El Parlament britànic aprova la reproducció assistida amb ADN de tres persones

Els científics estimen que al voltant de 2.500 dones al Regne Unit podrien beneficiar-se d'aquest procediment per evitar la transmissió de malalties genètiques incurables

Efe
03/02/2015
2 min

LondresEls diputats britànics han donat llum verda aquest dimarts a la polèmica tècnica de reproducció assistida que utilitza l'ADN de tres persones per tal d'evitar la transmissió de malalties genètiques incurables. El parlament ha aprovat aquesta tècnica, anomenada 'donació mitocondrial', per àmplia majoria, amb 382 vots a favor davant els 128 en contra.

Si prospera la legislació –que passarà ara a la Cambra dels Lords– el Regne Unit es convertirà en el primer país del món que legalitza la reproducció assistida amb gens de tres individus. Tot i que el govern britànic ha donat suport al procediment, els diputats han pogut avui exercir el vot lliure, sense sotmetre'l a la disciplina del seu partit, per tractar-se d'un tema molt sensible.

La viceministra de Sanitat i Assistència Social, la conservadora Jane Ellison, ha dit a la Cambra dels Comuns que la tècnica és "la llum al final del túnel per a moltes famílies afectades", com és el cas de Sharon Bernardi, de Sunderland (nord-est d'Anglaterra), que va perdre set nens per malalties mitocondrials.

Els científics estimen que al voltant de 2.500 dones al Regne Unit podrien beneficiar-se d'aquest procediment, que compta amb el suport de nombrosos científics de tot el món. La tècnica, que ha estat desenvolupada per investigadors de Newcastle, utilitza una versió modificada de la fertilització "in vitro" per reunir material genètic dels dos pares més el d'una tercera persona, una dona amb mitocondris sans.

El tractament implica intervenir en el procés de fertilització per eliminar els mitocondris defectuosos de la mare i substituir-los per les de la donant. Els mitocondris són parts constitutives de les cèl·lules de l'organisme que actuen com diminuts generadors d'energia i que, si són defectuosos, poden donar lloc a problemes de cor, trastorns cerebrals o ceguesa.

El procediment s'ha dissenyat per ajudar les famílies amb disposició genètica a aquest tipus de malalties, que passen de generació en generació per línia materna i que afecten al voltant d'un de cada 6.500 nens a tot el món.

Els nadons que neixen gràcies a aquesta tècnica tindrien un 0,1% de l'ADN d'una segona "mare", i el canvi genètic establert en el procediment seria permanent, ja que passaria als seus descendents.

Membres de l'Església d'Anglaterra s'hi han manifestat en contra perquè consideren que encara no és una tècnica segura ni ètica. El professor Ted Morrow, de la universitat anglesa de Sussex, ha admès que encara hi ha incertesa sobre aquest avenç genètic. "Tinc algun dubte sobre la seguretat del mètode", diu, sense aportar més detalls.

stats