La Costa Brava esclata contra els botellons
Els alcaldes demanen que s’apliqui el toc de queda a tots els municipis o bé a cap, per evitar l’efecte crida
GironaImpotents, desbordats i molt cansats. Aquestes són les paraules més repetides pels alcaldes de la Costa Brava que, dia si i dia també, han d’intentar controlar els botellons i les festes il·legals que s’organitzen en platges, parcs i paratges naturals. Per això demanen al Govern que o bé apliqui el toc de queda a totes les poblacions o bé l’aixequi a tot arreu per evitar l’efecte crida cap als pobles sense restriccions nocturnes. Aquest divendres finalitzen les mesures que va aprovar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) i que establien les restriccions de mobilitat nocturnes en 176 municipis.
“Sentim molta impotència perquè no veiem com solucionar-ho”, lamenta l’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, que, des de principis de juliol, cada cap de setmana ha rebut queixes per botellons i festes en cales i platges del municipi. Divendres, per exemple, van desallotjar una festa amb més de 200 joves a la zona de les escoles, i el que més preocupa l’alcaldessa és que molts venien d’altres poblacions. “Arriben en taxi de municipis com Olot o Roses, i el pitjor és la brutícia: cada dia ens trobem ampolles, llaunes i tota mena de deixalles al lloc on s’ha fet la festa”, critica.
A d'altres pobles de l’Alt Empordà també descriuen una situació semblant. “Hem tingut nits molt complicades. Tenim platges molt extenses que és impossible tancar. I per molt que les guinguetes tanquin a l'hora que marca el Procicat, després els joves continuen la festa a la platja o als pàrquings”, explica l’alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa. El seu homòleg al Port de la Selva, Josep Maria Cervera, afegeix que ells han aconseguit frenar els botellons gràcies a un macrodispositiu que van fer la nit del 6 d’agost i que ha tingut un efecte dissuasiu. De fet, Cervera va demanar ajuda als Mossos d’Esquadra després de detectar que a les festes hi participaven joves de fora de la comarca i de la Catalunya del Nord, convocats a través de les xarxes socials. “Ens preocupava molt el canvi de perfil de gent que venia expressament al Port de la Selva a fer botellons: quan hi anava la policia hi havia respostes més agressives i més resistència a qualsevol actuació policial”, exposa l’alcalde.
Vandalisme i destrosses
Al Baix Empordà, moltes poblacions com Castell-Platja d’Aro, Palamós o Sant Feliu de Guíxols sí que tenen toc de queda. Però d’altres com Begur o Pals, no. Els alcaldes d’aquests últims municipis expliquen que no donen l’abast per aturar els botellons. “Se’ns han triplicat les festes il·legals en domicilis, i també tenim moltíssims botellons: els que trobem i els que descobrim l’endemà perquè anem a netejar les restes que han deixat. Estem desbordats, no donem l’abast”, admet l’alcaldessa de Begur, Maite Selva, que fa més d’un mes que demana que s’apliqui el toc de queda al municipi. El màxim responsable de l’ajuntament de Pals, Carles Pi, també denuncia els danys que provoquen molts dels participants a les trobades il·legals, fins i tot en paratges naturals i protegits: “Han embrutat i fet malbé la zona de les Dunes, malgrat que estan acordonades i que és un paratge protegit. Hi ha molt vandalisme i ens és impossible tancar els 4 quilòmetres de platja que tenim. Estem molt cansats d’aquesta situació”, reconeix Pi.
Així mateix, altres pobles com Calonge-Sant Antoni, Palafrugell o Mont-ras han denunciat que, aquest cap de setmana, han detectat desenes de botellons que incomplien totes les mesures anticovid i que provocaven molèsties als veïns. L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, fins i tot ha afirmat que hi ha turistes que han cancel·lat les seves vacances al poble, farts dels sorolls: "Si això no s'arregla, perdrem totes les reserves", ha avisat.
Tots els responsables municipals entrevistats es queixen que, a pesar que alguns municipis tenen Policia Local, no tenen prou agents perquè són plantilles dimensionades en funció del nombre d'habitants empadronats, sense tenir en compte que a l’estiu la població es multiplica per 5 o per 10. A més, tots reconeixen que, malgrat que han demanat ajuda als Mossos d’Esquadra, tampoc tenen prou agents per controlar cada racó del litoral gironí.
Per tot això, els alcaldes de la Costa Brava demanen al Procicat que, o bé apliqui el confinament nocturn a tots els municipis, o bé l’aixequi a tot arreu. “No pot ser que Torroella de Montgrí tingui toc de queda i Pals no, és insostenible perquè tothom ve aquí. Ha d’haver-hi una certa coherència a l’hora d’aplicar les mesures”, reclama Pi. “Si a uns pobles tens toc de queda i als altres no, la gent va cap on no n’hi ha. Si fos unificat, ens estalviaríem molts problemes”, afegeix Selva.