10 milions en un any

El grup mafiós hauria guanyat més de deu milions d'euros en un any traficant amb entre quinze i vint persones cada mes, segons ha explicat Baena. A més s'hi ha de comptar que alguns dels membres també traficaven amb drogues, en movien aproximadament un quilo al mes, bàsicament cocaïna i ketamina. D'altres membres s'especialitzaven en aconseguir documents falsos i dur els immigrants. Estaven molt organitzats i quan parlaven entre ells ho feien en codi: els immigrants eren "estudiants", els membres de la màfia "professors" i els líders "caps d'estudis".

Cargando
No hay anuncios

Els membres de la banda vivien en cercles molt tancats, segons Baena, i no sortien de la seva comunitat ni en el temps lliure, que passaven en karaokes, sales de massatges i restaurants xinesos on muntaven timbes, ha explicat Baena. El comandant de la Guàrdia Civil també ha dit que l'organització tenia una agència de viatges, que els ajudava en el tràfic de persones, i que just ara comencen a investigar la trama de blanqueig de diners.

La investigació s'ha fet en contacte amb l'Europol i l'agència d'immigració del Regne Unit perquè a vegades Barcelona era una porta d'entrada a la Unió Europea on donaven documents falsos als immigrants i després anaven cap altres països de la Unió Europea o a Amèrica. Cal dir que no només traficaven amb dones, també ho feien amb homes, que després havien de pagar el deute treballant per al grup o en d'altres negocis en condicions molt dures.