Salut començarà a vacunar la població d'entre 50 i 59 anys la setmana que ve
Catalunya confia tenir el 70% dels catalans immunitzats amb una primera dosi al juliol
BarcelonaLa campanya de vacunació continua avançant a bon ritme i ara els arriba el torn a les persones d'entre 50 i 59 anys. El departament de Salut començarà a contactar i immunitzar dilluns que ve, 10 de maig, aquest grup prioritari, que podrà rebre qualsevol de les vacunes tret d'AstraZeneca. Ara bé, i tot i que poden posar-se Pfizer, Moderna i Janssen de manera indistinta, Pfizer es perfila com la vacuna amb més números de ser la majoritària per a aquesta franja d'edat perquè és el productor que envia més dosis a la setmana (unes 270.000) i pràcticament s'està acabant la immunització dels majors de 80. Els centres d'atenció primària (CAP) convocaran aquest col·lectiu per començar-lo a immunitzar, però les persones d'entre 50 i 59 anys també podran demanar cita proactivament.
Aquesta mateixa setmana alguns CAP que tenen molt avançada la vacunació dels de més de 70 anys començaran a trucar i vacunar la població d'entre 50 i 59 anys. De fet, Salut ofertarà les vacunes que inicialment s'havien de destinar a algú major de 70 anys i que, per diversos motius, han quedat pendents de posar. Amb tot, la vacunació d'aquest grup d'edat no arrencarà de manera generalitzada a tot el país fins a la setmana que ve. De moment, hi ha persones en la cinquantena que tenen patologies greus, com càncer, malalties autoimmunitàries o que reben diàlisi, que ja van començar a ser immunitzades als hospitals amb la vacuna de Moderna fa uns mesos. Això explica que un 4,5% ja hagin rebut una dosi i el 2,3 % hagin completat la pauta de vacunació.
Les autoritats asseguren que amb el ritme de vacunació actual es redueix fins a un 75% el risc de morir per covid i fins a un 50% les possibilitats d’acabar ingressat en un hospital. Gràcies a començar a vacunar la franja que té entre 50 i 59 anys, s'aconseguirà començar a descongestionar les unitats de cures intensives (UCI). Fins ara la vacunació dels més grans de 60 ha pogut evitar fins a un 38,2% dels ingressos, però a mesura que es vacuna gent més jove, les probabilitats van caient dràsticament.
5 milions de vacunats
El Govern defensa que cada vegada és més factible complir un objectiu que fa un parell de mesos semblava irrealitzable: vacunar quasi tres quartes parts de la població abans d'acabar l'estiu. "[Si arriben les dosis] El 70% dels catalans i catalanes estaran vacunats al mes de juliol”, ha anunciat aquest dimarts el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès. Després del lliurament de més de mig milió de vacunes només aquesta setmana –272.610 de Pfizer i 258.600 d'AstraZeneca–, Aragonès s'ha mostrat confiat que les pròximes entregues siguin prou grans per intensificar la campanya de vacunació i fer-la massiva abans del previst. En efecte, el Govern confia que al llarg del mes de maig arribin el doble de dosis que a l’abril i que la protecció de més d'un 80% de la població més gran de 60 anys s'assoleixi a finals d'aquesta setmana. D'aquesta manera, ha assegurat Aragonès, el "risc" de patir un brot epidèmic es redueix “dràsticament", coincidint amb l'aixecament de bona part de les restriccions.
El gruix de les vacunacions recau, de moment, en Pfizer, que fins a la segona quinzena de juliol s'ha compromès a enviar 3 milions de dosis. Gràcies a aquestes entregues i tenint una projecció "conservadora", el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha detallat que el 15 de juliol unes 5 milions de persones estaran vacunades, com a mínim, amb una primera dosi. Ara bé, l'abast dependrà de l'Estat, ha dit: si la ministra de Sanitat, Carolina Darias, autoritza espaiar les segones dosis de Pfizer i Moderna fins a vuit setmanes en els menors de 60 anys, Salut calcula que totes les persones de 30 anys o més tindran almenys una primera dosi i totes les de més de 60 tindran la pauta completa. Si Darias no fa el pas, com ha descartat en fins a tres ocasions públicament, Argimon limita l'abast de la primera dosi als majors de 45 anys.
Des de Madrid, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha reforçat el missatge que Espanya "està en condicions" per assolir el 70% de la població vacunada, si bé en aquest cas ha puntualitzat que serà una fita possible a l'agost. "Ja hi ha 12 milions de persones amb una dosi de la vacuna. A l'abril s'han vacunat més persones que en tots els mesos anteriors, i s'ha arribat als 5 milions de vacunats. Ja tenim velocitat de creuer", ha defensat.
Cau la incidència entre els majors
Els efectes de la campanya de vacunació són cada vegada més evidents. Segons l'informe diari elaborat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), Salut Pública i el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC, la incidència acumulada dels últims 14 dies en tots els grups d'edat és encara elevada, de 272 contagis per cada 100.000 habitants (268 casos, el 3 de maig). Amb tot, la propagació entre els col·lectius vacunats ha caigut dràsticament.
