L'EMA i Espanya no veuen "urgent" administrar terceres dosis a la població general
La ministra Darias és partidària de posar injeccions extres a immunodeprimits i ho debatrà amb les comunitats la setmana que ve
BarcelonaL'Agència Europea de Medicaments (EMA) assegura que "no hi ha cap necessitat urgent" d'administrar la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 a la població general. L'organisme regulador ha assumit la recomanació del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), que dimecres va publicar un informe on s'assenyala que no hi ha prou evidència sobre la idoneïtat de les injeccions de reforç –o booster, en anglès–. "Un de cada tres adults de més de 18 anys encara no està completament vacunat. En aquesta situació, ara la prioritat hauria de ser vacunar totes aquelles persones elegibles que encara no hagin completat el curs de vacunació recomanat", subratlla l'agència en un comunicat. L'EMA, doncs, supedita la vacunació amb terceres dosis a l'augment de la cobertura vacunal al màxim.
Amb tot, aquests dos posicionaments no són vinculants i ja hi ha diferents països, com el Regne Unit o França, que volen seguir els passos d'Israel i preveuen començar a administrar terceres dosis a partir dels 60 anys aquest mateix mes. Espanya no forma part d'aquest grup, ja que el govern que presideix Pedro Sánchez ha manifestat reiteradament que seguirà estrictament les recomanacions que facin les autoritats europees. El debat a l'Estat se centra ara en l'administració d'una dosi extra per a persones vulnerables que han manifestat una resposta “limitada” a la immunització, com ara malalts immunodeprimits, com els trasplantats o les persones d'edat més avançada. De moment, però, sense concretar a partir de quina edat o quines condicions haurien de presentar.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar ahir que debatrà amb les comunitats autònomes la necessitat d’administrar aquesta dosi addicional als malalts immunodeprimits. La qüestió s'abordarà primer a la Comissió de Salut de la setmana vinent i, posteriorment, s'elevaria al Consell Interterritorial de Salut perquè sigui aquest organisme qui adopti la posició definitiva. La ministra ha negat que aquesta injecció extra sigui una tercera dosi entesa com a reforç, sinó que permetrà completar la vacunació de persones amb un sistema immunitari feble i estimular-lo al mateix nivell que el de la població general.
70,3% de vacunats a Espanya
L’acceptació de la vacuna a Espanya és elevada i prova d’això és que ahir s'hi va assolir oficialment el 70% de vacunats de la població diana (més grans de 12 anys) amb pauta completa. “Compromís complert”, ha afirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en relació amb la promesa que va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, d’aconseguir aquesta cobertura a finals d’estiu. Aquesta, però, és una xifra simbòlica des de l’arribada de la variant delta, que obliga a augmentar les taxes de cobertura vacunal com a mínim fins al 85%.
D'altra banda, Sanitat també ha anunciat que estudiarà jurídicament si es pot imposar als treballadors de residències que es facin proves diagnòstiques de coronavirus després que aquesta mesura hagi estat denegada ja per la justícia a Andalusia i Castella-la Manxa. "Ens sembla que hem de veure-ho amb normes de salut laboral i hem ofert els serveis jurídics del ministeri", ha respost Darias a preguntes dels periodistes. Andalusia va demanar al Consell Interterritorial un "marc legal" per evitar que hi hagi treballadors de les residències que es neguin tant a vacunar-se com a sotmetre's a proves diagnòstiques, però Darias limita aquest estudi a la necessitat de fer proves de detecció.