ESTAT D'ALARMA PEL CORONAVIRUS
Societat15/03/2020

Sánchez pren el control de tot l'Estat per aturar el coronavirus

Limita els moviments i no es podrà sortir acompanyat al carrer

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl nostre dia a dia canviarà per complet a partir d’avui. Espanya segueix els passos d’Itàlia i ha entrat en estat d’alarma pel coronavirus, cosa que implica un confinament gairebé total a casa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va decidir ahir prendre el control de tot l’Estat per intentar aturar la crisi sanitària. La Moncloa passarà a centralitzar-ho tot. "L'autoritat competent a tot el territori serà el govern d'Espanya", va dir ahir el president espanyol. S’acaben les fronteres entre comunitats i els límits se situen a la porta de casa de cadascun dels ciutadans de l’Estat. A partir d’avui només es pot sortir per anar a treballar, a comprar béns de primera necessitat o per urgències justificades. I sempre s’haurà de fer sol. Només les persones amb mobilitat reduïda podran sortir acompanyades. Qui no ho faci s’enfrontarà a possibles sancions i detencions de les forces de seguretat, que passen a estar sota la tutela única del ministre de l’Interior -també els Mossos- i l’exèrcit, que es desplegarà. Consulteu aquí totes les mesures que contempla l'estat d'alarma. I en aquest enllaç us podeu descarregar el reial decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Cargando
No hay anuncios

Com en les guerres, el govern espanyol queda reduït a un únic comandament integrat pel president espanyol i quatre ministres, tots fidels a les sigles del PSOE i no d’Unides Podem: la titular de Defensa, Margarita Robles; el de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Transports, José Luis Ábalos, i el de Sanitat, Salvador Illa, que a efectes pràctics podrà retirar competències a qualsevol administració o intervenir empreses i subministraments si és per raons de salut pública. Després de més de set hores tenses de reunió del consell de ministres -el vicepresident Pablo Iglesias hauria reclamat ser a la cúpula de decisions- i trenta hores d’espera des de l’anunci divendres que es decretaria l’estat d’alarma, Sánchez va detallar ahir al vespre les mesures.

“El virus no distingeix de territoris, ni ideologies ni colors polítics. Coordinar-nos no és una opció, és una obligació. La unitat és indispensable per sortir victoriosos”, va advertir el president espanyol en una clara referència al seu homòleg català, Quim Torra, que va censurar que el govern espanyol aprofiti el coronavirus per “confiscar competències”. Durant aquest matí està convocada una videoconferència de Sánchez amb tots els presidents autonòmics per discutir la decisió. A efectes pràctics l’estat d’alarma es converteix en un 155 a escala estatal. La durada del reial decret, de moment, serà de quinze dies. Es va publicar al BOE i, per tant, va entrar en vigor minuts abans de la mitjanit, i es preveu que es prolongui fins al diumenge 29 de març. Amb tot, Sánchez ja no va descartar ahir que aquesta situació duri més temps i que té intenció de donar-ne explicacions al Congrés, que hauria de ratificar una pròrroga o l’ampliació del decret. També va augurar “setmanes difícils” i que la confinació només començarà a “donar fruits” quan s’aconsegueixi “doblegar” la corba de propagació del virus. “La victòria sobre el virus començarà quan el nombre d’altes mèdiques sigui superior al de nous infectats”, va dir.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Gairebé 200 morts

