Nadal i covid-19: una combinació endimoniada
Si les dades s’enfilen per festes, la tercera onada pot ser pitjor que la primera
Girona / BarcelonaNadal, Cap d’Any i Reis. Són de les dates més assenyalades de l’any i durant les quals se sol tenir més relacions socials i amb persones de diversos àmbits. A més, estan separades al calendari per uns sis dies de diferència, el temps just per poder contagiar més persones abans que es detecti el nou positiu. “Si per Nadal augmenten els contagis, pot ser que per Cap d’Any els amplifiquem i que passi el mateix del 31 a Reis”, alerta la investigadora del grup Biocom de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats, que qualifica el calendari d’“endimoniat” pel perill que creixin exponencialment els positius.
De mitjana, les persones desenvolupen els primers símptomes al cap de cinc o sis dies després d’infectar-se, i és quan van al metge i es detecta el nou cas. Però durant aquest marge de temps és quan la gent sol ser també més contagiosa. “I pot ser que una persona es contagiï per Nadal i ho encomani a més persones per Cap d’Any, o de Cap d’Any a Reis”, explica Prats, que també recorda que en aquestes dates les persones solen relacionar-se amb gent de diferents àmbits: el 25 i 26 amb la família, i el 31 amb els amics. “I pots anar escampant el virus per bombolles diferents”, precisa.
Així mateix, ara es compta amb l’experiència del pont de la Puríssima: amb l’augment de la mobilitat i les interaccions socials, s’han disparat els contagis. I ara, a diferència de l’inici de la segona onada, a l’octubre, quan es van endurir restriccions, es parteix d’unes xifres pitjors. “No hem complert cap dels objectius que ens vam marcar per arribar a Nadal amb una mínima tranquil·litat: tenim gairebé dos mil casos diaris, tenim més de 300 persones a les UCI i una tendència a l’alça. Són tres dades molt dolentes per començar les festes”, adverteix la investigadora, que tem que al gener es reprodueixi el mateix ritme de pujada que es va registrar a l’octubre. I el principal focus de preocupació són les UCI: si a principis de tardor es registraven 150 ingressats crítics, ara s’ha doblat, 336 dijous passat. “I si superes la barrera dels 600 llits significa que hauràs de deixar d’atendre altres patologies i que, com al març, tindràs hospitals només amb covid”, assenyala la investigadora, que, per tot aquest conjunt de factors, tem que la tercera onada “sigui pitjor que la primera”.
Pel que fa a les restriccions aplicades durant les festes, la integrant del grup Biocom admet que “totes les excepcions no ajuden en el control de la situació epidemiològica i ho deixa tot en mans dels ciutadans”. “Fins i tot complint les instruccions pots reunir-te avui amb 10, demà amb 10 més, i això sí que suposaria un descontrol”, apunta abans de reconèixer que “potser caldrien més limitacions de mobilitat”.
Mesures a tot el territori
Segons les dades de Salut, Catalunya registra una incidència acumulada de 287 casos per cada 100.000 habitants i una velocitat de reproducció d’1,24, cosa que vol dir que 100 nous positius en contagien 124 més. “I això significa que estem en creixement”, recorda Prats.
Una altra xifra preocupant és el percentatge de proves que surten positives, que no ha parat d’incrementar-se en l’últim mes: del 3,64% al 5,14% a data de 20 de desembre. Segons l’OMS, quan superes el 5% vol dir que tens més positius dels que tens detectats. Davant d’aquestes xifres, “que són dolentes”, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va llançar un avís el dia 24: “Haurem de començar a pensar en mesures per a tot el territori”, va afirmar quan va explicar que no es podia anar estenent per diferents comarques les restriccions que el Govern va decretar al Ripollès i la Cerdanya per l’alta incidència del virus: “Si ara féssim una comarca, després dues, tres… Catalunya quedaria apedaçada”.
Aquests canvis podrien arribar dilluns vinent, 28 de desembre, quan es revisaran les mesures que s’han previst per a aquest Nadal. Argimon va pronosticar que la setmana que ve la incidència del coronavirus “serà molt similar”, malgrat que va recalcar que s’ha de pensar més enllà, en després de Reis. “No sabria contestar com estarem el 8 de gener. M’ho puc imaginar, però no és el moment d’aventurar”, va afirmar. Tant ell com la consellera de Salut, Alba Vergés, van insistir en demanar a la població que no relaxi les mesures per evitar el contagi. “No podem abaixar la guàrdia. El que fem ara determinarà la cruesa del gener”, va alertar Vergés.
En aquesta crida a reduir la interacció, també el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va reclamar que els àpats de Nadal siguin “amb el mínim de gent possible”. Sàmper va argumentar que si es permeten trobades de 10 persones “no vol dir” que s’hagi d’arribar a aquest màxim i va apuntar que aquest any no és per a sobretaules.
El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, va demanar “ventilar bé” els espais interiors, tenir les finestres obertes durant les visites, així com evitar coincidir en espais petits, com ara la cuina, on s’ha de portar mascareta; a més de mantenir un metre de distància a taula entre les persones que no conviuen juntes.
Tot un conjunt d’advertències i recomanacions que arriben tant d’experts com del Govern i que busquen evitar que les celebracions de Nadal, Cap d’Any i Reis s’acabin convertint en l’inici d’una tercera onada que superi les esfereïdores xifres que es van registrar entre el març i el maig.