Coronavirus

El 20% de la població catalana ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus

Mig milió de persones a Catalunya han completat la pauta amb les dues dosis

Gemma Garrido Granger / Marta Rodríguez Carrera
i Gemma Garrido Granger / Marta Rodríguez Carrera

BarcelonaDues de cada 10 persones residents a Catalunya –el 20,1%– ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Malgrat els retards, les aturades preventives i els canvis de criteri, el ritme de vacunació s'ha accelerat, i si per cobrir el primer 10% de la població immunitzada es va trigar fins a tres mesos, el següent tram s'ha assolit en tres setmanes. Amb tot, s'està lluny encara de l'anomenada immunitat de grup, situada al voltant del 70%, que el govern espanyol manté que serà possible a finals de l'estiu, malgrat els entrebancs amb les farmacèutiques d'AstraZeneca i Janssen. El departament de Salut calcula que al juny ja s’haurà vacunat –alguns encara parcialment– tota la població de més de 65 anys.

Segons les dades actualitzades aquest dissabte pel departament de Salut, un 6,4% de catalans ja tenen posades les dues dosis i un 6,6% s'han vacunat amb la pauta completa (aquí s'hi sumen els menors de 56 anys vacunats amb una dosi i que han passat el covid). En xifres absolutes, s'han superat els dos milions d'injeccions administrades: hi ha 1.565.695 persones amb una primera dosi i 500.089 amb totes dues.

Cargando
No hay anuncios

Vacunats més de la meitat dels que tenen de 60 a 65 anys

Un 37,9% del grup de 70 a 79 anys té la primera dosi i el 2,1% també la segona, mentre que una quarta part dels de 66 a 69 anys ja han rebut una primera dosi i més de la meitat dels de 60 a 65 anys ha estat vacunats amb la primera dosi. D'altra banda, un 94,8% dels usuaris de residències han rebut la primera dosi i un 92,5% també la segona.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als treballadors de geriàtrics, un 81% han rebut la primera dosi i un 75,7% la segona, fet que ha facilitat que la mortalitat s'hagi reduït en aquest sector, que va ser la zona zero de la pandèmia, i els contagis nous siguin residuals. A més, dels de més de 80 que viuen a casa seva gairebé 9 de cada 10 ja tenen mitja pauta vacunal completada, i un terç, la segona, mentre que entre els grans dependents els que han rebut la pauta completa són un 73%.

Pel que fa als treballadors essencials, un 66,3% tenen posada la primera dosi i només un 1% la segona, a l'espera que es decideixi quina vacuna rebran els de menys de 60 anys, després que s'hagi aturat el subministrament d'AstraZeneca per a aquest col·lectiu pels casos de trombes aïllats entre les persones vacunades.

Cargando
No hay anuncios

Les últimes dades epidemiològiques han donat marge per a l'optimisme perquè, malgrat l'obertura durant les vacances de Setmana Santa, no s'ha produït el temut rebrot i, tot i que l'ocupació de les UCI continua en quotes d'altiplà –amb la meitat dels llits amb malalts crítics de covid–, s'ha notat una lleu distensió en el sistema i es confia que a poc a poc es vagin donant altes a mesura que els més grans de 65 anys es vacunin. Al ritme que avança la vacunació les previsions apunten que a finals d'aquest mes d'abril hi haurà una reducció dràstica de la mortalitat per covid perquè el gruix dels col·lectius més sensibles a patir complicacions mèdiques ja compten amb una o fins i tot les dues dosis posades, segons un estudi del Biocom-SC.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, per agilitzar la campanya i aconseguir que la desescalada als hospitals, caldria poder vacunar més ràpid i a més persones amb altres vacunes com Janssen, que és monodosi i que es podria posar també a les persones d’entre 50 i 59 anys per completar els grups de risc. “El balanç benefici-risc és evident i no ens podem permetre frenar més les vacunacions. Si només volem vacunar amb una vacuna [Pfizer], el 70% de població immunitzada no l’aconseguirem en tres mesos, sinó en nou", explica la investigadora de la Fundació Lluita contra la Sida Bea Mothe, en la línia dels més de 200.000 científics de 82 associacions que en un manifest reclamen als governs espanyol i autonòmics que deixin les divergències polítiques al marge i consensuïn una acció conjunta per al control de la pandèmia per evitar més aturades en la campanya d'immunització.

Les dades epidemiològiques d'avui tenen dues cares. D'una banda, s'inverteix la tendència a la propagació del coronavirus, encara que de manera moderada: la velocitat de transmissió se situa avui en 1,38 enfront de l'1,39 de divendres, mentre que el risc de propagació ha descendit dos punts, fins als 358, i hi ha 68 ingressats menys. Per contra, segueixen augmentat els contagis i l'ocupació de les UCI, amb set nou pacients, fins a arribar als 507. En les últimes 24 hores han mort 34 malalts més, de manera que la xifra total ascendeix a 21.612.