Deixar de menjar per compensar les calories de l'alcohol: així és la drunkorèxia
Afecta sobretot noies de 16 a 24 anys amb trastorns previs però es confia que sigui una "moda" passatgera
BarcelonaS'han començat a detectar cada vegada més casos de joves d'entre 16 i 24 anys deixen de menjar per compensar les calories que els aporta el consum d'alcohol. La drunkorèxia,la combinació entre el mot anglès drunk (begut en anglès) i anorèxia, encara no és un fenomen que s'abordi de manera ordinària als hospitals i les clíniques i els experts encara no tenen quantificat l'abast d'aquesta conducta. Amb tot, el cap de departament d'epidemiologia i salut pública de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic, Albert Espelt, adverteix en una entrevista amb Efe que comencen a trobar-se més casos de joves, sobretot de noies, que restringeixen el consum d'aliments en previsió de fer una ingesta d'alcohol.
Davant del repunt de casos relacionats amb aquesta conducta, l'epidemiòleg defensa potenciar-ne la identificació com a pas previ a catalogar-les com un trastorn psicològic relacionat amb l'alimentació. "Esperem que sigui una tendència passatgera i que no sigui una cosa que ha vingut per quedar-se", confia Espelt, a l'espera de veure si aquesta nova "moda" es consolida. Amb la drunkorèxiase substitueixen les calories que proporciona el menjar per les calories buides que aporten les begudes alcohòliques. "Una ampolla de vi són gairebé 560 calories, però hem de tenir en compte que són calories buides, que no aporten res", explica Espelt. I afegeix: "Si no menges per poder beure, aquest alcohol és encara molt més perjudicial per a la teva salut".
Sense xifres encara
Espelt apunta que la drunkorèxiaés una patologia dual, és a dir, pròpia de persones que tenen més d'un trastorn psicològic, i habitualment s'acompanya de símptomes d'anorèxia que empitjoren per aquest consum excessiu d'alcohol. Els trastorns de la conducta alimentària han augmentat els últims mesos a causa de la pandèmia. En el cas específic de la drunkorèxia, però, encara no hi ha dades oficials de prevalença.
El que sí que ha quedat demostrat és que l'edat mitjana d'inici de consum d'alcohol s'ha anat reduint progressivament i ja se situa en els 14 anys. Segons Espelt, la millor estratègia per abordar trastorns com aquests és la prevenció i "fer més difícil l'accés a l'alcohol als més joves", a més de comptar en els centres educatius amb persones capaces de detectar aquest tipus de processos.
El confinament del març del 2020 va disminuir en un primer moment el consum d'alcohol, però el que s'observa ara, en ciutats com Barcelona, és un canvi en el patró de consum. "Abans no era un lloc de botelló, no hi havia places plenes de joves bevent, però això ha començat a canviar des de la pandèmia", explica Espelt.
Encara que de moment cap informe de les autoritats sanitàries apunta a un augment del consum d'alcohol entre els joves, l'expert està més preocupat en la manera com es consumeix i les decisions perilloses que es poden prendre per fer-ho. Per exemple, l'afartament o binge drinking, que consisteix en ingerir més de tres consumicions en un període de temps curt i que pot provocar greus comes etílics. O, com s'està començant a observar ara, persones que deixen de menjar abans de consumir alcohol.