Pobresa

La crisi del coronavirus fa augmentar un 26% les llars ateses per Càritas

L'entitat adverteix que només un 7,1% de les famílies que pateixen pobresa severa reben l'ingrés mínim vital

Cues de persones recollint bosses d’aliments en una parròquia
ARA
08/07/2021
2 min

BarcelonaLa crisi del coronavirus s'ha acarnissat especialment amb la població més vulnerable. Aquest dijous Càritas ha fet públic el seu balanç anual. L'any 2020, coincidint amb l'inici de la pandèmia, el nombre de llars ateses per l'entitat va augmentar un 26%, fins a un total de 272.702 persones que van rebre assistència. L'emergència econòmica i social que s'arrossega des de l'any passat no només ha fet augmentar el nombre de persones ateses per l'entitat, sinó que el seu perfil és encara més vulnerable. Segons el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, gairebé la meitat dels atesos no tenen un habitatge digne i en el 55% de les llars on han entrat els voluntaris de Càritas la situació de pobresa era severa.

De fet, l'entitat adverteix que només un 7,1% de la població vulnerable atesa percep l'ingrés mínim vital (IMV). "Ha plogut sobre mullat", ha subratllat l'arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas. “Les famílies que ja es trobaven en situació d’exclusió social han tornat a patir les pitjors conseqüències de l’aturada de l’economia”, ha explicat.

Mares soles i famílies amb fills

Segons els responsables de l'entitat, el perfil de les persones ateses continua sent el de mares soles i famílies amb fills, persones grans i immigrants sense papers. Més de la meitat de les famílies ateses o bé no poden pagar el lloguer o bé tenen dificultats per afrontar els costos dels subministraments del seu habitatge, o bé totes dues coses a la vegada.

Un 58% de les persones ateses per Càritas són adults de fins a 65 anys, un 6% superen aquesta franja d'edat i un 19% són infants o adolescents. Sis de cada deu dels beneficiaris en edat de treballar estan a l'atur i un 16% més tenen feina, però de caràcter precari.

Roig considera que els serveis socials s'haurien de considerar entre els serveis essencials i ha criticat l'administració perquè assegura que les mesures socials que estan posant sobre la taula les institucions públiques són insuficients. "L'ascensor social s'ha aturat", ha lamentat.

Per fer front a l'increment d'assistències l'entitat ha fet un "sobreesforç" i ha desplegat recursos per valor de 46 milions d'euros el 2020, que li han fet tancar l'exercici amb un dèficit de 3,2 milions d'euros.

stats