Demanen quatre anys de presó per als propietaris del restaurant de Caldes de Malavella per l’accident mortal amb un castell inflable
La fiscal acusa el matrimoni de “deixadesa total” i els imputa un delicte d’homicidi
GironaQuatre anys de presó i més de mig milió d’euros d’indemnització. És la pena que sol·licita el fiscal per als dos propietaris del restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella on el 7 de maig del 2017 va tenir lloc un accident amb un castell infable que va sortir volant i va provocar la mort d’una nena de sis anys, a més de ferir sis menors més.
La fiscal considera que el matrimoni va mostrar “una deixadesa total” a l’hora de comprar l’inflable perquè no va informar-se sobre “les revisions o permisos necessaris, les normes de seguretat, vigilància o muntatge de l’atracció”. Així mateix, al seu escrit exposa que ni el propietari ni els dos treballadors que el muntaven cada cap de setmana tenien “formació específica per fer-ho”. I quan hi havia menors jugant “mai hi va haver una persona encarregada de la supervisió o vigilància” de l'aparell.
Pel que fa als deu ancoratges que tenia el castell, la fiscal recull que el matrimoni només el subjectaven a terra pels dos que hi havia a la zona posterior, però que “mai es fixaven els ancoratges davanters”; quan la normativa estableix que, com a mínim, s’han de subjectar amb sis fixacions. A més, la Fiscalia recorda que els imputats no van demanar la llicència administrativa obligatòria per poder oferir aquesta activitat.
El castell va desplaçar-se més de 30 metres
L’accident va tenir lloc el diumenge 7 de maig del 2017 cap a dos quarts de quatre de la tarda. En aquell moment hi havia set menors a l’interior de l’inflable quan “una ràfega d’aire va provocar que es trenquessin els dos únics ancoratges que el subjectaven a terra” i que el castell sortís volant. Mentre es desinflava, va arribar a desplaçar-se 30 metres, fins a la teulada del restaurant. Una nena de 6 anys va morir i els altres sis menors van patir ferides de diversa consideració.
Els advocats del matrimoni també han qualificat els fets de delicte d’homicidi i sis més de lesions, però per una imprudència menys greu. La defensa demana que només es responsabilitzi l’home dels fets perquè la dona “no va decidir mai res en relació a l’infable”, i que se li apliquin dos atenuants: un de confessió i col·laboració, i un altre de dilacions indegudes. Per a ella sol·liciten l’absolució i per a ell una muta de 1.800 euros, a més de la indemnització que reclamin les acusacions particulars.
En el seu escrit defensen que el dia de l’accident el castell va sortir volant de manera “inesperada i imprevisible” i argumenten que la causa del sinistre va ser “l’aparició sobtada d’una ràfega d’aire”. Tot i això, reconeixen que només dos dels ancoratges estaven clavats a terra i que el seu client va actuar “de manera negligent” per no haver utilitzat totes les fixacions que hi havia.