Els equips d'emergència de l'exèrcit avancen 700 metres dins el túnel inundat del TGV durant la matinada
Els militars calculen que ara es troben a una distància de mig quilòmetre del pou de la Devesa, on treballen sis bombes extractores
GironaMentre les bombes extractores situades al pou de la Devesa continuen bombejant aigua intensament, els equips d'emergència que ha desplegat l'exèrcit espanyol (Unitat Militar d'Emergències - UME) per ajudar a extreure l'aigua que s'acumula dins el túnel del TGV a Girona van endinsant-se en la infraestructura inundada. Aquest divendres a la matinada han avançat uns 700 metres dins el túnel, on l'aigua els arriba més amunt dels genolls.
Ja han sobrepassat la sortida d'emergència número 10, situada a la zona de Fontajau, i calculen que ara es troben a mig quilòmetre de distància del lloc on hi ha les bombes extractores col·locades per l'empresa especialitzada que ha contractat Adif. "Entre les nou del vespre d'ahir i les vuit del matí hem avançat bastant; ens ha sorprès perquè l'aigua retrocedia amb rapidesa", ha concretat el comandant d'artilleria de la UME, Carmelo Benito.
Per salvar la distància i el desnivell en què es troben –entre 15 i 20 metres–, els equips de la UME han connectat tres camions bomba entre si. El primer, el que es troba al punt on comença l'aigua, també té capacitat per extreure llots. Més enrere, l'exèrcit hi ha situat una autobomba forestal i, finalment, un camió d'abastament.
En total, els tres vehicles estan connectats mitjançant 1,7 quilòmetres de mànegues. Els vehicles permeten donar la pressió necessària per poder extreure l'aigua a l'exterior. "Hem de tenir en compte que el túnel cada cop es fa més profund, i que això suposa haver d'anar estenent mànegues per poder bombejar l'aigua fins a la sortida d'emergència de Sarrià de Ter, que és on ens trobem", ha concretat Benito.
60.000 litres cada hora
Al matí, els militars estan extraient 60 metres cúbics d'aigua cada hora –és a dir, 60.000 litres–. El comandant d'artilleria admet que aquesta quantitat és molt inferior a la que treuen les bombes situades a la Devesa, però també recorda que aquestes estan situades en vertical al lloc on hi ha la inundació, i que ells han de cobrir la distància que els separa de l'aigua dins del túnel.
De moment, Carmelo Benito explica que el terra del túnel no està "gaire brut" de fang. "Potser n'hi ha un o dos dits", precisa el comandant d'artilleria. Caldrà veure, però, si els llots acumulats dins la infraestructura augmenten a mesura que els militars avancin fins a la zona de la Devesa.
Per donar suport a l'extracció d'aigua que hi ha acumulada dins el túnel, la UME ha desplaçat sobre terreny fins a 86 militars i una trentena de vehicles. Tots han vingut de la base que l'exèrcit té a Saragossa.