La CUP denuncia l’Ajuntament de Reus per sacrificar coloms de forma "il·legal i cruel"

L'acusen de saltar-se el compromís de matar només els ocells que tenen algun tipus de malaltia

Imatge de la presentació la denúncia a la porta del jutjats
28/01/2022
2 min

BarcelonaLa CUP de Reus, juntament amb les entitats animalistes Corazón de Paloma i Escudo Animal, ha presentat una denúncia penal contra l’Ajuntament de la capital del Baix Camp per maltractament animal. Segons els demandants, l’Ajuntament de Reus està sacrificant els coloms de manera massiva, sense cap justificació. A més, Reus estaria vulnerant el conveni que té signat sobre el control dels coloms de la ciutat. En el conveni hi ha el compromís de sacrificar els coloms "amb finalitat profilàctica", és a dir, matar només els que tenen algun tipus de malaltia. Segons la denúncia que avui han presentat als mitjans de comunicació, hi ha un treballador municipal que captura els coloms i, sense fer cap triatge de quins són els malalts o els que puguin representar algun risc sanitari, els posa en caixes que transporta fins al Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC), on els animals són sacrificats amb gas. Mònica Pàmies, regidora de la CUP de Reus, ha considerat que és "totalment inadmissible" aquest sistema de sacrifici: "En l'època que estem és totalment anacrònic el sistema de «Matem perquè ens molesten» que està utilitzant aquest ajuntament". Pàmies ha recordat que "la profilaxi sanitària implica que el sacrifici dels coloms es durà a terme quan es confirmi que pateixen malalties que puguin afectar la resta de població de coloms, altres espècies o la ciutadania". Segons la denúncia, l'Ajuntament no té en compte aquests requisits i sacrifica els coloms de manera "il·legal, cruel, caduca i innecessària".

El cofundador de Corazón de Paloma, Alexis Calvo, ha explicat a l'ARA que l'únic que permetria poder matar coloms a Catalunya sense una justificació sanitària seria que se'ls considerés una plaga, però no ha passat mai: "Cap ajuntament català ha pogut demostrar mai que pateixi una plaga de coloms: caldria tenir un cens i demostrar que s'està excedint el nombre màxim de coloms". A més, segons recorda Calvo, la normativa d'ocells europea aprovada el 2009 protegeix tots els ocells silvestres. Tot i la normativa, aquesta pràctica s'ha dut a terme durant molt de temps a Catalunya i a la resta de l'Estat. "Abans no hi havia opcions i tothom feia la captura i el gaseig, però ara hi ha alternatives legals que funcionen, com les que ha adoptat Barcelona des de fa cinc anys", ha afegit Calvo en referència al sistema de donar als coloms pinso anticonceptiu. Seguir ara mateix matant tots els coloms que es puguin agafar per evitar que embrutin la ciutat "és com una pel·lícula de terror", ha considerat.

"El 2019, abans de la campanya electoral, l'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio Angosto, van dir que farien una prova pilot amb un dispensador de pinso anticonceptiu, cosa que era absurda perquè ja s'ha imposat en moltes altres ciutats, però mai han explicat els resultats d'aquesta prova", ha denunciat Pàmies.

L'advocada fundadora d'Escudo Animal i membre de la secció animalista del Col·legi d'Advocats de Reus, Yvonne Figueras, ha explicat a l'ARA que la denúncia s'ha presentat "per la via penal per un presumpte delicte de maltractament animal" i ha criticat l'Ajuntament pel fet que, per una banda, expliqui que farà un control de la població de coloms amb pinso anticonceptiu i, "per l'altra, els sacrifiqui d'aquesta manera".

L'Ajuntament de Reus, en declaracions a l'ACN, ha defensat que el consistori actua "d'acord amb la normativa vigent".

stats