Primers senyals de fre en la segona onada de covid a Catalunya
La velocitat de propagació cau per sota de l'1 però la pressió als hospitals encara no es redueix
Santa Coloma de GramenetQuan la taxa de contagis o R, que mesura la velocitat amb què es propaga el covid, se situa per sota de l'1, cada dia es registren menys casos que el dia anterior. I així fins que la transmissió del virus s'alenteix tant que és possible tornar a controlar la seva circulació mitjançant el rastreig de contactes i trencar les cadenes de contagis. Ara Catalunya comença a fer les primeres passes, encara tímides, per assolir aquesta fita: ha reduït la R fins al 0,96 després de setmanes en ple creixement epidemiològic i cada 100 contagis se'n generen 96 infeccions noves.
El descens del ritme de contagis és encara molt incipient i incert, i es podria revertir en qualsevol moment o estancar-se, però dona cert marge per a l'optimisme tot just ara que es compleixen vint dies de les restriccions a la interacció social i el tancament de bars i restaurants. Tot i així, un 0,96 és pràcticament un 1 i, per tant, per observar realment una millora en la tendència caldria que la taxa de contagis baixés encara més i s'hi quedés molt més dies.
"Seguim tenint una xifra elevada de casos diaris. Que la R estigui per sota d'1 no permet encarar per si sol la baixada de la corba. Primers passos, sí, i necessaris també, però no suficients", explica la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC Clara Prats. L'experta adverteix que s'observen dades diàries i que només és possible abaixar la corba si aquest fre es manté en el temps. Per exemple, el pendent es reduiria d'una manera ràpida si se situés durant un mes sencer entorn als 0,8 punts. "La R s'ha de mantenir en els valors més baixos tant de temps com sigui possible per extreure'n conclusions", sentencia.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat aquest dimarts que les restriccions ja estan donant els seus fruits, amb un "incipient canvi de tendència" que preveu que tingui un "impacte positiu" en els pròxims dies en els hospitals i en la xifra de contagis diaris. Però de moment aquesta millora no es tradueix en una reducció significativa dels positius. En les últimes hores s'han notificat 3.635 positius nous, quan fa una setmana se'n registraven 4.508 i fa quinze dies 5.591. La incidència acumulada dels últims 14 dies, per contra, continua escalant i les dades d'aquest dimarts constaten que hi ha 813 contagis per cada 100.000 habitants.
Tampoc no ha disminuït la pressió assistencial als centres sanitaris, que ja tenen 2.732 persones hospitalitzades, 61 més que els ingressats dilluns. Ara bé, sembla que sí que s'ha estancat el nombre de pacients greus que estan a l'UCI, amb 489 crítics. Dilluns eren 490. Sigui com sigui, però, el 80% dels 1.047 llits de crítics de què disposa Catalunya ja estan ocupats i tres de cada cinc es destinen a malalts contagiats de coronavirus.
I si bé les dades relatives a les defuncions de la segona onada queden lluny de les 415 morts que es van registrar en un sol dia el 30 de març a Catalunya, el virus continua emportant-se massa vides. Entre el 25 i el 31 d'octubre s'han reportat 350 víctimes mortals a causa del virus, un centenar de les quals a les residències de gent gran.
Illa hi insisteix: no hi haurà, per ara, un confinament domiciliari
D'aquí que les autoritats catalanes cridin a la cautela, assegurant que "venen setmanes difícils", i apuntin que una suavització de les restriccions no es preveu a hores d'ara, ja que no s'ha consolidat una tendència cap a l'estabilització. Ara bé, tampoc hi ha en l'horitzó la idea d'endurir les mesures, per exemple, mitjançant un confinament domiciliari.
En la línia de les seves intervencions les últimes setmanes, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, també ha descartat habilitar les comunitats autònomes per tancar la població a casa seva i ha insistit que abans d'aprovar noves restriccions cal deixar un "termini per avaluar amb rigor les mesures". Un temps que pot ser de "dues o tres setmanes", informa Laia Vicens.
Segons Illa, "no hi ha hagut debat sobre confiament domiciliari" en la reunió del consell interterritorial de Salut d'aquest dimarts i ha afirmat que s'estan prenent mesures d'acord amb els indicadors comuns, que estan donant bons resultats per ara. El 30% de les restriccions aprovades per les comunitats "són les mateixes" a tots els territoris, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha avisat que "l'efecte del conjunt de les mesures requereix també l'esforç de la ciutadania".