Una creu-mirador a 170 metres culminarà la Sagrada Família
El temple preveu normalitzar el ritme de visites el 2024 i encara no es marca un termini per acabar les obres
BarcelonaLa Sagrada Família no estarà acabada el 2026. Aquest ja va ser l'anunci que es va fer des de la junta constructora del temple l'any passat, després dels efectes més durs del covid. I ara, un cop es recuperen només de manera progressiva les visites, que són la principal font de finançament dels treballs, ningú no gosa encara posar una data per a la culminació de les obres. El 2030? "Seria desitjable, una il·lusió", ha dit aquest dimarts el director general de la junta constructora, Xavier Martínez, en la ja tradicional roda de premsa de balanç que es fa abans de les jornades de portes obertes de la Mercè.
Això sí, la gran novetat que ha volgut presentar la junta, ja acostumada a vendre els hits del projecte coincidint amb la Mercè, és la terminal que coronarà la torre més alta: la de Jesucrist, a 172,5 metres d'alçada. Una creu de quatre braços transitables i amb obertures de vidre que es convertirà en el mirador més alt de Barcelona, molt per sobre dels 154 metres de l’Hotel Arts i la Torre Mapfre, els edificis més alts de la ciutat, però sense superar Montjuïc. La part final de la torre de Jesucrist, que farà 17 metres d'alçada i tindrà una envergadura de 13,5 metres, estarà recoberta de ceràmica blanca esmaltada amb la idea que, com recollia el projecte de Gaudí, de dia reflecteixi la llum del sol i de nit estigui il·luminada per focus potents. L'arquitecte director ha apuntat que aquest aspecte, el de la llum, es negociarà amb l'Ajuntament per adaptar-se a les normatives sobre contaminació lumínica. A la part central de la creu hi haurà l'anyell diví, i de la base en baixaran unes lletres amb les inscripcions "Tu solus Sanctus", "Tu solus Dominus" i "Tu solus Altissimus".
Les 12.000 persones que visitin la Sagrada Família durant els tres dies de portes obertes de la Mercè podran veure un vídeo de com serà la part més alta de la torre més alta: el futur mirador de Barcelona. Es preveu que durant el 2022 la torre de Jesucrist creixi dos o tres nivells més i pugui arribar a nou dels dotze totals. Al final hi haurà la creu.
Al ritme dels visitants
El balanç que ha fet la junta constructora del temple del ritme de les obres arriba, aquest cop, farcit de si és possible i de si tot va bé, perquè, segons han exposat tant Martínez com l'arquitecte director, Jordi Faulí, tot estarà condicionat per la recuperació dels visitants. Ara mateix la previsió és tancar l'any amb uns 810.000 visitants, que representarien el 17,2% dels que van passar pel temple l'últim any prepandèmia. I, tot i que les projeccions per al 2022 són "optimistes" –s'espera arribar al 35% o al 40% dels que hi havia el 2019 i poder destinar fins a 34 milions a les obres–, el temple s'ho mira amb "cautela" i no confia recuperar el trànsit habitual de gent abans del 2024. Serà llavors, segons Martínez, quan es podrà plantejar una nova data per al final de les obres. Fins llavors: "cautela". I es confia, també, en la campanya engegada per rebre donacions internacionals, que, a finals d'any, haurà recaptat uns 250.000 euros, i en possibles patrocinis com el que va fer possible el concert de la Filharmònica de Viena.
La torre de la Mare de Déu, al desembre
El que sí que garanteixen des de la junta és que el temple s'acabarà i que serà "la nostra generació" la que ho faci, tal com reivindiquen ara en un vídeo en què es vol homenatjar totes les generacions que han treballat en les obres. El primer canvi que es veurà, ja aquest 8 de desembre, serà la culminació de la torre de la Mare de Déu, que, amb 138 metres d'alçada, serà la segona més alta de la Sagrada Família i la primera que s'acaba en 44 anys. Ara el que falta és col·locar l'estrella il·luminada de dotze puntes que l'ha de coronar i que s'encendrà, per primer cop, el dia de la Immaculada Concepció. Serà la primera de les sis torres centrals que es completa i després vindrà la de l'evangelista Lluc, de la qual ja s'han produït els materials.
Una altra part del projecte que avançarà, d'acord amb el que es va pactar amb l'Ajuntament per obtenir la llicència d'obres, és l'enderroc de les antigues dependències parroquials per alliberar espai al xamfrà de Sardenya com a compensació per la construcció de la capella de l'Assumpta, que trepitjarà part de la vorera de Provença. El mes que ve, d'altra banda, està previst engegar la complicada restauració de la façana del Naixement, que es farà per fases.
De moment el temple manté encara el 30% del personal en ERTO i ha reduït en sis persones la plantilla, que havia crescut quan es posava tota la carn a la graella per arribar a temps el 2026, que és l'any en què se celebra el centenari de la mort de Gaudí i quan Barcelona serà capital mundial de l'Arquitectura. No serà possible.