Societat23/05/2020

Vergés respon a Simón: "Qui sap què passa a Catalunya som nosaltres"

La consellera atribueix les discrepàncies amb el ministeri a una "qüestió de tempos" a l'hora de validar les dades

Mireia Esteve / Laia Vicens
i Mireia Esteve / Laia Vicens

BarcelonaL'endemà de les polèmiques declaracions del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha contestat a les insinuacions d'un possible rebrot: "Amb tot el respecte pel doctor Simón, perquè és un molt bon professional, però qui sap què passa a Catalunya som nosaltres, el sistema de salut de Catalunya". Vergés ha volgut tallar d'arrel aquestes insinuacions i ha assegurat que a Catalunya "no hi ha cap rebrot identificat". La consellera, a més, també ha negat que Catalunya tingui dificultats a l'hora de validar les dades (tant de defuncions com de contagis) i ha emmarcat els "problemes" dels quals parla el ministeri a una "qüestió de tempos" a l'hora de validar les dades i fer-les públiques.

Cargando
No hay anuncios

Vergés ha insistit que les dades que demana el ministeri de Sanitat són les que han passat per la validació de Salut Pública. Això comporta un decalatge en el temps, perquè els tempos són més llargs, ha assegurat. En el cas de les víctimes per coronavirus, per exemple, es creuen les dades de les defuncions amb les fitxes epidemiològiques. "Hem enviat les dades amb la velocitat que ens ha sigut possible i amb les validacions de Salut Pública", ha reiterat la consellera, que ha explicat que les dades de Salut Pública "tenen una qualitat molt bona" però necessiten "un tempo diferent". "Totes les dades són certes, però tenen tempos diferents", ha afegit.

El departament de Salut publica cada dia les dades que obté a través dels centres sanitaris, les residències i també les funeràries, i d'aquesta manera la informació que es difon no té el decalatge de les dades que s'envien al ministeri perquè no han passat pel filtre de Salut Pública. Vergés ha recordat que el ministeri de Sanitat va demanar que deixessin de publicar les dades tal com ho feien però que el departament ho va trobar "inacceptable" i va considerar que la ciutadania tenia dret a una informació diària com la que aportaven cada dia.

Cargando
No hay anuncios

La consellera, a més, també ha explicat que hi ha hagut un territori que en els últims dies ha validat "molts registres de cop" i que per això hi ha hagut una acumulació de casos en les dades publicades pel ministeri. Vergés no ha especificat quin territori, però sí que ha dit que un "bon volum" pertany a l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Per a la consellera, els problemes que va posar en relleu ahir Simón només s'expliquen pel fet que el ministeri "de cop i volta veu un creixement de dades de defuncions", però el departament ja les havia anat comunicant. A més, ha reiterat que la conselleria els ha enviat també les dades per dia i que les antigues s'han anat serialitzant.

La mobilitat metropolitana, encara no

Per la seva banda, a la roda de premsa la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que la mobilitat entre regions sanitàries, tant en la fase 1 com en la 2, no és possible, i ha avisat que és una mesura fonamental per evitar un nou rebrot. "Si es detecta un focus i un rebrot, s'ha de poder aïllar territorialment. Per això és important no sortir de les regions sanitàries", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

A més, també ha avisat que "seria imprudent i fins i tot temerari" posar data ja a la fase 2 de les zones que tot just ara passen a la fase 1, en referència a Barcelona i la seva àrea metropolitana. "Hem de blindar-nos dels diferents interessos, legítims, per basar-nos en criteris científics i de seguretat en matèria de salut", ha defensat.

Catalunya suma 34 morts covid-19 en les últimes hores

Abans de la roda de premsa, el departament ha difós el balanç diari de dades. A Catalunya han mort 11.800 persones a causa del covid-19, després de sumar en les últimes 24 hores 34 noves víctimes mortals, segons les dades que ha difós el departament de Salut aquest dissabte. La xifra representa un descens de nou víctimes respecte a les últimes dades publicades. Del total de morts recollits per les funeràries, 6.589 persones han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 3.918 en una residència i 774 al seu domicili, mentre que els casos restants no estan classificats per falta d'informació.

Cargando
No hay anuncios

Salut també ha comptabilitzat fins ara 64.794 casos positius acumulats de coronavirus, cosa que suposa un increment de 757 casos respecte a les dades difoses dijous passat a la nit, les quals suposen 21 casos menys que els testats aquell dia. Més de 221.156 persones presenten símptomes de covid-19 i són casos possibles d'infecció.

Cargando
No hay anuncios

Els ingressats a les unitats de cures intensives segueixen disminuint i ara en queden 214, 20 menys que ahir. En total, 4.013 persones han sigut ingressades de gravetat durant la crisi sanitària. Alhora, van pujant les altes i fins avui 36.962 persones s'han recuperat ja de la malaltia.

13.660 persones diagnosticades a les residències

Pel que fa a les residències de gent gran, un dels sectors més castigats en aquesta crisi, un total de 13.660 persones han sigut confirmades com a positives de coronavirus i 36.370 són casos sospitosos. A més, hi ha 2.775 professionals que treballen en geriàtrics que estan aïllats per sospita o confirmació de coronavirus.