Societat09/07/2019

Els veïns del Fòrum insisteixen: "Hi ha punts on la contaminació continua sent cinc vegades superior a la del centre"

L'associació Aire Net acusa el consistori de "distorsionar" les dades de l'últim estudi

Laia Seró
i Laia Seró

BarcelonaL'estiu de l'any passat, investigadors del CSIC van col·locar aparells per mesurar les dioxines de l'aire en sis punts de la zona del Fòrum, Sant Adrià del Besòs i Badalona. Volien obtenir dades de la contaminació que respiren els veïns, que porten anys queixant-se i l'any passat ja van denunciar la incineradora Tersa a la fiscalia per emetre dioxines cancerígenes. Un anys després, els científics van redactar l'informe i la setmana passada l'Ajuntament de Barcelona va assegurar que l'estudi científic descarta que la incineradora del Besòs emeti més dioxines que les que es puguin detectar en una zona urbana amb un nivell de trànsit elevat. Ara bé, aquest dimarts, l'associació de veïns Aire Net ha acusat el consistori de "distorsionar" les dades. Reconeixen que la contaminació de Tersa ha disminuït perquè ha afegit més filtres, però denuncien que se segueixen obviant punts on "les dioxines cancerígenes de l'aire són fins a cinc vegades superiors que a les del centre".

Des de l'entitat, insisteixen que la població més perjudicada és la de Sant Adrià de Besòs, sobretot la zona de l'Escola Catalunya, on els detectors van marcar valors de més d'un 500% respecte a les zones cèntriques, i el Poliesportiu La Mina.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, malgrat que han ressaltat aquests dos punts que sobresurten, els veïns també s'han queixat que la mostra de l'informe és "limitada". Primer, perquè "s'han mesurat alguns tipus de contaminats cancerígens i metalls pesants, però en falten d'altres com els òxids de nitrogen o el mercuri", segons Silvina Frucella, presidenta d'Aire Net. Segon, perquè els aparells, diuen, són "insuficients" i "poc representatius". I tercer, perquè consideren que els mesuraments s'haurien de fer durant períodes més llargs durant períodes més llargs, i no en dies puntuals de cada mes.

L'objectiu: que l'empresa tanqui

Per conèixer l'abast real de la contaminació que emet la incineradora, han exigit a l'Ajuntament que encarregui més estudis i faci realitat un dels compromisos que van recollir d'Ada Colau: que creï un observatori ciutadà que els permeti prendre les dades d'emissions directament de la planta sense haver de fer de "detectius". I que aquestes dades siguin accessibles a través d'una pàgina web. "Estem contents que Tersa no contamini com contaminava, però sabem molt bé que això passa per tota la lluita veïnal de l'últim any i mig". Les seves dades diuen que, des que les reivindicacions van agafar força, l'empresa ha augmentat un 75% els filtres de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la plataforma Aire Net, però, és que l'empresa Tersa –de gestió pública– tanqui: "Quan es va construir, aquí no hi vivien tantes persones, però ara la vida d'aquesta gent no és compatible amb aquestes infraestructures", ha afegit Frucella.

El vicepresident d'Aire Net, Enrique Navarro, ha anat a l'última pàgina de l'estudi per insistir en la necessitat de seguir fent informes que monitoritzin l'aire. Amb to jocós, ha assenyalat que gran part de la bibliografia del CSIC es remet a publicacions dels noranta i principis dels 2000. Algunes són sobre ciutats del món "molt més contaminades", com Pequín i Taiwan. "Per què no s'han fixat en casos més semblants que han estat analitzats amb procediments més actualitzats?", s'ha preguntat.