Coronavirus

La millora del covid s'estanca a Catalunya i es detecten els primers casos sospitosos de la variant brasilera

Argimon descarta que la causa de la frenada sigui la flexibilizació de les restriccions

Santa Coloma de Gramenet"La corba del covid-19 s'està aplanant i no és una bona notícia", ha alertat aquest dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Després d'encadenar setmanes de descens progressiu, però també d'incertesa pel comportament del virus a curt termini, la millora epidemiològica sembla que està entrant en una fase d'estancament. Una frenada que comença a preocupar les autoritats sanitàries per dos motius molt clars: d'una banda, cal saber si es deu a l'efecte de les noves variants, que podrien tornar a disparar la corba, i, de l'altra, que aquest creixement es produiria des d'unes xifres encara massa elevades perquè el sistema sanitari pugui suportar la pressió. "Podem pensar que les variants estan aturant el descens, però això només és una hipòtesi. Haurem d’estar molt amatents sobre si aquest aplanament es consolida i preguntar-nos els motius que hi ha al darrere”.

Mentre la variant britànica, que es podria convertir en predominant abans del mes de març, ja suposa almenys un 32% dels casos que s'estan identificant a Catalunya, les mutacions sud-africana i brasilera, que serien encara més contagioses, també amenacen amb expandir-se. De fet, Argimon ha confirmat la detecció dels dos primers casos sospitosos de la variant brasilera a Catalunya. El Banc de Sang i Teixits va comunicar aquest dimarts la seqüenciació parcial de dos casos que corresponien a un grup d’amics i familiars de sis persones. Si bé de moment les mostres no estan seqüenciades al 100%, la part analitzada fins ara té totes les mutacions concretes d'aquesta variant. Fins al cap de setmana Salut no podrà confirmar si aquestes persones s'han infectat per la nova variant, però els microbiòlegs n’estan completament convençuts. A més, s'han detectat dues infeccions més de la variant sud-africana, cosa que eleva a tres els casos d'aquesta mutació.

Cargando
No hay anuncios

“Sembla que la brasilera és una variant que causa més infecció però no més gravetat de malaltia. Ara bé, tot aquest coneixement es va adquirint amb el temps”, ha assenyalat Argimon en la seva roda de premsa setmanal. Entre les incògnites hi ha si aquesta mutació podria afavorir la reinfecció –hi ha estudis que apunten que podria afectar persones que ja han passat el virus– i si la vacunació podria no ser tan efectiva per controlar-la. Amb tot, Argimon ha recordat que és molt aviat per treure'n conclusions, perquè falta evidència científica, i ha subratllat la gran eficàcia de les vacunes que s’estan administrant, que en alguns casos com Pfizer és superior al 95%. Encara que les noves variants puguin "minvar" l'efecte protector de les vacunes, ha dit, igualment seria alt.

Por a una quarta onada

Si ara s’observés un creixement sobtat de la corba, el creixement molt probablement es deuria a la imposició de variants més ràpides, com la britànica, que representa un terç dels contagis quan fa una setmana eren un de cada quatre. Argimon ha alertat que s'està notant una frenada en la baixada dels casos. La diferència entre les dades d'ahir i d'avui és només del 0,9%, quan les últimes setmanes la baixada diària era d’entre el 2% i el 5%. El que més tem Argimon és la possibilitat que "aviat" s’origini una quarta onada.

Cargando
No hay anuncios

El secretari ha remarcat que les UCI continuen molt plenes, amb 612 persones crítiques, i ha alertat que si ara comencés un quart embat seria "amb 300 malalts més de partida que la tercera, que va començar amb uns 320 pacients", cosa que no només portaria al límit el sistema sanitari, sinó que el col·lapsaria. Prova d'aquesta preocupació a Salut és que alguns dels indicadors que permeten anticipar-se al creixement epidemiològic han truncat la seva millora i, si bé no es disparen, ja no es redueixen. La taxa de contagi (R), o velocitat de reproducció del virus, segueix per sota de l’1 però ha pujat dues centèsimes respecte a ahir, fins als 0,84, quan feia més d’un mes que anava de baixada. A més, el risc de rebrot, tot i no augmentar, també podria indicar un canvi de tendència.

A més, aquest diumenge caduquen les restriccions vigents i Argimon ha dit que el Procicat encara no ha pres una decisió sobre la possible flexibilització de mesures veient aquest alentiment de la millora epidemiològica. Amb tot, ha insistit que en les últimes setmanes gairebé no s’han relaxat les mesures de contenció i ha descartat que l’aplanament de la corba es degui precisament a aquest relaxament de mesures en l'hostaleria o a l'obertura de la mobilitat comarcal. "Hem d'esperar uns dies, no podem avançar què passarà".

Cargando
No hay anuncios

El 78% dels casos a Osona tenen la mutació britànica

El secretari de Salut Pública ha reconegut que ara per ara la variant britànica està fent forat a Catalunya, on ja representa un terç dels contagis detectats, però ha avançat que l'afectació és desigual territorialment. Mentre que a l'àrea de Barcelona, la més densament poblada, suposa poc més del 30% dels casos, a la comarca d’Osona un 78% dels casos estudiats ja corresponen a aquesta mutació. De fet, Argimon ha afirmat que és la comarca amb més infeccions causades per aquesta variant.

Cargando
No hay anuncios

A hores d'ara, els hospitals d'Osona, l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, atenen una seixantena de persones, 17 de les quals estan crítiques i a l'UCI. A més, aquesta setmana s'han detectat 422 positius i han mort vuit persones per complicacions relacionades amb el covid. "En principi els indicadors i la corba [a Osona] van baixant a poc a poc i n'estem seguint molt de prop l'evolució, com també a la Garrotxa", ha apuntat Argimon, que ha admès que tot indica que l'explosió de casos en aquestes comarques es deuria a l'expansió de la variant britànica.