Coronavirus

Es doblen les multes per moure’s sense complir les restriccions

Els controls se centren en les carreteres, amb menys denúncies en la restauració i pel toc de queda

BarcelonaEl primer cap de setmana en què es permetia la mobilitat entre comarques amb una única bombolla de convivència s’ha tancat amb gairebé el doble de multes per desplaçaments dins de Catalunya. Si el cap de setmana anterior, entre el 12 i el 14 de març, es van posar unes 600 denúncies per incomplir les restriccions de mobilitat, aquest, entre el 19 i el 21 de març, se n'han posat més de mil –unes 1.100–, segones les dades dels Mossos d’Esquadra. Però mentre augmentaven les sancions per desplaçar-se, les multes a la restauració i pel toc de queda disminuïen. Un fet que indica que al final les xifres depenen del punt on la policia posa el focus.

Interior i els Mossos van advertir que intensificarien els controls a les carreteres perquè preveien més mobilitat arran de la flexibilització de les mesures anticovid. El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona va créixer divendres un 4% respecte a l’anterior; dissabte, un 55%; i diumenge, un 70%. Un increment acompanyat de més controls viaris que, en conseqüència, han deixat més denúncies. En canvi, aquest cap de setmana, respecte a l’anterior, les sancions a la restauració han passat de 180 a 50; i per saltar-se el toc de queda, de més de 1.000 a 800. Sumant les diverses infraccions, el cap de setmana passat es van posar 1.800 multes i aquest unes 2.000.

Cargando
No hay anuncios

Davant els centenars de persones que incompleixen les restriccions, ¿hi ha el risc que les mesures deixin de ser efectives? El professor de dret penal i criminologia de la UB Marc Pintor recorda que “el gruix de la gent és complidora perquè hi ha una preocupació social pel covid”. Segons Pintor, com que existeix aquesta preocupació, ja s’evita fer trobades nombroses o no portar la mascareta. Però el psicòleg clínic i vocal de la junta del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Descarrega, apunta que “el cansament més important és l’emocional”. Descarrega parla de la fatiga pandèmica, que fa que la gent es relaxi en les restriccions que s'adopten per “falta d’il·lusió”.

Cargando
No hay anuncios

Percepció del risc de sanció

Pintor avisa que l'anàlisi que permet fer l'evolució de les denúncies és imprecís, perquè les mesures van canviant: “No podem fer comparacions”. Però afegeix que un factor que pesa en la legitimitat de les normes és el seu compliment, perquè “si tothom duu la mascareta això influeix en el que no la porta”. Pintor, que és membre del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya, remarca que els controls de la policia també contribueixen a “mantenir la percepció del risc de sanció”. Per això Descarrega veu com un perill “la desesperança”, perquè és el que pot provocar “que la gent pugui dir que tira la tovallola”.

Cargando
No hay anuncios

El psicòleg i psicoanalista alerta que la desmotivació pot tenir tant una conseqüència anímica com provocar ansietat, malestar i neguit. “Això es pot traduir en determinades conductes”, explica, cosa que pot fer que algunes persones decideixen que passen de tot i no segueixen més les restriccions. “Hem d'anar molt amb compte”, adverteix. Un avís que enllaça amb el missatge dels responsables polítics, que han invocat la idea de “donar aire” amb les noves mesures anticovid.