Joventut

El covid, la guerra i l'economia: què preocupa als joves?

La salut mental també creix entre els problemes dels adolescents de tot l'Estat, segons l'últim baròmetre d'Unicef

Uns joves a la sortida de l'exàmesn de la selectivitat
02/02/2023
3 min

MadridQuè preocupa als joves? Tot i que la situació sanitària per la pandèmia ha millorat, el covid continua sent el principal maldecap dels adolescents d'entre 11 i 18 anys de tot l'estat espanyol. Els joves no són aliens a la situació política, social i econòmica del país i, de fet, la preocupació per la pandèmia (14,6%) se situa al costat de la guerra a Ucraïna (12,8%) i de l'economia (12,7%). Unes preocupacions que consideren que també comparteixen la resta de la societat, tot i que en aquest cas en diferent ordre: primer l'economia, després el covid i, finalment, la guerra. Tot plegat es desprèn del tercer baròmetre d'opinió de la infància i l'adolescència elaborat per Unicef en col·laboració amb la Universitat de Sevilla (hi han participat 208 centres educatius i 9.505 nois i noies). Ara bé, si hi ha una dada a destacar també és com la salut mental s'ha convertit en el quart problema per als joves, sobretot tenint en compte que en l'estudi de l'any passat ocupava l'onzè lloc.

Els problemes que afecten infants i joves

"L'economia sempre s'ha mantingut entre les principals preocupacions", apunta Francisco J. Rivera de los Santos, coinvestigador principal d'aquest estudi, que recorda que tant la pandèmia com la guerra tenen un "rerefons" econòmic. De fet, en l'estudi de l'any passat, el covid i l'economia eren les dues principals preocupacions dels joves, mentre que fa dos anys, quan encara no havia esclatat la pandèmia, la política i la contaminació encapçalaven el rànquing. Els nois estan més preocupats per l'economia que les noies. Passa a la inversa si els pregunten pel canvi climàtic o el masclisme (la quarta i la sisena preocupació dels joves, respectivament).

Rànquing de les principals preocupacions de nens i adolescents

De fet, l'organització ha alertat que la violència de gènere ha deixat d'estar entre les preocupacions dels joves, tot i que continua sent un dels problemes dels que alerten. Així, ara un 75,1% dels joves asseguren que aquesta violència els preocupa bastant o molt, mentre que fa dos anys el percentatge era d'un 89,1%.

"Estrès i ansietat"

La salut mental és una de les qüestions que han aparegut entre els nous problemes dels joves i, de fet, els investigadors celebren que hagi aflorat perquè suposa que deixa de ser un tema tabú. Dels 32 problemes socials pels quals se'ls ha preguntat, l'ansietat, la depressió i els problemes psicològics ocupen el quart lloc de la llista, mentre que fa un any estaven a l'onzena posició. El primer continua sent els abusos sexuals als nens i nenes.

"Tenim estrès o ansietat davant dels deures o els exàmens, però també ens afecta molt la comparació. Ens han educat per competir entre persones, en comptes de cooperar", apunta la Clara, de 17 anys, una de les noies que ha participat en l'estudi des de Guadalajara. Una de les conclusions és que les noies se senten més tristes que els nois. Però ¿és realment així? Per a aquesta estudiant, aquí hi intervenen els estereotips. "Potser els nens o els adolescents no se senten tristos. Però potser el que els passa és que no identifiquen aquests sentiments perquè l'estereotip diu que un nen o un adolescent no es pot sentir trist o sol". I què els fa feliços? Sobretot estar amb els amics i la família, és a dir, les seves relacions socials, a més de poder desenvolupar les seves aficions. L'escola se situa a la part final de l'escala.

Desafecció política, també entre els adolescents

Tot i que hi ha bona part dels adolescents que asseguren que els agrada parlar d'assumptes polítics o socials amb els seus amics, el cert és que l'estudi reflecteix una distància abismal amb la classe política actual. D'entrada, tot i que el percentatge s'ha reduït respecte a fa un any (50,8%), la majoria (36,1%) tenen una opinió dolenta o molt dolenta de la situació política i econòmica a Espanya. Però encara ho és més dels dirigents polítics actuals, perquè el 80% dels adolescents consideren que l'únic que els interessa són els diners. Només un 20% creuen que són de fiar i poc més d'un 30% creuen que es preocupen pels assumptes que afecten la ciutadania. És baix també l'interès per participar en un partit polític, mentre que les activitats en què sí que col·laborarien serien en associacions de protecció animal i del medi ambient.

Mentre la de polític és la professió que menys valoren, els metges i els policies encapçalen el rànquing. També destaca, però, com aquesta última professió és on recauen més els estereotips de gènere, perquè la majoria de joves la veuen com una feina eminentment masculina, mentre que la de cangur, femenina. Sobre aquesta qüestió, també són rellevants les característiques que atribueixen a homes i dones. Als primers, la de ser persones dominants i amb fusta de líders; mentre que a les dones les veuen més preocupades per tenir un bon aspecte. En aquest cas, però, la percepció és més dels nois.

stats