Coronavirus

La cultura recuperarà el 100% de l'aforament abans de 15 dies

El conseller concreta que serà sense passaport covid però amb mascareta

Barcelona"L'aforament del 100% al sector de la cultura es recuperarà ben aviat, abans de dues setmanes". Així de concret ha estat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres al matí en una entrevista a Els matins de TV3. Argimon ha concretat que l'aforament total es podrà tirar endavant, en aquest cas, sense la necessitat d'utilitzar el passaport covid però, això sí, amb mascareta. "El de la cultura és un sector que malgrat tot sempre hem intentat mantenir obert durant la segona onada i la tercera", ha dit el conseller.

Així, la cultura podrà recuperar tot el públic, però ho farà amb mascareta. De fet, en aquesta qüestió el conseller no ha volgut donar cap data de retirada. "La mascareta encara serà necessària en llocs tancats o en llocs oberts amb aglomeracions de gent. Encara estem en pandèmia, no donem res per tancat", ha demanat. Argimon ha assegurat que el seu departament té clares les queixes de la comunitat educativa, per exemple, però es manté prudent: "Sabem que a l’escola mantenir la mascareta no és el millor des del punt de vista pedagògic, però encara cal ser molt prudents", ha insistit. En aquest sentit, Salut considera que l'escola és un dels llocs prioritaris a l'hora de treure la mascareta, però tem un repunt de casos entre els menors de 12 anys. Per això, Argimon ha explicat que veu més convenient començar la retirada, a la qual no ha volgut posar cap data, en llocs com ara les botigues grans "on la gent no interacciona tant, simplement entra, compra i en qüestió de minuts surt". "Aquesta és una temporada de refredats i de coronavirus, i encara no es pot posar data al fet de treure’ns la mascareta. Hem de veure com passen els dies i les setmanes", ha justificat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les terceres dosis, Argimon ha explicat que el Govern no descarta fer-la extensiva a més grups d'edat, però ha subratllat que la informació i l'evidència científica sobre el seu ús "encara és escassa" i que caldrà analitzar detalladament els riscos i els beneficis d'afegir una tercera dosi. "La tercera dosi generalitzada no la descartem, però comencem amb els grans, juntament amb la vacuna de la grip, i després analitzarem si anem cap avall [en franges d'edat]", ha dit.

La saturació a l’atenció primària

Sobre la situació que pateixen els metges i les infermeres de l’atenció primària, amb moltes visites telefòniques que saturen alguns serveis, el conseller Argimon ha explicat que “els centres aniran recuperant la normalitat a poc a poc”. “En un inici vam recomanar no anar als CAP de manera espontània i, de fet, això ha tingut elements molt beneficiosos com per exemple que hem passat de 900.000 usuaris al portal de La Meva Salut a tenir-ne més de 4 milions i mig. Hem donat més varietat en les maneres d’accedir al metge”, ha argumentat Argimon, que ha aclarit que si bé els centres recuperaran la presencialitat de mica en mica, la nova normalitat també incorporarà les noves formes de virtualitat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el pressupost que s’hauria de destinar a la primària, Argimon ha explicat que el Govern “farà els màxims esforços” per aconseguir destinar el 25% del total del pressupost de salut a l’atenció primària, però tot i això ha recordat que actualment la xifra se situa en el 12%.

Prioritzar la salut mental

El departament que lidera Argimon també presenta avui un nou programa per millorar l’atenció a la salut mental, coincidint amb el dia mundial d’aquestes malalties. Es tracta d’un nou programa amb 150 psicòlegs que s’incorporaran als CAP per promocionar i prevenir problemes de benestar emocional. “Aquests professionals no faran visites directes”, ha admès, però, el conseller. La intenció del Govern és reforçar també els centres de salut mental amb una desena d’equips d’atenció directa i a domicili per als casos més greus. “Aquests equips ja començaran a formar-se ara al novembre”, ha concretat Argimon. “A Catalunya invertim un 5% del pressupost de salut a la salut mental, mentre que als països del voltant ronda el 8% o el 9% –ha advertit el conseller–. Les coses no es fan de l'aire, de l’aire no es viu”, ha conclòs.