Societat11/01/2021

El covid ja obliga els hospitals a anul·lar una part de l'activitat ordinària

Creix la pressió als quatre grans centres de Barcelona, que comencen a rebre pacients de tot el país

Gemma Garrido Granger / Pau Esparch
i Gemma Garrido Granger / Pau Esparch

BarcelonaEls hospitals catalans ja han començat a anul·lar i reprogramar algunes intervencions quirúrgiques no urgents per l'elevada pressió que exerceix el covid en les unitats de cures intensives (UCI). El 83% dels llits estructurals de crítics –prop d'un miler– ja estan ocupats, més de la meitat dels quals (55%) per malalts de covid, i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que aquests percentatges comprometen el manteniment de les cirurgies ambulatòries a tot el país, com ara les operacions de cataractes i les col·locacions de pròtesis. Per aquest motiu, bona part dels hospitals del país han decidit tancar una part dels quiròfans per alliberar prou llits d'UCI de cara al pic assistencial que es preveu per a les properes setmanes.

Concretament, hi ha 470 ingressats de coronavirus amb un pronòstic greu, el 70% dels quals intubats i connectats a un respirador, i en alguns hospitals l'ocupació hospitalària ja s'acosta a l'assolida durant el pic assistencial de la segona onada, entre l'octubre i el novembre. "S'ha començat a desprogramar activitat, sempre obeint criteris clínics, per tenir disponibilitat de professionals per atendre els pacients més crítics", ha justificat Vergés aquest dilluns. A partir d'entre els 400 i 500 ingressos a les UCI, els hospitals no poden compatibilitzar l'activitat ordinària i l'atenció del coronavirus, segons el Govern.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el sistema sanitari disposa actualment d'un miler de llits de crítics i pot ampliar la capacitat fins a 1.500 entre la xarxa d'hospitals pública i la privada, amb l'habilitació d'espais no n'hi ha prou. Els centres sanitaris no disposen de prou personal ni es poden permetre destinar totes les seves instal·lacions a l'atenció del coronavirus perquè hi continuen havent patologies urgents com els infarts i els ictus. A més, ja tenen 636 respiradors en ús entre els pacients de covid i els d'altres malalties.

Cargando
No hay anuncios

Així, i atès que l'epidèmia està en ple creixement i que hi ha prediccions que estimen que a finals de mes s'arribarà al llindar dels 600 llits ocupats, els hospitals tenen poc marge de maniobra i ja han començat a anul·lar una part de l'activitat quirúrgica no imprescindible per alliberar espais. Un sacrifici que, de manera general, no s'havia fet des de la primera onada i que els professionals sanitaris han estat anticipant a l'ARA com una possibilitat imminent a causa del degoteig continu de malalts dels últims dies.

"Venen dies crítics", ha reconegut el coordinador de la unitat de seguiment del covid, Jacobo Mendioroz. I la consellera Vergés ha advertit: "Partim d'una ocupació hospitalària molt elevada, amb 350 llits d'UCI plens, i si creixem igual [que durant la segona onada] tindrem una situació molt complicada".

Cargando
No hay anuncios

Ajornaments "puntuals" a Barcelona

Vergés no ha volgut concretar quins hospitals ja han hagut d'activar els plans de contingència i reorganització de serveis, així com tampoc quines regions sanitàries són les més afectades ara mateix. Però sí que ha assenyalat que s'estan prenent de manera generalitzada a tot el país i que l'última paraula la tenen els mateixos centres. Per exemple, tres dels quatre grans hospitals de Barcelona, tots ells grans receptors de malalts no només de la seva àrea d'influència sinó també de tot Catalunya, han hagut d'ajornar puntualment algunes intervencions. És el cas de l'Hospital del Mar, el Clínic i el de Sant Pau. La Vall d'Hebron, en canvi, encara no ha hagut de posposar cap intervenció.

Cargando
No hay anuncios

"El nombre de pacients amb covid s'ha duplicat en uns quinze dies i l'UCI s'ha omplert més del que correspondria mentre no paren d'arribar pacients a urgències", adverteix el cap del servei de malalties infeccioses i coordinador del covid-19 a l'Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada. Ara mateix hi ha 85 pacients ingressats a planta i 20 a l'UCI, mentre que fa una setmana eren 72 i 17, respectivament. Tot i que el ritme d'altes també és elevat, aquest últim cap de setmana, apunta el facultatiu, hi han ingressat 20 persones més. "Estem notant l'efecte del desembre i d'una part de Nadal, però encara no hem vist el de Cap d'Any ni el de Reis".

A l'Hospital de Sant Pau hi ha 76 pacients ingressats a planta i 26 a les UCI, cosa que implica una ocupació de la zona de crítics molt elevada. "Durant les vacances de Nadal s'ha fet menys activitat quirúrgica i, en vista de l'increment d'ingressos de la setmana passada, algunes cirurgies no urgents s'han posposat", explica el coordinador del covid-19 al centre, Pere Domingo, sobre la reprogramació d'intervencions per la pressió del covid: "La tendència global és d'augment, si bé és cert que l'increment encara no ha sigut explosiu i és variable: hi ha dies en què hem tingut 15 ingressos en una guàrdia i en altres quatre". Tot i això, preveu que la situació empitjorarà els pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que ha hagut de desprogramar de manera puntual algunes operacions, l'Hospital Clínic manté ara per ara gairebé tota l'activitat ordinària. Hi ha en aquests moments uns 150 pacients ingressats per covid-19, una xifra semblant a la de mitjan novembre, en què es va arribar al pic de la segona onada, segons indiquen fonts del centre.