Espanya continua seguint el camí d’Itàlia pel que fa a la multiplicació de contagis, però amb una setmana de retard. La Comunitat de Madrid és el forat negre. El govern regional tenia ahir comptabilitzats almenys 133 morts i gairebé 3.000 casos, a més d’anunciar-ne 3.618 sota sospita, ja que ha deixat de fer testos al laboratori i es limita només a fer anàlisis clíniques per telèfon. Segons el recompte de Sanitat, al conjunt de l’Estat serien 183 morts, 5.753 positius i un total de 517 altes, la xifra que ara començarà a posar en valor el govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Les trenta hores entre l’anunci de l’estat d’alarma i la seva concreció van portar ahir molts barcelonins i madrilenys a deixar casa seva per instal·lar-se en segones residències a la costa o a la muntanya, estenent el virus per tot l’Estat. Sánchez va insistir que no es tracta d’un problema de fronteres entre comunitats i que, de fet, permetrà a la gent tornar a la seva residència habitual si són fora, i que en cap cas tancarà els aeroports -on està previst que les aerolínies redueixin els vols a la meitat progressivament- per permetre que tots els espanyols que són a l’estranger viatjant o per altres raons tornin si és necessari. Ara bé, un cop siguin a casa, aplicarà a tothom la mateixa recepta: confinar-se.

Cargando
No hay anuncios

Les forces de seguretat de l’Estat i l’exèrcit seran les encarregades de fer complir les restriccions de mobilitat, també de cotxes, però el govern espanyol no acaba d’aclarir les possibles sancions. Es remet a l’article 10 de la llei d’estat d’alarma del 1981, que només preveu la possible suspensió de funcionaris que no acatin les normes, però remet a altres normes -com la llei de seguretat- per a la concreció de les penes. Fonts del govern espanyol van assenyalar ahir que està pendent la publicació d’un decret per detallar-ho, però insisteixen que “no es busca” un estat d’alarma per una situació de descontrol i “punitiva”.

Quan es podrà sortir al carrer?

Segons el decret, només es podrà sortir al carrer en vuit escenaris més un novè per al personal diplomàtic que detallem a continuació:

Cargando
No hay anuncios
  1. Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
  3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar prestacions laborals, professionals o empresarials.
  4. Retorn al lloc de residència habitual.
  5. Assistència i cura a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  6. Desplaçament a entitats financeres.
  7. Per causa de força major o situació de necessitat.
  8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament justificada.
  9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Sánchez va sorprendre ahir en dir que no es podia anar a córrer però que en canvi es podia treure a passejar el gos. Fonts de la Moncloa van apel·lar al “sentit comú”. “Tothom entendrà el que és atendre una mascota, però tothom ha d’entendre que no tindrem la mateixa vida en col·lectivitat i d’oci”, van afegir.

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu és que tots els carrers quedin buits a partir d’ara. Barcelona i Madrid van començar a assajar ahir aquest escenari. A la capital catalana es va reduir a la meitat el trànsit, i a l’espanyola la pol·lució. Espanya entra així de ple en un nou escenari que capgira les prioritats de tothom. Queden clausurats tots els locals que no siguin d’estricta necessitat, però bars i restaurants podran fer entregues a domicili. També el transport públic interurbà -AVEs i mitges distància- queda reduït a la meitat a partir de demà, excepte Rodalies.

Està previst que la tercera part del pla de xoc contra el coronavirus s’aprovi dimarts. El consell de ministres aprovarà un nou paquet de mesures, aquest cop econòmiques, tant per a famílies, autònoms i empresaris com per evitar acomiadaments en massa arran de la crisi provocada a les empreses que han hagut d’aturar l’activitat. A partir d’ara totes les reunions a la Moncloa ja es faran telemàticament. Ahir el consell de ministres va fer una excepció per a aquesta mesura excepcional i tots els ministres excepte les dues ministres que estan contagiades -les d’Igualtat i Política Territorial- van ser-hi físicament, però seient a un metre de distància per evitar contagis. Iglesias, de fet, va trencar la quarantena.

Cargando
No hay anuncios

Després de la cita, tot l’Estat, 47,5 milions d'habitants, entra en quarantena en una mesura excepcional que no posa només a prova Espanya, sinó els pilars del Vell Continent. Sánchez pren tot el poder per contenir el virus amb el dubte de quan de temps el podrà retenir. De moment ja dona per fet una altra situació inèdita en democràcia: la suspensió d'unes eleccions. Les eleccions a Galícia i el País Basc, previstes pel 5 d'abril, pengen d'un fil.