El 'Costa Concordia' es torna a moure i se suspenen les tasques de rescat
Onze morts i 24 desapareguts: últim balanç. Els equips treballen contra rellotge per evitar un desastre ecològic i utilitzen explosius per poder entrar al casc del vaixell
GiglioLes tasquest de rescat del Costa Concordia s'han tornat a suspendre perquè el creuer s'està movent de nou. Ja va passar dilluns. Els bussos van haver de sortir corrents de la nau perquè el buc mig enfonsat s'havia mogut.
Les restes de l'embarcació estan en un equilibri precari sobre unes roques, a uns 50 metres de la costa, i hi ha perill que llisquin cap a l'aigua i que el vaixell s'acabi d'enfonsar, cosa que faria encara més perilloses les tasques de rescat per als bussejadors, encara que siguin professionals experimentats.
Els equips de rescat buquen els cossos de 24 desapareguts. L'últim balanç és d'onze morts. Aquest dimecres també s'han de començar a extreure les més de dues mil tones de combustible del vaixell.
Els guardacostes italians van trobar aquest dimarts cinc cossos més dins del creuer, enfonsat dissabte a l'illa italiana de Giglio. Els equips de rescat estan fent servir explosius per accedir a determinades zones del vaixell. El cap dels guardacostes, Marco Brusco, ha dit que només hi ha "un petit raig d'esperança" que hi hagi supervivents.
Als dipòsits del creuer hi ha 2.400 tones de combustible, que podrien causar un desastre ecològic. Els experts treballen per trobar la manera d'extreure el fuel, però el precari equilibri del vaixell, que podria caure en un avenc de 70 metres de profunditat, ho dificulta. Dilluns es veia un líquid oliós al voltant de les restes del naufragi, però el ministre de Medi Ambient, Corrado Clini, va dir: "Pel que sembla, no es tracta d'una fuita de combustible."
No obstant això, el govern té la intenció de declarar aquesta setmana l'estat de desastre natural a l'àrea per incrementar tant com pugui els recursos financers i humans per prevenir la contaminació del parc natural que envolta Giglio.
Aquest dimarts al matí els equips de rescat han recuperat la segona caixa negra de l'embarcació, que ha d'ajudar a aclarir les causes de la tragèdia.
El Costa Concordia es van escorar divendres a la nit amb 4.229 persones a bord –uns 3.200 turistes i un miler de membres de la tripulació–, després d'impactar contra una roca a prop de l'illa de Giglio, a la Toscana.