"Alta pressió" a l'àrea metropolitana

Els principals hospitals de l'àrea metropolitana de Barcelona també constaten un augment generalitzat dels ingressos en comparació als registres d'abans de Nadal, ja que són també les zones que registren més contagis diaris nous. El cas més accentuat és el del Germans Trias i Pujol, a Badalona, que té 182 malalts de covid. El centre ja té el 60% de la zona de crítics ocupada per covid amb 36 persones a l'UCI i 21 a l'àrea de semicrítics. Si es manté la tendència actual, expliquen des del centre, es plantejaran l'ajornament d'operacions quirúrgiques no urgents.

Cargando
No hay anuncios

També des del Parc Taulí de Sabadell, amb 159 hospitalitzats i 31 ingressats a les UCI, es mostren preocupats. "No temem per la disponibilitat de respiradors, però sí per tot el personal sanitari que cal tenir disponible per atendre aquests pacients de forma adequada", subratlla Manel Cervantes, cap del servei de malalties infeccioses, que avisa que si hi ha un increment permanent de pacients crítics serà necessari ajornar algunes intervencions.

A l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, els professionals sanitaris parlen de "pressió alta" i d'"increment sostingut" dels casos: tenen 124 pacients de covid, 22 dels quals en estat semi crític i 23 a les UCIs. Malgrat que s'han hagut d'ajornar algunes operacions, des del centre insisteixen que aquesta mesura només s'ha adoptat "en casos molt puntuals". Ara bé, no descarten haver de reprogramar cirurgies si els ingressos continuen a l'alça.

Cargando
No hay anuncios

Més hospitalitzacions als comarcals

I si els grans hospitals tornen a percebre els efectes del covid, alguns comarcals directament ja estan començant a derivar malalts. Per exemple, l'Hospital d'Igualada ha traslladat dos pacients amb coronavirus a l'Hospital de Sant Pau i a l'Hospital del Mar de Barcelona i, a més, ha començat a restringir algunes de les activitats quirúrgiques no relatives al covid i ja programades –només faran cirurgia urgent o que no requereix ingrés hospitalari– i les consultes externes.

Cargando
No hay anuncios

El director assistencial de l'Hospital d'Igualada, Jordi Monedero, ha anunciat en una entrevista a Ràdio Igualada que el centre ha passat a fase 4 perquè ja hi ha 82 pacients de covid hospitalitzats, nou dels quals a l'UCI i tres a la unitat de semicrítics. Aquest hospital de la Catalunya Central va ser un dels més afectats pel virus a la primera onada, però Monedero ha defensat que hi ha "diferències substancials" entre la situació actual i la del març de l'any passat, com ara que actualment no tenen tants professionals sanitaris de baixa per infecció o quarantena com sí que els va passar aleshores.

La tendència en les hospitalitzacions és elevada i continuada a tot el territori. Els hospitals del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf ja sumen aquest dilluns cent pacients ingressats per covid-19, el triple dels que hi havia abans de les festes de Nadal: aleshores, entre els tres centres, se'n registraven 30. També a l'hospital de Figueres, amb 65 pacients covid ingressats, diuen estar "amatents" a l'evolució de nous ingressos per decidir si prenen mesures i ajornen part de l'activitat ordinària.

Els hospitals de la regió de Tarragona, amb 38 persones a les UCI, van decidir dissabte reprogramar la seva activitat quirúrgica ambulatòria. Així, l'Hospital Joan XXIII, el Sant Joan de Reus, el Sant Pau i Santa Tecla -que aquesta setmana ha crescut dels 9 als 14 llits d'UCI- i l'Hospital del Vendrell només garantiran les cirurgies oncològiques i les que no puguin demorar-se.

Monedero, com molts altres caps assistencials del país, espera que la incidència de casos de covid a l'atenció primària, que ja copa les urgències, es tradueixi aquesta setmana i la que ve en un augment dels pacients hospitalitzats i en cures intensives. Sobretot, remarca, perquè ara s'estan començant a notar els efectes de Cap d'Any: "Calculem que a finals de setmana en tindrem uns deu o quinze més".

Pel que fa a l'Hospital Trueta de Girona, amb 67 pacients ingressats a hores d'ara -39 dels quals crítics (28) i semicrítics (11)-, no ha pogut obrir els quatre quiròfans programats cada tarda, de dilluns a dijous, que estava previst posar en marxa després de Nadal. "El tancament es fa en previsió a un augment d'ingressos de pacients amb COVID, com ja estem començant a notar. Així doncs, no ha estat necessari desprogramar pacients perquè ja no s'han programat", concreten fonts del centre, que matisen que es prioritzen les intervencions urgents i oncològiques.