La crisi de seguretat marca l’estrena del nou govern de Colau
El PSC força la creació d’una tinença d’alcaldia específica
Barcelona“Barcelona no és una ciutat insegura però té problemes específics de seguretat”. La frase la va defensar l’alcaldessa Ada Colau, en més d’una ocasió, en el tram final del mandat passat, quan començaven a succeir-se situacions com els atacs amb arma blanca al mig del carrer i les xifres de delictes comesos a la ciutat despuntaven. Colau ho resumia, sobretot, en la crisi dels narcopisos al Raval i l’increment de furts. Era l’argument davant dels molts atacs i reprovacions que l’oposició va dirigir als comuns quan governaven la ciutat en solitari i abans d’una campanya electoral que també situaria l’increment de l’activitat delictiva com un dels punts centrals. Avui la seguretat és la gran patata calenta que el nou govern bipartit de Barcelona té sobre la taula, fins i tot abans de començar a caminar. I ha sigut un dels punts que ha allargat la negociació del pacte de govern entre comuns i socialistes.
La gestió de l’àrea ja no correspon a l’alcaldessa, ni al comissionat que la tenia adjudicada, Amadeu Recasens, sinó que en la minuciosa negociació de l’acord se l’ha quedat el PSC i té com a cap visible Albert Batlle (Units per Avançar). Però no a qualsevol preu: els socialistes demanaven que Batlle tingués rang de tinent d’alcalde i no de regidor ras per demostrar, d’aquesta manera, que el tema passava a ser prioritari. Colau ho va acceptar. I ara Batlle, que té en el seu currículum mèrits com haver dirigit els Mossos d’Esquadra, serà el nou tinent d’alcalde i l’encarregat de continuar o aturar polítiques engegades pels comuns el mandat passat, com l’anunciada supressió dels antiavalots de la Guàrdia Urbana. També serà feina seva dissenyar la resposta policial a situacions com la del top manta. És en àmbits com aquests on, tot i la insistència de comuns i socialistes a remarcar la cohesió del nou govern, podrien sorgir friccions entre socis vistes les diferències de criteri exposades durant el mandat passat. De fet, Colau va reconèixer ahir en una entrevista a Betevé que hi ha “matisos” entre la seva visió de la seguretat i la de Batlle, però va insistir que ja havien cooperat quan ell era responsable dels Mossos.
De moment, i tot i que Batlle encara no s’ha pronunciat públicament sobre els canvis que vol impulsar -s’espera que parli avui després de la Junta de Seguretat Local-, hi ha hagut canvis en el discurs oficial i el cap de files del PSC, Jaume Collboni, ja parla de forma oberta de la “crisi de seguretat” que viu la ciutat. Una de les primeres decisions del nou govern ha sigut, precisament, avançar la Junta de Seguretat, que servirà de primer contacte entre el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el nou màxim responsable municipal de Seguretat de la ciutat. El govern local hi arribarà amb propostes per afrontar el “moment delicat per què passa la seguretat pública”, en paraules de Collboni. L’alcaldessa apuntava ahir que demanaran una fiscalia específica per abordar l’increment de furts i robatoris, que representen més del 90% dels delictes que es cometen a la ciutat. Colau és molt crítica amb el fet que la reincidència passés a no considerar-se un agreujant quan es jutgen delictes d’aquest tipus. “Els detenen, paguen una multa i tornen a sortir”, lamentava ahir, i alertava que això, en una ciutat turística com Barcelona, pot fer d’efecte crida.
El principal problema
La percepció dels barcelonins és que els problemes de seguretat han anat a més. Ho demostra el baròmetre municipal que, a principis d’aquest any, ja feia escalar la inseguretat des del sisè lloc del rànquing de preocupacions ciutadanes fins a la primera posició. Fa només unes setmanes, a més, la situació s’agreujava i el baròmetre postelectoral reforçava el primer lloc de la inseguretat com a gran preocupació. Ja és el principal problema per al 27,4% dels barcelonins, molt per davant de realitats com l’accés a l’habitatge.
Batlle assumeix l’àrea amb aquest rerefons i després d’un inici d’estiu en què s’han succeït els titulars sobre robatoris amb violència a la ciutat, com la mort de l’alt càrrec de Corea que va patir una estrebada al centre de la ciutat o l’autoorganització dels veïns de Sant Antoni per fer front als lladres. La seguretat, segons va deixar clar el govern en la primera compareixença conjunta de Colau i Collboni, serà una prioritat en l’arrencada del mandat. I fonts socialistes remarquen que s’insistirà en la coordinació entre administracions.