Cruïlles, Corçà i Peralada es rebel·len contra el pla per traslladar-los deixalles de Vacamorta
Els ecologistes titllen de “cínica” la proposta del Govern de moure les 2,7 tones de residus de l'abocador a 25 metres d’on són ara
Girona“És una mica de mal gust”. “La comunicació ha sigut nefasta”. “És una presa de pèl”. Així han definit els alcaldes afectats l’anunci de la Generalitat de traslladar les 2,7 tones de deixalles de Vacamorta a tres possibles ubicacions: a una antiga explotació minera de Peralada o en una de les dues argileres que hi ha a tocar de les instal·lacions actuals, i que formen part dels municipis de Corçà i de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Una decisió que no ha agradat ni als alcaldes ni a les entitats que van portar el cas de Vacamorta als tribunals: “És una proposta escandalosa, irresponsable i cínica”, han carregat el Centre d’Ecologia i Productes Alternatius (CEPA) i la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC).
Després de nou sentències judicials, la Generalitat va començar fa uns mesos a posar fil a l’agulla en el desmantellament del polèmic abocador de Vacamorta. Primer, la ponència ambiental del departament de Territori va concloure que la millor opció era traslladar les deixalles a unes noves instal·lacions situades en un radi de 80 quilòmetres de les actuals. I ara el Govern ha concretat les tres possibles ubicacions que té sobre la taula: Peralada, Corçà o Cruïlles.
Els municipis afectats, en peu de guerra
Però la decisió ha provocat l’enuig dels alcaldes afectats. D’una banda, el de Corçà, Raül Yruela, ha lamentat que la ubicació que estudia el Govern al seu municipi està situada “en unes zones humides que estan catalogades i registrades”. “I ens sembla una mica de mal gust”, ha dit. El de Peralada, Pere Torrent, a més, ha criticat que s’ha assabentat dels plans de la Generalitat pels mitjans de comunicació. “Les maneres de comunicar-ho al territori han sigut nefastes. Per prendre una decisió així, primer es fa una reunió on s’explica, es treballa la proposta, es valoren pros i contres i es mira la zona. Perquè no sabem si l’han escollit només mirant el mapa o hi han anat”, ha carregat.
I l'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Dani Encinas, ha anat més enllà i directament ha qualificat els plans de la conselleria de “presa de pèl”. “Els terrenys que estudien incompleixen també la distància mínima: estan a menys de 400 metres dels veïns, just al costat de l’abocador actual. És una presa de pèl, no té cap mena de sentit”, ha dit Encinas, que tampoc creu que aquesta proposta compleixi les sentències judicials. “No pot ser que per restaurar l’actual abocador en fem un altre al costat”, ha denunciat.
En aquest sentit, també les entitats contràries a Vacamorta, el CEPA i la PAAC, han criticat durament la decisió de la Generalitat perquè dues de les opcions que estudia, la de Cruïlles i la de Corçà, estan situades molt a prop de les actuals instal·lacions. “És una proposta escandalosa, irresponsable i cínica per a tots els habitants de Cruïlles que han suportat durant tants anys tenir al costat l'abocador de Cruïlles i patir les conseqüències dels seu funcionament”, han recalcat en un comunicat.
Vint anys de litigis
L’ajuntament, el CEPA i la PAAC han liderat la lluita contra les polèmiques instal·lacions de Vacamorta i va ser gràcies a la seva denúncia que un jutge va dictaminar, a finals del 2014, que la Generalitat havia de treure totes les deixalles abocades, després d’una altra sentència contrària el 2003. El Govern va intentar per totes les vies evitar moure els residus, fins al punt d’acabar amb la paciència del TSJC, que el 2019 qualificava de “repugnants” i de “burla en tota regla” els intents de l’executiu de retardar el buidatge.
L’empresa que va gestionar l’abocador era Recuperació de Pedreres SL, propietat dels empresaris Gustavo Buesa, Josep Mayoral i Fomento de Construcciones i Contratas. La companyia és una de les que s’investiguen en el cas Pujol, ja que, suposadament, hauria format part d’un entramat d’empreses relacionades amb Jordi Pujol Ferrusola per desviar diners públics.