Catalunya suma fins al juliol tants crims masclistes com en tot l'any passat

Una entitat critica que la víctima de Sant Vicenç va anar als Mossos quatre vegades i no li van acceptar la denúncia

BarcelonaEn les últimes onze setmanes sis dones han sigut assassinades per la seva parella a Catalunya. Des que va acabar l’últim estat d’alarma, els crims masclistes –homes que maten la seva parella o exparella– han augmentat, i des de principis d'aquest any fins al juliol ja s’han produït tants casos com en tot l’any passat. Són vuit els crims masclistes registrats des del gener, tot i que el vuitè encara no surt a les estadístiques oficials perquè no s’ha completat la identificació de la dona assassinada a Sant Vicenç de Castellet, l’Antonella: el cos estava totalment calcinat i es preveu identificar-la amb l’ADN, cosa que retarda els resultats. A més, els Mossos d’Esquadra tenen una altra investigació oberta per una dona que van matar a Sabadell. El cadàver es va localitzar dimarts en un domicili i tampoc s’ha pogut fer la identificació pel mal estat del cos.

El crim de l’Antonella, divendres de la setmana passada, va passar el mateix dia que hi havia un altre crim masclista a Cambrils, on van matar la Pamela. En aquest cas, el jutge va veure “senyals de sufocació” en el cadàver. A l’espera de la investigació oberta a Sabadell, són vuit les dones assassinades per la seva parella o exparella aquest any a Catalunya –els dos primers crims van ser a l’abril–. La xifra és nefasta i ja iguala el nombre de crims registrats l'any passat, si bé llavors van ser nou les víctimes perquè en un dels casos l'home va matar la parella i la seva filla.

Cargando
No hay anuncios

La secretària de Feminismes del Govern, Montserrat Pineda, demana posar no només el focus en els feminicidis sinó en tota la violència masclista, perquè “moltes vegades no acaba en feminicidis però sí en temptatives, lesions o danys a les dones”. Pineda també insta a parlar de feminicidis, com recull l’actualització de la llei catalana de violència masclista aprovada a finals de l’any passat, que inclou tots els assassinats i homicidis de dones per raó de gènere. Seguint aquest criteri, el nombre de víctimes encara s’eleva més a Catalunya perquè s'hi suma un novè crim en què un home que va matar la seva mare a Badia del Vallès.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos van explicar fa poc, a la Junta de Seguretat de Barcelona, que ha començat a “aflorar” la violència masclista tapada pel confinament. Se sospitava que s’havia denunciat menys perquè les víctimes havien d’estar tancades forçosament a casa, fins i tot amb les seves parelles malgrat tenir ordres d’allunyament cap a elles. La recuperació de la llibertat de moviments ha fet que surtin a la llum casos i també que els agressors tinguin menys control sobre elles, cosa que es pensa que propicia l’augment de la violència contra les dones. Tot i això, Pineda apunta que la pandèmia continua després d’haver deixat "un cúmul de dones amb precarització i pobresa". Recorda que el fet de no tenir accés a un habitatge i a una feina també afecta la violència masclista.

Cargando
No hay anuncios

L’advocada Marisa Fernández, de Dones Juristes, parla d’un fenomen estructural que cal canviar amb educació i formació. Al setembre, el departament d’Igualtat i Feminismes convocarà el grup d’anàlisi de la Generalitat de feminicidis –amb representants dels Mossos, Justícia, Educació, Salut i la DGAIA– per abordar els crims recents.

El periple en una comissaria

El grup feminista Punt Lila de Sant Pere de Terrassa, que havia ajudat l’Antonella, ha fet públic que els Mossos no van agafar les denúncies que la dona volia presentar. Segons expliquen, va anar fins a quatre cops a la comissaria. Mireia C., d’aquesta entitat, concreta que el primer contacte va ser el 13 d’abril, quan la van acompanyar a la comissaria de Terrassa, on vivia, i els agents els van respondre que calia un informe mèdic per denunciar el maltractament de la seva parella. Quan hi van tornar l’endemà amb l’informe, assegura que no els van agafar la denúncia perquè deien que l’Antonella no tenia cap lesió física. Mireia C. afegeix que l’escena es va repetir dues vegades més els dies següents: quan la dona volia denunciar que l’home havia canviat el pany de casa i per una altra disputa amb ell. Fonts dels Mossos diuen que no faran cap valoració del cas fins que s’hagi completat la identificació de la víctima.

Cargando
No hay anuncios

Al final, Mireia C. recorda que el 21 d’abril van anar a la policia municipal de Terrassa, on van poder presentar la denúncia per maltractament. Això va derivar en una causa per violència verbal al jutjat de violència contra la dona de Terrassa. A l’octubre s’havia de fer el judici. Mireia C. critica l’atenció a la comissaria dels Mossos i lamenta que l’Antonella no va rebre cap protecció –es va rebutjar una ordre d’allunyament– malgrat no tenir la família a prop, que viu a l’Argentina.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la seva filla de 20 mesos, està en un centre de la DGAIA. La secretària de Feminismes diu que s'està valorant que la nena òrfena vagi a viure amb la seva família materna. També garanteix que el Govern assumirà, si cal, la despesa del viatge i la repatriació del cos de la mare, a més de comprometre’s a pagar la indemnització econòmica per fills de víctimes de la violència masclista.