Demanen reobrir el cas d'un home que va estar lligat de mans i peus tres hores al CIE

Irídia també denuncia que l'intern va estar aïllat deu dies en una estança sense lavabo pel covid

BarcelonaEntre els mesos d'octubre i desembre passats, 72 estrangers sense papers van ser aïllats en estances individuals al centre d'internament per a estrangers de la Zona Franca de Barcelona perquè s'havien contagiat de covid-19 o havien tingut contacte estret amb un positiu. L'entitat de defensa dels drets humans Irídia va fer arribar el cas d'un d'ells als jutjats: es tracta d'un home al qual van tancar durant deu dies en una petita estança sense lavabo i al qual set policies van arribar a immobilitzar durant més de tres hores a terra, lligant-lo de peus i mans i col·locant-li un casc al cap perquè no s'autolesionés. El jutjat que portava el cas va exculpar els agents de tota responsabilitat, però l'entitat ho ha recorregut perquè considera que es van incomplir els protocols i que l'home va ser sotmès a un tracte vexatori i degradant.

La immobilització denunciada per l'entitat es va produir durant el setè dia d'aïllament, quan l'home ja estava en un estat mental "precari", segons el recurs que ha presentat l'advocada d'Irídia Marta Bolinches. En les imatges del succés, que ha avançat TV3 i a les quals també ha tingut accés l'ARA, s'observa com els agents entren a l'estança, lliguen de mans l'home, li col·loquen un casc i després el lliguen també pels peus. Segons el recurs, va estar més de tres hores en aquesta situació, tot i que els protocols de contenció a les presons —els del CIE no s'han fet públics, assegura l'entitat— marquen un màxim de 30 minuts. L'advocada no només al·lega que la contenció va ser excessiva, sinó que considera que les condicions de l'aïllament "contravenen" el reglament del centre i les Normes Nelson Mandela i "poden ser constitutives en si mateixes" d'un delicte.

Cargando
No hay anuncios

El jutge que va investigar la denúncia inicial va arxivar el cas per tres motius: considerava que no hi havia prou elements per identificar els policies que van practicar la contenció, descartava que haguessin agredit l'intern i creia que les ferides que presentava se les havia fet ell mateix. També tenia en compte que l'home havia sigut expulsat de l'Estat i deia que era impossible localitzar-lo, tot i que la seva advocada assegura que hi continua en contacte.

Queixa conjunta

Aquest dilluns, una altra de les entitats que treballen amb les persones internes al CIE, la Fundació Migra Studium, ja va denunciar les condicions amb les quals s'organitzava l'aïllament dels casos positius de covid-19 i va demanar poder reprendre les visites de familiars i entitats al CIE, que van quedar suspeses per la pandèmia, tot i la reobertura del centre. Aquesta entitat i Irídia han presentat una queixa conjunta davant del jutge que porta el control del CIE de la Zona Franca perquè desbloquegi les visites i insti el Servei Català de la Salut a informar sobre la situació sanitària del centre, com ara el nivell de vacunació dels agents que el custodien o el nombre de casos positius registrats entre els interns.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dissabte les dues entitats, juntament amb d'altres com ara Tanquem els CIE, han organitzat una manifestació a la tarda davant del centre de la Zona Franca per demanar-ne el tancament i per protestar contra la violència institucional.