Denegades el 82% de les sol·licituds per danys psicològics arran del 17-A

La Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats denuncia que els arguments d'Interior són "incoherents"

Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i assessor de la UAVAT, en  una reunió  amb víctimes del 17-A.
Laia Seró
31/07/2019
3 min

BarcelonaGairebé dos anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el ministeri d'Interior ha denegat el 82% de les sol·licituds que ha presentat la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme perquè es reconeguessin les lesions psicològiques de les víctimes de l'atemptat. Així ho confirmen les últimes dades que ha fet públiques l'entitat, que és una de les que ha acompanyat els afectats i manté un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.

Davant el degoteig de denegacions dels darrers mesos, l'associació també ha criticat aquest dimecres alguns dels arguments en què es basen les denegacions d'aquestes víctimes psicològiques. La presidenta de l'associació, Sara Bosch, ha dit que n'hi ha que no són "coherents" i també ha alertat que, en altres casos com el de les víctimes d'ETA, els requisits no eren tan restrictius com ara. Des que hi va haver l'atemptat, l'associació ha fet el seguiment de 77 d'aquests casos, dels quals només 14 han estat reconeguts com a víctimes del terrorisme. Ara bé, d'aquests, 13 corresponen a ferits físics, i només 1 és un ferit psicològic.

Els informes denegatoris elaborats per la unitat mèdica adscrita al ministeri d'Interior esgrimeixen motius com ara que, per exemple, la víctima no constava a la llista de ferits que va aportar la Generalitat o que no ha quedat acreditada la seva presència en la trajectòria de la furgoneta. En aquest sentit, des de l'associació han esmentat el cas d'un quiosquer de la Rambla que es va amagar dins la guingueta quan el vehicle va col·lisionar: "Que es digui que aquest home no era al lloc dels fets, indigna", ha lamentat Bosch, que ha fet el seguiment d'aquesta resposta denegatòria.

El ministeri també basa diverses denegacions en el fet que les sol·licituds es van presentar fora del termini establert o que no es pot determinar si les lesions psicològiques de la persona són posteriors o anteriors al 17-A. Bosch, a més, també s'ha queixat que hi ha víctimes que han rebut respostes denegatòries perquè no han adjuntat un informe psicològic del mateix dia de l'atemptat, quan amb les víctimes d'ETA el govern acceptava que fossin datades de fins a un any després.

Des de l'associació han recordat que aquest tipus d'informes negatius resulten "molt impactants" i deixen "perplexes" les víctimes, que ja estan en una situació de vulnerabilitat prèvia. Molts, han explicat, estan rebent tractament a la Xarxa de Salut Mental pública. "[Aquests entrebancs han fet que] moltes persones hagin abandonat pel camí, i moltes ho segueixin fent", han lamentat.

Informes contradictoris

Els representants de la UAVAT van reafirmar-se en la seva postura crítica amb els arguments d'Interior quan van començar a comprovar que hi havia víctimes a les quals el ministeri havia denegat el reconeixement malgrat que havien obtingut un informe favorable dels forenses de l'administració de Justícia. Això es deu al fet que, a banda de tramitar les sol·licituds a través d'Interior, també hi ha un procediment penal obert que aquests mesos també està avaluant alguns dels casos. No són tots, però, els que han optat per explorar aquesta segona via. Tot i així, l'associació ja ha detectat aquest biaix: "En un 35% dels casos les dues administracions estan en desacord", ha afirmat Bosch. De nou, pel que fa a les víctimes amb ferides físiques, l'acord és total. "¿Com dues avaluacions competents poden dir coses diferents a la mateixa persona?", es pregunten.

A propòsit dels motius d'aquest degoteig de denegacions que s'ha accelerat des d'aquest gener, des de l'associació ho tenen clar: "Les víctimes costen diners". Perquè, d'una banda, si s'acrediten lesions s'ha de fer una proposta indemnitzatòria i, de l'altra, el ministeri ha de garantir assistència psicològica especialitzada a la víctima.

stats