Salut
Societat26/01/2022

El dentista gratuït de Barcelona doblarà els usuaris amb la injecció econòmica del Govern

L'operador municipal obert a tothom continua bloquejat i l'Ajuntament confia activar-lo abans que acabi l'any

BarcelonaLa posada en marxa d'un dentista municipal que ofereixi els serveis a un preu entre un 10% i un 40% per sota de les tarifes de mercat és un dels cavalls de batalla de l'equip d'Ada Colau des de finals del mandat passat. I ha topat amb el recurs del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC), que va fer que un jutge anul·lés el projecte el maig de l'any passat i que l'Ajuntament recorregués aquella decisió i esperi ara resolució del TSJC amb la previsió -i la "confiança", segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa- de poder tenir funcionant les primeres vuit butaques en una consulta a Ciutat Vella abans que acabi aquest any. De moment, la ciutat sí que té quatre punts on atendre persones vulnerables de manera gratuïta, que l'any passat van oferir prop d'11.000 visites.

Però l'objectiu de la mesura, insisteixen els comuns, era anar més enllà de tot això: demostrar que calia incloure els serveis bucodentals a la cartera pública. S'han fet passos importants, però encara insuficients: el Parlament va aprovar, el setembre del 2020 i a iniciativa de Catalunya en Comú - Podem, impulsar la llei d'atenció pública de la salut bucodental (la llei 12/2020) per donar cobertura, d'entrada, a tots els menors de 14 anys, les persones vulnerables i les que tenen unes condicions de més risc per a la salut bucodental -com les embarassades- i, després, estendre-ho a tothom de manera progressiva en cinc anys. La previsió era tenir el reglament desplegat un any després, cosa que encara no ha passat, però sí que s'han fet avenços, com pactar una partida de 50 milions d'euros en els pressupostos del 2022 per activar el projecte o posar en marxa, a finals de novembre, l'òrgan tècnic que ha de concretar com s'aplicarà la llei a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

La ciutat, que ja disposa de la infraestructura municipal per fer-ho, serà capdavantera en l'oferiment d'aquests serveis que, de fet, faran servir les consultes de l'Ajuntament: la pionera de l'Eixample -que va obrir el 2018 al carrer Viladomat-, la que es va instal·lar el 2021 a Torre Baró i les que s'utilitzen en col·laboració amb Sant Joan de Déu i la Fundació Sant Pere Claver per atendre infants de famílies amb pocs recursos, persones sense llar o usuàries de centres de salut mental.

Cargando
No hay anuncios

Les quatre consultes juntes van atendre, l'any passat, 1.191 pacients nous (10.991 visites) i ara, amb el finançament del Govern, es preveu doblar aquestes vistes i superar, per tant, el llindar de les 20.000 anuals. Fins ara el consistori hi injectava un milió d'euros a l'any i ara, per nivell de població, a Barcelona li pertoquen 10,7 dels milions pactats en el pressupost del 2022 per a salut bucodental. La partida més gran és per a l'atenció infantil, una part que desplega la Generalitat, però ja hi ha compromès també un primer paquet d'1,3 milions per a població vulnerable i embarassades, segons detallen fonts municipals.

El que no inclou el text de la nova llei, però, són les pròtesis que sí que s'ofereixen ja als pacients atesos a les consultes municipals. L'Ajuntament mantindrà aquest servei (600.000 euros) i també preveu que es pugui multiplicar per dos: el 2021 se'n van fer 1.105 i, per tant, podrien passar a ser més de 2.200.

Cargando
No hay anuncios

Un projecte "robust"

"El nostre objectiu, amb les primeres consultes per a persones vulnerables i el projecte d'operador odontològic municipal, era obrir una escletxa i visibilitzar que els serveis bucodentals han de ser molt més accessibles. S'han fet passos però encara queda camí", defensa la regidora de Salut de l'Ajuntament, que recorda que una enquesta prepandèmica del consistori recollia que el 12% dels barcelonins no van mai al dentista perquè no el poden pagar i que el 60% tenen dificultats per assumir-ne el cost i que ara la situació encara serà pitjor. Tarafa diu que el projecte d'operador municipal és "robust", com ho era per exemple l'elèctrica pública, i confia que la justícia acabi donant la raó a l'Ajuntament. De moment, el projecte continua congelat. El que el consistori sí que ha activat és un conveni amb diferents clíniques -se n'hi han adherit un centenar- per derivar-hi pacients a preus més acotats. A l'estiu, aquesta via havia donat atenció a 612 persones.