BarcelonaÉs habitual que les DANA (depressió aïllada en nivells alts) visitin la península Ibèrica amb regularitat, però normalment aquest fenomen atmosfèric ens acompanya pocs dies. S'originen com a trencament d'una ondulació del gran flux d'aire que va d'oest a est i separa les masses d'aire càlides de les polars a les nostres latituds, la qual cosa es coneix com a corrent en jet. Quan es produeix aquest trencament es crea una bossa d'aire fred tancada i desvinculada d'aquesta intensa circulació de vent, que és el que en baixar de latitud pot provocar pluges torrencials, però que habitualment és reincorporada i absorbida per aquesta mateixa circulació de vents pocs dies després de separar-se.
En aquest cas, però, aquesta bossa d'aire fred en altura ha mantingut un moviment erràtic al voltant de la península Ibèrica durant més d'una setmana i ha provocat pluges torrencials en diversos punts i dies diferents, una situació que el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, va qualificar ahir d'excepcional, “tant en durada com en intensitat”.
Aquesta persistència s'explica per la presència d'un gran anticicló al centre d'Europa i d'una borrasca a l'Atlàntic, que han provocat que el corrent en jet circulés a una latitud superior, prop d'Escandinàvia, i han impedit que la bossa d'aire fred es reabsorbís en la circulació general atmosfèrica. Mentrestant, una superfície de la Mediterrània força més càlida del normal ha donat el combustible necessari a aquesta situació per a formar els sistemes de tempestes de les últimes jornades.
La influència del canvi climàtic
Tot això passa en un context global de canvi climàtic que els experts ja consideren que potenciarà en el futur episodis de pluges torrencials com aquest, que es nodreixen d'una atmosfera més càlida (que pot contenir més humitat) i d'un mar més calent durant tot l'any. Per tant, podran deixar quantitats de precipitació més elevades en unes zones ja habituades a patir els efectes dels aiguats.