Societat02/04/2015

El jutge del cas Innova manté la imputació de l'exdirectora financera i li imposa una fiança d'1,55 MEUR

El jutjat número 3 de Reus rebutja la petició de sobreseïment d'Ester Ventura, esposa del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, en la peça separada que investiga la contractació de Jorge Batesteza

Acn
i Acn

ReusEl jutge de Reus que investiga el cas Innova manté la imputació de l'exdirectora financera del hòlding, Ester Ventura –esposa del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet– i li imposa una fiança d'1.548.000 euros en concepte de responsabilitat civil. Ventura, a la qual s'atribueixen presumptes prevaricació, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i omissió del deure de perseguir delictes per funcionari públic, havia demanat el sobreseïment de la seva imputació en la peça separada número dos del cas, que investiga la contractació irregular de l'arquitecte Jorge Batesteza per a les obres de l'Hospital de Sant Joan de Reus.

La peça investigada són els tres contractes signats entre els imputats Jorge Batesteza i Josep Prat per construir el nou hospital de Reus, on es va cometre una "omissió total i absoluta del procediment legalment establert". El magistrat ha desestimat el sobreseïment de la causa demanat per Ventura perquè considera que hauria "col·laborat" en la comissió d'aquests delictes i que, amb la resta de declaracions i proves, "no s'han donat explicacions que destrueixin la virtualitat dels indicis".

Cargando
No hay anuncios

Com ja recollia la interlocutòria del 21 de juliol passat, tot es va fer "amb el consentiment tàcit" de, junt amb altres persones, la directora econòmica financera d'Innova. "Hi ha motius de sobres per entendre la imputada suposadament responsable dels delictes esmentats", diu el jutge. En les set pàgines d'interlocutòria, el jutge retreu que Ventura hagi volgut minimitzar les seves funcions i desmarcar-se de la contractació de Batesteza, que hauria cobrat dues vegades per fer unes tasques mai fetes.

Però el jutge no es creu els arguments de la defensa, dóna la raó a les acusacions i considera que en una contractació com la de Batesteza, i el desenvolupament dels treballs encomanats, "n'estava al corrent un dels pilars fonamentals d'Innova, com ho era Ventura –juntament amb Josep Prat i Natàlia Torrell–. De fet, el magistrat recorda que tant Prat com l'exacalde Pérez, així com l'interventor municipal, la van assenyalar com la persona que controlava aquestes qüestions.

Cargando
No hay anuncios

També retreu a la defensa que exposi que Ventura va començar a tenir menys funcions i a cobrar menys, quan, segons el jutge, "lluny d'això, des de llavors –el 2011– va començar a cobrar més, gairebé 100.000 euros anuals". En definitiva, el magistrat considera que hi ha "elements de pes suficients per atribuir responsabilitat a Ester Ventura". "No es tracta de fer una exegesi probatòria –que es farà en el seu moment al judici oral–, sinó de confrontar l'existència d'indicis", etziba el jutge.

Toc d'atenció a l'Ajuntament de Reus

Cargando
No hay anuncios

Al final de la interlocutòria també es llança un comentari directe a l'Ajuntament de Reus respecte de la imputació d'Ester Ventura, tot mencionant la peça separada número 8, que investiga el marit de l'exdirectiva d'Innova i alcalde de Vila-seca, Josep Poblet. Aquesta peça passarà ara a mans d'un jutjat de Tarragona. "S'entén que en altres peces separades menys vinculades a Reus, com per exemple la 8, tal acusació particular estimés més convenient no dir res en atenció al seu context polític i valorant que entre els interessos ventilats aleshores no hi havia els propis de l'Ajuntament de Reus. Però no és el cas d'aquesta peça". El jutge afegeix que el consistori reusenc no "té l'obligació" d'acusar Ventura, però sí "de tenir una tesi davant la imputada –demanar o no el sobreseïment–". "Seria convenient que aclarís quina és la seva estratègia, almenys, en aquesta peça separada", conclou el jutge.

La parella del president de la Diputació va ser la primera imputada pel cas Innova que, en una de les diverses jornades que va haver d'anar a declarar als jutjats de Reus, en concret el 10 de febrer del 2014 –com a imputada dins la peça principal del cas Innova–, va abandonar les dependències judicials per l'aparcament, desoint les indicacions expresses del jutge, per escapolir-se dels mitjans de comunicació, un estratagema que li va costar una altra imputació, per desobediència.