El cas més evident es dona entre els més grans de 80 anys, els positius dels quals s'han desplomat a la meitat respecte a la mitjana catalana. Més del 84% d'aquestes persones han rebut les dues dosis de la vacuna de Pfizer i en l'últim període actualitzat (del 16 al 30 d'abril) només s'han detectat 132 positius per cada 100.000 habitants. Fa un mes eren 175 casos, un 24% més.
També està baixant la positivitat entre els que tenen entre 70 i 79 anys, els col·lectius que s'estan vacunant a hores d'ara i que Salut vol acabar d'immunitzar amb la primera dosi abans d'aquest cap de setmana. Set de cada deu d'aquestes persones ja estan protegides parcialment i només un 19,8% han completat la pauta de vacunació, però la incidència fa almenys quinze dies que s'està reduint progressivament. Divendres passat s'estaven diagnosticant 177 positius per 100.000 habitants, quan la tercera setmana d'abril s'estaven detectant aproximadament unes 220 infeccions (un 19,5% més).
Ara bé, són els sexagenaris els que tenen un ritme de reducció de casos més intens: tres de cada cinc persones d'entre 60 i 69 anys han rebut la primera injecció d'AstraZeneca –l'única que poden rebre– i els positius han caigut dels 250 casos per 100.000 habitants de principis d'abril als 178 actuals, un 28% menys. Segons el Biocom, l'informe evidencia "clarament la importància de la vacunació", que ha aconseguit reduir a la meitat la incidència en persones de més de 80 anys i que està fent que la incidència dels més grans de 60 "baixi fortament" i s'acosti a aquests valors. "Ens queden pocs mesos per normalitzar la situació i això és quelcom que ens ha de donar esperança", ha reconegut Argimon.
El virus amaina
Tot i que la majoria de casos es concentren en les franges d'edat que van dels 15 als 49 anys i les vacunes no poden reduir aquesta incidència de forma directa –encara no s'ha iniciat la immunització massiva–, els experts conclouen que la vacunació de la població de més edat està exercint de "tallafoc" en la transmissió familiar, dins dels domicilis. Les vacunes no són esterilitzants –no eliminen del tot el contagi–, però redueixen la possibilitat del contagi dins d'una bombolla de convivència. "Les vacunes també ens ajuden a disminuir les incidències dels col·lectius vacunats i empenyen, encara que hi hagi les mateixes condicions d'interacció social, l'epidèmia cap a incidències menors", expliquen des del Biocom-SC.
A Catalunya l'evolució epidemiològica sembla que dona una treva i, per tant, hi ha marge per a l'optimisme. Els contagis es redueixen a un ritme lent però segur, i els indicadors confirmen que s'està encarant el descens de la corba després d'haver estat quinze dies estancada en 10.500 casos setmanals. La setmana del 24 al 30 d'abril –les dades verificades pel Govern– Salut Pública va diagnosticar 10.100 infeccions i aquesta setmana n'està detectant unes 9.500.
"La barrera dels 10.000 la deixarem enrere demà o demà passat, però hem de tenir present que seran molts casos igualment i que encara tenim 473 malalts a les UCI", ha explicat el secretari de Salut Pública. Amb tot, Argimon ha assegurat que si no hi ha creixement és gràcies a la vacunació. "D'una altra manera estaríem com a la segona o la tercera onada", ha admès. A hores d'ara, un total de 1.947.915 persones (24,9%) han estat vacunades amb una primera dosi i 825.394 (11,1%) ja han rebut les dues vacunes.
En efecte, els experts tenen clar que aquest canvi de tendència es deu parcialment a la campanya de vacunació, que, juntament amb el manteniment d'algunes restriccions a la interacció social, ha permès guanyar setmanes al virus. "Bona notícia: podem confirmar la tendència a la baixa de l'epidèmia a Catalunya. Des de dijous passat el patró de consolidació de casos apunta a una baixada setmanal d'un 10%", ha anunciat aquest dimarts el Biocom-SC, encarregat d'elaborar els informes epidemiològics diaris.
Des que va començar la campanya de vacunació, Salut ha detectat 247.682 contagis de covid i només 10.553 (4,2%) corresponen a persones vacunades. Totes elles, però, van infectar-se en les dues o tres primeres setmanes després de la injecció, que és quan la vacuna encara no ha desplegat la seva eficàcia protectora. “Les vacunes eviten molts casos però necessiten unes setmanes perquè l’efecte sigui a màxims”, ha explicat la subdirectora de Promoció de la Salut i responsable del pla de vacunació, Carmen Cabezas. La facultativa també ha detallat que la vacuna només ha fallat en un 0,14% dels casos -1.223 casos i que menys d’un 1% de la població a Catalunya ha patit una reinfecció. En total, 5.568 persones s’han contagiat més d’un cop, especialment entre els 40 i els 59 anys.