El Pont de la Puríssima altera els indicadors del covid i ara els augmenta
El ritme de contagi s'enfila fins als 0,94 punts i les UCI tornen a tenir 344 malalts greus
BarcelonaL'efecte del Pont de la Puríssima comença a fer-se notar, a només deu dies de Nadal, en alguns indicadors epidemiològics clau com la taxa de contagi (Rt). Després d'un parell de dies a la baixa fins a assolir valors entorn als 0,90 punts, coincidint amb el descens de proves diagnòstiques que es van fer entre dissabte 5 i dimarts 8 de desembre pel festiu, ara la velocitat de propagació ha tornat a pujar sobtadament i ja se situa en els 0,94 punts. Això significa que cada 100 contagis en generen 94 més. Segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC, aquestes xifres encara podrien repuntar encara més els pròxims dies, fins que es corregeixi el biaix.
Si bé el previsible increment de la R no ha fet créixer els contagis per ara –aquest dilluns se n'han declarat 876–, la xifra també està condicionada per l'efecte del cap de setmana, en què es fan menys proves diagnòstiques. Les dades que el departament de Salut ha reportat aquest dilluns, doncs, coincideixen amb el pronòstic que van fer divendres a l'ARA des del Biocom-SC, que també advertien que aquesta setmana es podrà comprovar si el pont ha disparat realment els contagis i s'observarà cap on es decanta la balança.
Tot plegat, se sabrà a pocs dies de Nadal i després que s'hagin relaxat algunes restriccions, com que des d'aquest mateix dilluns els centres comercials poden reobrir amb el 30% de l'aforament, que el tancament municipal de cap de setmana passa a ser comarcal aquest cap de setmana i que els equipaments culturals poden acollir fins a 1.000 persones sempre que garanteixin sistemes de ventilació reforçada. En canvi, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha afirmat aquest dilluns que les xifres actuals no indiquen "una situació favorable a passar de tram" en la desescalada. En una entrevista a RAC1, però, ha reconegut que caldrà veure l'evolució els propers dies per acabar de decidir si Catalunya avança o no en la reobertura.
Més hospitalitzacions
A part de la taxa de contagi, que reflecteix les pujades i baixades més brusques i permet detectar amb una mica d'antelació els possibles canvis de tendència, també han augmentat els valors del risc de rebrot, que permet avaluar què cal esperar els pròxims dies de l'epidèmia: si frenarà, s'aturarà o creixerà encara més. Després de setmanes a la baixa, aquest indicador, que permet anticipar-se a l'evolució del virus i avançar-se a possibles rebrots, s'ha disparat deu punts, fins a arribar als 181, per sobre dels 100 que ja es consideren de risc alt. "Les dades també tenen la influència del pont", ha confirmat Delgado, que ha admès que caldrà analitzar bé l'impacte del festiu.
La incidència acumulada també ha crescut fins als 206 casos cada 100.000 habitants i quadruplica els valors recomanats per la comunitat científica (50). Però probablement els indicadors que més preocupen són els assistencials, els més difícils de fer baixar. Hi ha més de 1.500 persones hospitalitzades, un total de 1.519 arreu de Catalunya, i tornen a haver-hi 344 malalts greus o crítics a les UCI, les mateixes que dijous. "Hi ha una activitat basal, allò que continuem fent, i estem en un sostre que no aconseguim abaixar ni rebaixar", ha explicat el subdirector de Protecció Civil.
A més, Salut també suma 19 morts més al còmput total en les últimes hores, que ja ascendeix a 16.393 des de l'inici de la pandèmia, segons la informació que reporten les funeràries. Només del 4 al 10 de desembre, les dades més recents i actualitzades, han perdut la vida un total de 238 persones.