Del capellà a l’alcalde: pobles sencers units per un grup de WhatsApp
Poblacions petites aprofiten les noves tecnologies per informar dels incidents
Espinelves¿T’imagines un grup de WhatsApp format per 200 persones, entre les quals hi ha el capellà, l’alcalde i la resta dels teus veïns? És el que viuen a poblacions com Espinelves o Alpens (Osona), que aprofiten les noves tecnologies per informar de manera més ràpida i eficient tots els ciutadans.
En el cas d’Espinelves, l’Ajuntament va crear el grup fa uns set anys i en formen part més de 150 veïns dels 200 empadronats. “L’utilitzem per informacions de servei: activitats que es fan al poble, si es tallarà l’aigua, si el metge vindrà més tard o si hi ha gel a la carretera -indica l’alcalde, Joan Manel Claveria, que valora molt positivament la creació del grup-. Ens va molt bé per informar tothom, especialment en casos d’emergències o incidents. I només ens faltaria arribar a la gent més gran, però els veïns solen avisar-los”. Ara bé, per garantir el seu bon ús, l’Ajuntament va establir unes normes: si no és urgent, només es pot escriure entre les onze del matí i les set de la tarda, i no es pot fer safareig ni compartir informacions d’altres temes com la política. I, malgrat que han sigut excepcions, sí que alguna vegada s’ha hagut d’expulsar algun veí del grup. “Va haver-hi una discussió i un va insultar un altre. Se li va demanar que es disculpés, no va voler i el vam expulsar. Per sobre de tot ha d’haver-hi respecte”, diu Claveria, que també recorda que, quan el capellà del poble va demanar de formar-ne part, un veí “molt progressista” va marxar immediatament.
Des de l’Ajuntament d’Espinelves s’ofereix sempre als nous veïns si volen formar-ne part. “Va molt bé perquè t’ajuda a sentir-te part de la comunitat més ràpid”, diu Irma Matavacas, que viu al poble des de l’abril i que en destaca els avantatges: “És molt útil per saber les activitats que es fan. L’altre dia vaig trobar un gos perdut, vaig posar-ho al grup i de seguida em van dir de qui era”. A més, també s’informen si algú va a veure el Girona FC o si necessita anar a Vic per aprofitar els viatges.
Alertar dels robatoris
A l’altra banda d’Osona, a Alpens, la majoria dels poc més de 200 habitants formen part del grup Alerta Alpens, que van crear els veïns fa uns dos anys quan va haver-hi una onada de robatoris. Així, quan hi ha algun robatori o intenten entrar a alguna casa, els veïns s’avisen entre ells. Però, per evitar que algú pogués fer justícia pel seu compte, l’Ajuntament va demanar als Mossos que els donessin algunes pautes. “Ens preocupava que se’ns n’anés una mica de mare i la policia va explicar fins on poden arribar les accions dels veïns i quins perills poden tenir si en fan un mal ús”, valora l’alcaldessa, Montse Barniol. I la veïna d’Alpens i de Barcelona Rosa Suriñach ressalta que va molt bé, sobretot, per a la gent gran: “La meva mare viu sola i la tranquil·litza saber que, sigui l’hora que sigui o tingui l’emergència que tingui, pot escriure al grup i sempre hi haurà algú despert que la podrà ajudar”. Dos exemples de com les noves tecnologies poden facilitar la gestió de les incidències, especialment en pobles petits.