La xifra de morts a l'Estat es manté respecte als últims dies i augmenten els contagiats
Es comptabilitzen 440 defuncions i repunta també el nombre de nous casos, 4.635
BarcelonaJa fa cinc dies que la xifra diària de morts per covid-19 a l'Estat segueix mantenint-se o, fins i tot, augmentant lleugerament. Aquest dijous el ministeri de Sanitat ha informat de 440 defuncions en les últimes 24 hores, que deixen el recompte en 22.157 morts per coronavirus a Espanya. Des del dia 19 la xifra ha fluctuat entre els 399 de dilluns i els 440 d'avui. En paraules del director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, es tracta de "petites pujades i baixades dins la tendència descendent".
Segons les dades facilitades pel govern espanyol, repunta lleument també el nombre de nous casos, fins als 4.635. Es tracta d'un apartat de l'estadística força volàtil, entre altres raons, perquè depèn de la disponibilitat de tests de detecció de la malaltia. Per això, la gràfica porta movent-se uns 1.500 positius amunt o avall, almenys en les últimes dues setmanes. Simón ha explicat que els tècnics "sabien" que avui hi hauria un increment relatiu del nombre de casos, i que la xifra ha sigut "molt més baixa" que l'esperada. "Indica –ha dit– que l'epidèmia va molt millor del que pensàvem". En total, ja s'han infectat 213.024 persones en tot el territori espanyol.
En canvi, la bona notícia són els 89.250 curats, 3.350 més que els recomptats ahir dimecres.
Dues setmanes per començar a estudiar la desescalada
Moltes de les preguntes dels periodistes per als responsables tècnics s'han centrat en els terminis amb què treballa el govern espanyol per estudiar un desescalament de les mesures de confinament. Simón, en aquest sentit, ha situat en "almenys" dues setmanes el termini perquè totes les comunitats autònomes assoleixin un nombre de reproducció de la pandèmia (el nombre de persones que es calcula que contagia un infectat) suficient per estudiar un desescalament. "La major part del país té un nombre de reproducció que podria fer-nos pensar en la possibilitat d'iniciar aquest procés lentament", ha exposat, però també ha admès que "encara no es poden garantir en tots els punts de l'Estat les capacitats de resposta assistencial de les comunitats autònomes", un requisit complementari a la reducció de la transmissió.
A més, Simón també s'ha mostrat caut pel que fa a la possibilitat de gestionar la desescalada, un cop comenci, en diferents velocitats, segons la incidència de la pandèmia en les diferents zones (per exemple, en indrets de les Canàries o en entorns molt rurals). Si bé ha concedit que han detectat àrees on l'evolució de la l'epidèmia "ha sigut molt més favorable" que en d'altres, i que és un element que "s'ha de valorar", ha demanat "ser respectuosos amb les decisions". "És cert que hi pot haver diferents velocitats, sempre que es pugui garantir el control dels riscos", ha exposat.