PANDÈMIA

El covid-19 eleva les sancions per la ‘llei mordassa’

La policia aplica aquesta normativa, que ja acumula més denúncies que en tot el 2018, pel confinament

Un control de la Guàrdia Urbana a la Gran Via de Barcelona per comprovar si els conductors se salten el confinament.
Mireia Esteve / Pau Esparch
05/04/2020
3 min

BarcelonaJa fa tres setmanes que tot l’estat espanyol està sota l’estat d’alarma arran de l’epidèmia del covid-19. Una mesura que ha comportat la limitació de moviments de tota la ciutadania i, des de fa una setmana, la restricció de l’activitat productiva no essencial. Els cossos policials patrullen pel carrer per fer complir el confinament i des que s’aplica l’estat d’alarma han posat 330.135 sancions i han detingut 2.845 persones, segons dades fins al 4 d’abril. Com que el decret d’alarma no estableix un règim sancionador específic per incomplir el confinament, la policia es basa en la legislació vigent per poder sancionar o detenir: és a dir, en la llei de seguretat ciutadana -la que es coneix com la llei mordassa - i el Codi Penal. I les denúncies posades en només tres setmanes ja superen els registres de tot el 2018 en aplicació de la llei de seguretat ciutadana -el ministeri de l’Interior encara no ha fet públiques les dades del 2019-, quan se’n van tramitar 249.665. Així, el coronavirus ha fet elevar les sancions per la llei mordassa i a hores d’ara, tot i que l’estat d’alarma no s’ha acabat, ja s’han obert 80.000 expedients més que en tot el 2018.

Fonts del ministeri de l’Interior expliquen que el principal article de la llei mordassa que la policia aplica per obrir processos sancionadors és el 36.6, que fa referència a “la desobediència o la resistència a l’autoritat o als seus agents en l’exercici de les seves funcions”. L’article és una mena de calaix de sastre, perquè es pot interpretar d’una manera àmplia, en la qual els agents estan encaixant bona part de les sancions que posen. De fet, una de les crítiques que ha rebut aquesta normativa impulsada pel PP -i que el PSOE es va comprometre a derogar-és la seva arbitrarietat a l’hora d’aplicar-la. Sigui com sigui, el que argumenten des del ministeri per justificar-ne la utilització és que “l’autoritat” de la qual parla l’article 36.6 es pot entendre com la legislació establerta per l’estat d’alarma del covid-19 i d’obligat compliment. D’aquesta manera, doncs, incomplir el confinament pot comportar una sanció d’entre 600 i 30.000 euros. Ara bé, cada cas és diferent i, segons el grau de resistència dels ciutadans, també s’aplica el Codi Penal.

Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, els agents de la policia catalana apliquen els articles 36.4, 36.5 i 36.6 de la llei mordassa en les infraccions greus, i també el 37 en els casos lleus, per denunciar les persones que se salten el confinament. El 36.4 i el 36.5 fan referència a les accions d’obstrucció a l’autoritat i que obstaculitzin els serveis d’emergències, en una línia similar al 36.6. Però la policia també aplica el Codi Penal a través dels delictes de desobediència, resistència i atemptat contra els agents de l’autoritat, amb els quals fan detencions si les persones s’enfronten a les patrulles. En les tres primeres setmanes, els Mossos han detingut 232 persones i han posat 29.093 denúncies. En el balanç de dissabte, els Mossos i les policies locals havien sancionat en les últimes 24 hores 2.447 persones: una mitjana d’un centenar cada hora.

L’exèrcit encara no patrulla

A hores d’ara, encara no s’ha configurat cap patrulla mixta amb l’exèrcit, com preveia el decret d’estat d’alarma. El ministeri de Defensa ha admès que la qüestió ha estat “sobre la taula” però encara “no s’ha implementat”. I el ministeri de l’Interior aclareix que l’exèrcit no tindria facultat per sancionar.

Vuit incompliments d'un confinament de tres setmanes

Passejar gallines o gats
Els cossos de seguretat han denunciat diverses persones per sortir a passejar animals que no són gossos, com ara gallines o gats. L’últim cas va ser fa uns dies a Pamplona, quan la policia foral va denunciar una dona per passejar un gat amb una corretja.

Anar a comprar el pa a 60 km
La Policia Nacional va sancionar a Madrid un home que, residint a Guadalajara, es va desplaçar fins a la capital espanyola per comprar una barra de pa. A Múrcia, els agents van enxampar una quinzena de persones que estaven fent una festa al carrer.

Llançar objectes a la policia
Fa una setmana, a Cadis, la Policia Nacional va denunciar un grup de joves que van llançar objectes, alguns d’“incendiaris”, segons van explicar els agents, contra un autobús que conduïa la policia i que feia un trasllat d’un grup d’avis d’una residència.

Un prostíbul amb clients
Els Mossos han tancat l’última setmana un prostíbul amb dos clients a Osona. Des que va començar l’estat d’alarma els agents han detectat diverses infraccions vinculades a les relacions sexuals, com ara una orgia en un pis de Barcelona.

Raquetes a la muntanya
En les últimes hores, tot i que la gent ja coneix de sobres les mesures del confinament, els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra han denunciat dues persones que feien esport amb raquetes a la Cerdanya i deu persones que feien una festa a l’Arboç.

Traficant pel carrer
Segons la policia, el tràfic de drogues ha baixat durant l’estat d’alarma, però els Mossos han detingut aquest cap de setmana un home que venia cocaïna al carrer a l’Eixample, a Barcelona. A Blanes, la policia local ha detingut un jove que portava 100 cabdells de marihuana.

Timbes de pòquer
La policia catalana va enxampar fa pocs dies el propietari d’un bar de Martorell que servia alcohol i organitzava timbes de pòquer dins el local en ple confinament. Els agents van denunciar el propietari i tres clients que hi havia al bar, a part de tancar l’establiment.

Tancat per un jutge
A Calafell, els Mossos han detingut un home per haver robat en una segona residència després d’haver-lo denunciat 8 cops per incompliment del confinament. Un jutge li ha prohibit sortir de casa. A Reus, un home va entrar a presó per haver-se saltat les restriccions.

stats