Educació

Daniel Crespo: "Hem d'acabar amb la discriminació dels estudiants catalans"

El catedràtic de física Daniel Crespo serà el nou rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, després d'imposar-se amb el 50,6% dels vots a l'actual rector, Francesc Torres. Atén l'ARA poques hores després d'haver-se sabut el resultat.

Per què va decidir presentar-s'hi?

— La UPC és una universitat que té molts centres i moltes escoles, i una de les coses que em preocupaven més era que hi havia una certa descoordinació entre si. També hem centrat el programa en la renovació generacional de les plantilles. Crec que hem guanyat perquè la gent ha sabut valorar que hàgim presentat mesures concretes per atacar els problemes de la universitat.

Cargando
No hay anuncios

Quin problema té la plantilla de la UPC?

— A causa de les retallades, en deu anys la plantilla ha disminuït en 300 professors i en 150 membres del personal d'administració. La nostra plantilla té una edat mitjana de 54 anys, i la meitat tenim més de 56 anys! Això s'ha de capgirar, i encara més perquè s'acosten moltes jubilacions. Ara bé, ser professor d'universitat no s'improvisa, sinó que es necessiten uns deu anys per preparar-s'hi. Si volem un relleu generacional s'ha de començar ja.

Cargando
No hay anuncios

Què pot fer des del rectorat per solucionar-ho?

— Comptant amb la part proporcional del que li toca a la UPC dels diners previstos en el programa del nou president de la Generalitat, que s'ha compromès a augmentar el finançament de les universitats en 100 milions cada any durant quatre anys, contractarem els professors necessaris per cobrir les jubilacions i 75 professors més cada any. Revertirem les retallades de professorat en quatre anys i farem el mateix amb la plantilla d'administració i serveis. Contractarem unes 35 persones cada any durant els pròxims quatre anys per recuperar les més de 140 persones que hem perdut en l'última dècada.

Cargando
No hay anuncios

Un dels reptes que té la UPC és incrementar la presència de dones. Quines propostes té per millorar en aquest àmbit?

— Fa molts anys que lluitem per incrementar aquests percentatges, però sabem que la decisió, en molts casos, es pren molt d'hora, al voltant dels deu anys. Ens és molt difícil d'arribar-hi, tot i que ho intentem. Hauríem de tenir més referents: estaria molt bé que la rectora de la UPC fos una dona, però això no passa perquè el percentatge de catedràtiques és molt petit. És per això que és molt important que es visualitzi la feina de les investigadores que tenim a la UPC i que fan feines tècniques. Les dones científiques ja se sap que existeixen, però encara fa falta que surtin dones enginyeres, que treballen per desenvolupar productes d'alt nivell, perquè és important que arribi a la societat que una dona ho pot fer tan bé com un home. 

Cargando
No hay anuncios

Fa alguns dies, en una entrevista a l'ARA, el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra va explicar el nou model educatiu que volia implantar, que preveu menys classes magistrals. Com notaran els alumnes el canvi d'etapa a la UPC?

— La UPC té molta més experimentalitat que les altres universitats. Hem de recuperar la presencialitat perquè els alumnes puguin tornar a fer coses per si mateixos als nostres campus. També ho demanen els estudiants. Per això, una de les coses que demano és vacunar tots els estudiants universitaris, no només perquè vinguin a la universitat, sinó també perquè el jovent és un dels vectors principals del covid. Si els vacunem tindríem un doble efecte: podem reobrir les aules i podem millorar les xifres de la pandèmia en general. És cert que hem avançat molt en la digitalització dels estudis amb la pandèmia, i hem de fer un procés semblant a la UPF: hem d'aprofitar l'experiència d'aquest any per millorar l'ensenyament, però no per substituir-lo. No ens plantegem una universitat no presencial ni semipresencial.

Cargando
No hay anuncios

També hi ha obert el debat sobre la reforma de la selectivitat, que Educació vol implantar en dos anys. Què n'opina?

— Parlar de la selectivitat separadament del sistema educatiu i de l'educació secundària no té sentit. Hi ha aspectes de l'ESO que són bastant millorables. Una reforma només de la selectivitat no resoldrà res per si mateixa. El sistema educatiu espanyol en nivells preuniversitaris es podria millorar, però això no depèn de nosaltres, sinó que són polítiques estatals. A l'hora de plantejar una reforma de la selectivitat s'ha d'anar amb cura, perquè una reforma d'un aspecte tan petit del sistema educatiu no podrà arreglar el problema global.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta setmana s'ha anunciat oficialment la nova conselleria d'Universitats, com demanava el sector. Què n'espera?

— La primera mesura que demanaré és que el preu de tots els màsters baixin al nivell dels graus. Apujar les matrícules dels màsters va ser un error perquè ha comportat que els estudiants vegin els màsters negativament. No són un extra que les universitats volem que facin, sinó que és el que marca el límit d'una carrera professional. La universitat ha d'explicar que fer un màster és un benefici per a l'estudiant perquè podrà assolir llocs de treball més elevats. La segona mesura que demanaré és acabar d'una vegada per totes amb la discriminació dels estudiants catalans respecte als de la resta de l'Estat. Han baixat les taxes però els catalans són els que paguen més per estudiar a la universitat i això no pot ser.

Cargando
No hay anuncios

I la seva primera decisió com a rector, quina serà?

— Vull parlar amb tots els òrgans de la universitat, els directors de les escoles i dels departaments, per prendre el pols de la universitat. La presa de possessió serà d'aquí un mes i aquell dia publicarem una llista de mesures per fer en els cent primers dies. Per exemple, crearem la comissió de política lingüística de la UPC i el delegat del rector per als estudiants per facilitar la interacció amb els alumnes. En canvi, les mesures de personal no seran immediates perquè estan condicionades al pressupost de la Generalitat.