El Defensor del Poble assenyala la negativa dels bisbes a col·laborar en la investigació sobre la pederàstia
Gabilondo anuncia una comissió assessora de 20 professionals i una unitat d'escolta de les víctimes
BarcelonallEl Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha presentat al Congrés dels Diputats les línies mestres del que ha de ser la investigació sobre els abusos sexuals dins de l'Església catòlica que durà a terme l'organisme que ell dirigeix, un treball que de moment no comptarà amb la participació directa de la mateixa Conferència Episcopal, que ha rebutjat formar-ne part i ha engegat una investigació interna pròpia. Tot i això, Gabilondo creu que l'Església catòlica "col·laborarà" amb el Defensor del Poble, ja que "és la primera interessada que això es faci bé". "L'Església és plural, complexa, amb posicions diverses, i la que s'ha negat a formar part d'aquesta investigació és l'Església institucional", ha apuntat l'exministre socialista, que ha volgut assenyalar que la Confer (Conferència de Religiosos) ha expressat la voluntat de col·laborar. En canvi, ha lamentat Gabilondo, els bisbes han anat demorant la resposta fins a acabar anunciant "que no hi participarien".
Tres mesos després que se li fes l'encàrrec, Gabilondo ha comparegut en comissió i ha advertit que la investigació que es durà a terme no pretén ser una "persecució" contra l'Església ni un acte de "revenja" ni "venjança". "No es tracta de constituir un tribunal ni elaborar unes sentències", ha dit Gabilondo, que ha volgut remarcar que la feina que es faci no ha de ser una "unitat de teràpia per a les víctimes" sinó una feina que eviti una nova "revictimització" i una recollida de dades que permeti fer un informe exhaustiu sobre aquesta problemàtica. En aquest sentit, per poder realitzar la investigació encarregada pel Congrés dels Diputats, el Defensor del Poble ha anunciat la creació d'una comissió assessora formada per 20 experts de diferents àmbits –on hi ha, entre d'altres, el catedràtic de dret penal Josep Maria Tamarit i la professora de victimologia de la UB Noemí Pereda–, i alhora es crearà un fòrum de diàleg amb associacions de víctimes i una unitat tècnica que escoltarà els testimonis de les persones que vulguin compartir els abusos que van patir dins de l'Església. Aquest recull de casos el faran 10 especialistes –assalariats a temps complet– que disposaran d'una seu específica a Madrid per atendre les víctimes. A més, també es podran fer les denúncies a través del telèfon, correu electrònic o correu ordinari, o un qüestionari online.
Durant la seva intervenció, Gabilondo ha sigut poc concret a l'hora de definir el pressupost i la durada que tindrà aquesta investigació. Els representants polítics de Vox han sigut els més durs amb el Defensor del Poble, a qui han acusat de "sectarisme". "Resem per les víctimes, resem també per les ànimes dels abusadors", ha dit Pablo Juan Calvo. El grup ultra ha posat èmfasi en la necessitat que la investigació no se circumscrigui només als casos que afecten l'Església. Creu que s'haurien d'investigar tots els casos que es donen en tots els àmbits de la societat. Gabilondo està d'acord en la necessitat d'abordar aquesta problemàtica de manera estructural, però creu que començar per investigar el que ha passat en una institució tan important com l'Església és un bon inici.