Erupció a La Palma
Societat22/11/2021

3.000 confinats més pels gasos del nou delta del Cumbre Vieja

La lava ja ha destruït més de 2.400 edificis en els dos mesos que fa que el volcà està actiu

ARA
i ARA

This browser does not support the video element.

BarcelonaLa reactivació de l'activitat del volcà Cumbre Vieja ha fet que la colada número set hagi arribat a l'oceà, cosa que ha generat un nou delta de lava al nord del que ja existia, i que és producte de la fusió de les dues franges guanyades a l'oceà. Com a mesura de precaució, les autoritats de l'illa han ordenat el confinament de 3.000 residents per evitar el risc que respirin les emissions de diòxid de sofre que desprèn la lava al caure al mar.

Tot i que les emissions de diòxid de sofre han marcat un mínim des que va començar l'erupció, entre 900 i 1.300 tones diàries, el vent de l'oest i el sud-oest ha provocat problemes en la qualitat de l'aire als municipis a l'est, fonamentalment Santa Cruz de La Palma, Breña Alta i Breña Baja, municipis que per primer cop estan sota l'alerta per la qualitat de l'aire. Almenys fins demà dimarts els 3.000 veïns d'aquesta àrea hauran d'estar-se a casa i no podran fer activitats a l'aire lliure, i se'ls recomana l'ús de mascaretes FFP2 per la presència de partícules inferiors a deu micres.

Cargando
No hay anuncios

Els experts fa dies que apunten que de les anàlisis es pot desprendre que el volcà està perdent potència però la directora de l'Observatori Geofísic de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López, ha apuntat que encara és aviat per treure conclusions sobre el descens en picat que hi ha hagut en els últims dies en l'emissió de diòxid de sofre, un dels indicadors que utilitzen per anticipar l'evolució de l'erupció, perquè –ha matisat– encara és un valor variable.

En la compareixença diària per actualitzar la situació del volcà, López ha admès que ha sorprès la rapidesa amb què la lava ha arribat a la costa, sobretot perquè ha estat aturada moltes hores abans que caigués al mar i formés el nou delta làvic al nord de l'altre. La velocitat s'explica, en part, perquè aquesta colada ha circulat per sobre d'altres de prèvies i per tubs de lava oberts dies abans i, per tant, no ha arrossegat material nou, com passa quan ocupa nou territori.

Cargando
No hay anuncios

Des que fa dos mesos va entrar en erupció el Cumbre Vieja, la lava ja ocupa 1.060 hectàrees, set més que el dia anterior, i arriba a una amplada entre colades de 3.300 metres. Basant-se en les fotografies fetes pel satèl·lit europeu Copernicus, el volcà ha engolit 2.746 edificacions, una xifra que gairebé es rebaixa a la meitat tenint en compte les dades cadastrals.