Societat30/04/2020

Mil euros de mitjana, la compensació que la Generalitat donarà als professionals per la lluita contra el covid-19

El Govern preveu destinar 45 milions a 45.000 treballadors: sanitaris, bombers i emergències

Albert Llimós
i Albert Llimós

BarcelonaAquest matí s'ha reunit la mesa general dels empleats públics de la Generalitat per abordar quina compensació econòmica es dona als professionals que han estat a la primera línia de la lluita contra el covid-19. I no només es tracta dels professionals del món sanitari, sinó també dels treballadors de les residències de gent gran i de discapacitats, serveis d'emergències i bombers. El govern de la Generalitat ha proposat destinar 45 milions per repartir entre els 45.000 professionals que s'han comptabilitzat que se'n podrien beneficiar. De mitjana, cadascun d'aquests treballadors percebria 1.000 euros bruts (666 nets), tot i que és una xifra que s'ha d'acabar de tancar entre els diferents departaments implicats.

Aquesta compensació s'abonarà a través d'un complement de productivitat que percebran durant el 2020 aquells professionals que han estat treballant de manera efectiva des de l'1 de març fins al 15 d'abril, ja sigui presencialment o telemàticament. També el rebran els professionals que no han estat en actiu durant una part d'aquest temps a conseqüència d'una baixa laboral per covid-19.

Cargando
No hay anuncios

La negativa dels sindicats

Aquesta és la proposta que ha presentat el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i que s'ha debatut amb els diferents departaments implicats i els responsables dels principals sindicats: cinc membres d'UGT, CCOO i IAC. Els 45 milions que pretén repartir la Generalitat provenen dels fons addicionals del 0,25% i del 0,30% de la massa salarial corresponent als exercicis acumulats del 2019 i 2020.

Cargando
No hay anuncios

En això últim, no hi estan d'acord els sindicats. "Ens hi oposem per dos motius: els fons addicionals no són per a això, eren per recuperar poder adquisitiu després de la crisi. Ho fan per tapar les vergonyes. I, d'altra banda, la millor compensació és retornar el que deuen als treballadors i que es recuperin els seus drets, a més de dotar les plantilles dels recursos suficients", ha argumentat a l'ARA Joan Maria Sentís, de CCOO, que lamenta que el Govern s'hagi negat a fer una segona reunió per continuar-ne parlant i vulgui canviar "seguretat per diners". Els sindicats estan a favor d'una retribució, però no que provingui d'aquests fons, i consideren que abans s'han de tornar als treballadors les pagues extres que se'ls deuen del 2013 i el 2014. De la del 2013 es va retornar el 60% i durant aquest 2020 s'ha de pagar la resta, mentre que la del 2014 s'hauria de pagar entre el 2021 i el 2022.

Tot i la negativa dels sindicats, fonts del departament de Polítiques Digitals han explicat que la gratificació tirarà endavant. D'aquesta manera, tal com va avançar l'ARA en l'entrevista al director de l'àrea econòmica del Servei Català de la Salut, Ivan Planas, la Generalitat farà un reconeixement a l'esforç de determinats col·lectius professionals en la lluita contra la pandèmia. "Estem contents amb la iniciativa, però malauradament un cop més tenim la sorpresa que els sindicats no han compartit la proposta, que creiem que és de justícia i que ens la reclama la gent del carrer", ha explicat la secretària d'Administració Pública, Annabel Marcos.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions

El sindicat Metges de Catalunya també ha carregat amb força contra la reunió d'aquest dijous al matí, i ha qualificat la seva absència a la mesa de negociació d'un "desvergonyiment absolut" al personal facultatiu, "menyspreat" per no ser "invitat" a asseure's amb el Govern. "L'actuació de l'executiu català és una plantofada a la cara de tots els metges i totes les metgesses que s'hi estan deixant la pell en una emergència sanitària sense precedents", diu l'escrit.

Cargando
No hay anuncios

També hi ha hagut una resposta contundent del sindicat policial Sap-Fepol, que ha qualificat d'"insult" la proposta del Govern perquè el cos de Mossos d'Esquadra ha quedat exclòs de les retribucions. En un comunicat asseguren que és una "vergonya" i una "falta de respecte" que no s'hi inclogui el cos policial, que ha vist alterats els horaris i el funcionament per donar resposta a la pandèmia del coronavirus i que té 1.700 agents confinats a casa. "Tirar endavant aquesta proposta si així s'acaba fent tindrà conseqüències i una resposta contundent", assegura el sindicat.