La CUP demana una taxa per les cues de turistes que ocupen les voreres a Barcelona

L'impost afectaria espais com la Sagrada Família o la Pedrera i forma part del 'pack' de propostes dels anticapitalistes per negociar les ordenances fiscals

La Sagrada Família sense autocars turístics
Maria Ortega
06/10/2016
2 min

BarcelonaEl govern d'Ada Colau no trobarà una paret en la CUP a l'hora d'intentar pactar els pressupostos i les ordenances fiscals del 2017. Els anticapitalistes han començat a desgranar aquest dijous les seves propostes per asseure's a negociar. Tot i l'escletxa que va obrir entre 'comuns' i cupaires l'aliança de BComú amb el PSC, els anticapitalistes reiteren que estan oberts a arribar a acords en matèria pressupostària. Avui han presentat la campanya 'Que paguin ells', una bateria de propostes fiscals per al 2017, que inclou, per exemple, la creació d'una nova taxa que haurien de pagar recintes com la Sagrada Família, la Pedrera el Camp Nou o les discoteques per les cues que envaeixen l'espai públic.

També proposen una taxa per fer ús de l'espai públic amb visites turístiques guiades i una altra per a les empreses que utilitzen el carrer per posar-hi bicicletes de lloguer o altres vehicles. I s'alineen amb l'objectiu municipal de reclamar el 100% de la recaptació de la taxa turística i perfilar-ne alguna de recàrrec municipal. Els cupaires demanen, també, que els pisos turístics i les segones residències hagin de pagar el tipus màxim de l'IBI i que per als habitatges aquest impost sigui progressiu.

Advoquen per augmentar fins a l'1,1% el tipus impositiu de l'IBI a les grans superfícies comercials i apujar fins al màxim l'impost d'activitats econòmiques (IAE) a bancs i entitats financeres, a més de considerar que les empreses que destrueixen llocs de treball han de perdre les bonificacions amb què compten. També assenyalen el port: proposen un augment de l'IBI al port comercial –mercaderies i viatgers– i a l'empresa de regasificació d'Enagás.

Pel que fa a la negociació del pressupost, han presentat un procés participatiu que es durà a terme els propers dos mesos per tal de decidir les propostes que es traslladaran al govern per negociar. El procés inclourà una part destinada als districtes i una altra, a projectes de ciutat, fins a la xifra total de 118,5 milions d'euros.

Renda per a dones vulnerables

La CUP ja va tenir la clau en la negociació de la gran modificació pressupostària que el govern municipal va aprovar –amb l'abstenció "crítica" dels cupaires– al mes de maig després d'haver de desconvocar un ple en no comptar amb el suport dels anticapitalistes. Un dels acords sorgits d'aquell procés de negociació va ser crear una renda per a dones vulnerables, que s'havia de començar a aplicar a partir de l'1 d'octubre i que govern i CUP tenen previst presentar aquest divendres.

Per tirar endavant els comptes del 2017 sense necessitat de passar per una qüestió de confiança, Colau també necessitaria el suport d'ERC, que, d'entrada, ha posat dues condicions per asseure's a parlar: que el govern compleixi tots els acords assolits dins ara i no concretats i que no deixi perdre les inversions per a Barcelona recollides en els pressupostos de la Generalitat.

stats