Mala collita per la cuina catalana a la Guia Michelin 2015: l'Àbac es queda a les portes de la tercera estrella
La prestigiosa guia francesa és poc generosa amb Catalunya. Tan sols Albert Adrià suma una distinció pel restaurant Pakta
BarcelonaEl Pakta, d'Albert Adrià i els germans Juan Carlos, Borja i Pedro Iglesias ha estat l'únic restaurant català que sumarà una estrella a la Guia Michelin Espanya & Portugal 2015. Així s'ha anunciat aquest dimecres a la gala de presentació de la prestigiosa guia gastronòmica a l'hotel Los Monteros de Marbella (Màlaga). L'establiment de cuina 'nikkei' (fusió de peruana i japonesa), ubicat al barri del Poble Sec de Barcelona, va obrir les seves portes a mitjans del 2013 i encara no tenia cap estrella. Per contra, Adrià ha perdut l'estrella pel restaurant 41º, que ha tancat per reformes. També han perdut l'estrella L'Aliança d'Anglès -un fet ja previsible després de la mort del seu xef, Lluís Feliu, al desembre- i el Mas Pau (Figueres) -tancat- i La Llar (Castelló d'Empúries) -també tancat-.
La guia vermella ha estat poc generosa amb Catalunya i els restaurants catalans que enguany aspiraven a les tres estrelles, la màxima puntuació de la publicació francesa, hauran d'esperar a veure si ho aconsegueixen l'any que ve. Es tracta de l'Àbac (Barcelona), del mediàtic xef Jordi Cruz, i el Miramar (Llancà), del xef Paco Pérez. L'Àbac, que conserva la segona estrella des del 2011. Poques hores abans de la presentació, Cruz estava tranquil, potser perquè travesses apuntaven que no s'ampliarà el llistat de restaurants amb tres estrelles. "Tard o d'hora sé que l'Àbac la tindrà, i per a Barcelona i per a mi mateix serà molt important", explicava a l'ARA. En una línia semblant, Pérez afimava: "El que hagi de ser, serà". A hores d'ara, tan sols dos restaurants catalans es mantenen amb tres estrelles Michelin: El Celler de Can Roca, els germans Roca amb, i el Sant Pau de Sant Pol de Mar, de Carme Ruscalleda.
Altres cuiners del país també s'han quedat sense el pas d'una a dues estrelles. És el cas de Nando Jubany, amb el restaurant Can Jubany a Calldetenes; els bessons Javier i Sergio Torres, amb el Dos Cielos, dins de l'Hotel Melià Barcelona Sky, i també els tres germans Jordi, Elisabet i Joan Juncà, de Ca L'Enric, a la Vall de Vianya, que ja fa catorze anys que tenen una d'estrella.
Aposta pel planter de la cuina
Fonts de la prestigiosa guia Michelin avançaven aquest dimarts a l'agència Efe que hi haurà "molts nous restaurants amb una" estrella i que estaran repartits per tot el territori peninsular: "Hi haurà molts restaurants amb una estrella, el que confirma la tendència dels últims tres anys de la Guia Michelin d'aposta pels nous talents de la cuina elaborada i d'avantguarda". "És la banqueta de la cuina, perquè seran els futurs dos i tres estrelles", afegien les fonts. En les últimes edicions, la prestigiosa guia francesa de l'alta gastronomia ha atorgat la seva primera estrella a una mitjana de vint restaurants per any.
L'any passat va ser el cas del mateix Albert Adrià, que la va aconseguir tant per al Tickets com per al 41º; Jeroni Castell, per a les Moles d'Ulldecona; Xixo Castaño, per al Malena, situat a Gimenells, als afores de Lleida, i Jordi Llobet, per a l'Ó al Món Sant Benet, de Sant Fruitós de Bages.
Cap tercera estrella a l'Estat
Al conjunt de l'Estat no hi ha cap restaurant que hagi aconseguit la tercera estrella. Només Aponiente, del Puerto de Santa María, Cadis, ha aconseguit la segona. Un reconeixement a la cuina innovadora d'Ángel León, conegut com el xef del mar per les seves elaboracions amb peix i plàncton.
Espanya té ara vuit restaurants amb tres estrelles, 18 amb dues estrelles i 143 amb una estrelles. Un total de 19 establiments han aconseguit avui la primera estrella. Madrid és la ciutat amb més incorporacions, cinc, mentre que les Illes Balears en sumen tres.