El covid assetja l'Aran i la Garrotxa
El grup Biocom demana que s'analitzi si la variant britànica és la predominant entre els aranesos
GironaL’Aran és la comarca que presenta la pitjor situació epidemiològica de Catalunya. Té la positivitat més alta (arriba al 12% i hauria d’estar per sota del 5%) i la incidència acumulada més elevada: 2.126 casos per cada 100.000 habitants, el doble que la següent a la classificació (la Garrotxa, amb 1.170). Per a l’investigador del grup Biocom Enric Àlvarez, el més precupant de les dades araneses és que, tot i les restriccions aplicades des del 7 de gener, no han aconseguit abaixar la corba. “El 2% dels aranesos estan contagiats i, si se segueix així, en un mes pots tenir el 10% de la població contagiada”. “És una barbaritat, la penetració de la malaltia pot deixar efectes molt greus”, ha alertat Àlvarez, que també ha demanat a Salut que analitzi la incidència de la variant britànica en aquest territori.
El cap de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz, ha assenyalat aquest matí en roda de premsa que havien trobat positius aranesos que tenien vincles epidemiològics amb el Regne Unit. “El problema de l’Aran és que porta molt de temps amb xifres molt altes, i has de saber quina és la penetració de la nova variant, perquè té molta més transmissió i, si està molt present, serà més difícil reduir els contagis”, ha recalcat l’investigador.
El possible efecte de les festes de Nadal
Amb 9.500 habitants, la Vall d’Aran registrava a principis de desembre unes xifres envejables: la primera setmana no va detectar cap positiu nou i la incidència acumulada estava a 21 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, és a partir del Pont de la Puríssima que es comença a complicar la situació epidemiològica, que es dispara per les festes nadalenques. Així, en un mes va multiplicar per 6 el nombre de casos setmanals: de 17 a 110 si es comparen les dades de la setmana del 18 al 24 de desembre amb les del 15 al 21 de gener. Segons les últimes xifres actualitzades (del 22 al 28 d’aquest mes), la majoria dels 92 contagis nous s’han notificat a la capital, Viella, amb 66 positius. Unes xifres que gairebé tripliquen les registrades durant el pitjor moment de la segona onada: a mitjans de novembre l’Aran notificava poc més de 30 casos setmanals i la màxima incidència acumulada representava menys d’un terç de l’actual: 684 enfront dels 2.126 d’ara.
Tant Àlvarez com el cap de la unitat covid van comparar la situació de la comarca amb la que va viure la Cerdanya quan es va aplicar el confinament municipal. “No és presentable que per fer una activitat d’oci després deixem una zona contaminada com a conseqüència de les nostres accions”, ha retret Mendioroz, fent referència a les reunions i trobades que es van celebrar durant les festes nadalenques a l’Aran, que són un dels múltiples factors que, segons l’epidemiòleg, han elevat els contagis. En aquest sentit, l’investigador de Biocom ha apuntat que estan estudiant quina influència va tenir el turisme amb l’avanç del covid: “No sabem si van ser les trobades socials, la mobilitat o la nova variant. Ho estem analitzant”, subratlla.
Sense fre a la Garrotxa
La segona comarca amb la incidència més alta és la Garrotxa i, com passa amb l’Aran, el més preocupant és que el virus no ha deixat de créixer, tot i les mesures. Al territori garrotxí també van augmentar exponencialment els casos després de Nadal: de 70 a 310 nous positius setmanals, si es comparen les xifres del 18 al 24 de desembre amb les del 15 al 21 de gener.
I les últimes actualitzacions, d’entre el 22 i el 28 de gener, encara són més altes: 375 nous casos setmanals, 275 dels quals s’han notificat a Olot. Les Preses i la Vall d’en Bas, a més, han doblat els contagis en 15 dies: de 7 i 8 positius respectivament a 16 i 15 a cada municipi. Pel que fa a la positivitat, està a l’11%; i la velocitat de reproducció és d’1,28, és a dir, cada 100 nous contagiats n'infecten 128 més.
En canvi, les dues següents comarques amb la incidència més alta, el Montsià i les Garrigues, han millorat registres. El territori ebrenc ha passat de 422 casos a 286 en una setmana i el lleidetà de 124 a 59 nous positius.
Alerta al Pla d'Urgell
Durant la roda de premsa, Mendioroz també ha enviat un missatge d’advertència sobre el Pla d’Urgell, perquè no està seguint la mateixa evolució lleugerament a la baixa que es registra en general. “No és que estiguin repuntant els contagis, sinó que té una tendència diferent i els nous casos es detecten en àmbits molt diferents, i això és motiu de preocupació”, ha puntualitzat.
L'última actualització, del 22 al 28 de gener, situa en 123 els nous casos a la comarca, la majoria dels quals s'han detectat a Mollerussa (49), seguida de Miralcamp (9), Palau d'Anglesola (9) i Golmès (8).