Atemptats 17-A
Societat16/08/2021

Crida per trobar 250 víctimes del 17-A que no se sap on són

La UAVAT denuncia que l’Estat només reconeix el 22% dels afectats

BarcelonaDaniel Pedrosa és una de les 345 víctimes reconegudes a la sentència del 17-A, però la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que ha agrupat molts dels afectats pels atemptats dels dies 17 i 18 d’agost del 2017, no sap qui és ni on viu. Només en saben el nom i els cognoms, l’única informació que apareix al text de l’Audiència Nacional. L’assessor de la UAVAT Robert Manrique explica la dificultat per trobar algú que, en aquest cas, comparteix el nom i el primer cognom amb un expilot de motociclisme. “No és el pilot. Potser és espanyol o potser és d’un altre país. No ho sabem, ni tampoc si estava a la Rambla, a Cambrils o a Alcanar”, diu Manrique. La situació es repeteix amb unes 250 víctimes que surten a la sentència però que la UAVAT no sap on són.

“Han sigut les grans oblidades”, va escriure el jutge de l’Audiència Nacional Félix Alfonso Guevara, que va picar el crostó a les institucions quan parlava de les persones afectades pels atemptats de Barcelona i Cambrils pel tracte que els havien donat. Però la UAVAT denuncia que, des que a finals de maig es va publicar la sentència i fins ara, el ministeri de l’Interior no ha fet res per contactar-hi. El 60% de les 345 víctimes són de nacionalitat espanyola i les altres estrangeres, de més de 30 països. L’entitat, després d’analitzar la sentència, assegura que l’Estat només ha reconegut el 22% dels afectats, i no consta que la resta hagin percebut cap indemnització.

Cargando
No hay anuncios

Segons la UAVAT, les persones que no han rebut oficialment aquesta condició són 248 –tot i que en faltarien algunes més– i fan una crida per trobar-les. Per això han publicat la llista de totes les víctimes a la seva web –en català, castellà, anglès i francès–, perquè sàpiguen que estan emparades per la sentència, però també demanen a les administracions que moguin fitxa. “El competent és el ministeri de l’Interior, i la Generalitat pot col·laborar”, diu la presidenta de la UAVAT, Sara Bosch. Un altre despropòsit que revela l’entitat és que el 20% dels afectats no tenen cap informe metge forense de lesions. Bosch fa responsable tant el Govern com la Fiscalia d’aquesta deixadesa i reclama al departament de Salut que revisi els protocols.

Cargando
No hay anuncios

La UAVAT explica que, en general, el ministeri de l’Interior només ha reconegut familiars dels morts en el 17-A, els ferits molt greus, els greus i poques víctimes més. En canvi, lamenta que hagi sigut una sentència la que hagi donat empara a tots els altres afectats: són, sobretot, els que no tenien lesions físiques però sí psicològiques. “Molts ja havien fet la sol·licitud al ministeri, que els hi va denegar”, recorda Bosch. Exposa que el 60% dels atesos per la UAVAT que van demanar el reconeixement al ministeri no el van rebre, però ara formen part de la sentència: “Un jutge diu que sí, i també confirma que no és veritat que s’està al costat de les víctimes del terrorisme”.

Cargando
No hay anuncios

La sentència ha de ser ferma

Bosch detalla que la sentència ha de ser ferma –encara no ho és perquè s’han de resoldre els diversos recursos que s’hi han presentat– per començar els tràmits per sol·licitar a l’Estat la condició de víctima que dona l’Audiència Nacional. Des de la UAVAT “no es refien” que llavors el ministeri contacti amb els afectats que ara s’han reconegut, i per això volen garantir que almenys siguin conscients que poden fer-ho. També demanen a les administracions que creïn una oficina de víctimes del terrorisme a Catalunya que pugui fer aquesta recerca. Segons l’entitat, la Generalitat estudia muntar l’oficina.