SOCIETAT

Sanitat actualitza la xifra total de morts i notifica 28.315 defuncions

Hi ha 312 pacients a les UCI, on es va arribar a tenir-hi ingressats 5.500 persones en estat greu

Salvador Illa i Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest divendres
Albert Nadal
19/06/2020
5 min

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha xifrat en 28.315 el nombre total de víctimes per coronavirus a tot l'Estat des de l'inici de la pandèmia després de donar per pràcticament acabada la correcció "cas per cas" de la sèrie. Fa més de deu dies que la xifra havia quedat congelada en 27.136 casos després que el 25 de maig Sanitat revisés la xifra a la baixa amb la desaparició de gairebé 2.000 víctimes notificades fins llavors i que la deixessin congelada des del 7 de juny. Aquest matí, però, el ministeri ha notificat 28.313 defuncions i, a mitja tarda, l'actualització diària ha elevat encara més el còmput total fins arribar als 28.315, dues morts més de les que s'havien informat al matí.

Segons els criteris de Sanitat, només comptabilitzen com a morts per coronavirus els casos confirmats mitjançant una prova diagnòstica. D'aquesta manera, els casos sospitosos d'haver patit la malaltia però que no van passar una prova diagnòstica queden fora d'aquest recompte. La xifra segueix estant lluny de l'excés de mortalitat reportat pel Sistema de Monitorització de la Mortalitat (MoMo), que entre l'13 de març i el 22 de maig ha registrat 43.360 defuncions més de les que es podrien preveure en aquesta època de l'any a tot l'Estat, i que suposa un excés del 56%.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès la gran diferència entre les morts registrades al MoMo (43.360) i la xifra que ha donat Sanitat (ara ja 28.315). Simón ha defensat el criteri de Sanitat argumentant "el retard de diversos mesos" per "determinar la causa de la mort" en els certificats mèdics de defunció: "Aquests casos se seguiran estudiant i seran inclosos quan es puguin acreditar". "És cert que l'alta ocupació dels hospitals en els moments del pic de la pandèmia segurament també va provocar el temor o el retard a anar als hospitals per altres malalties greus no vinculades amb el coronavirus", ha admès el doctor. "És obvi que el coronavirus ha tingut incidència directa o indirecta en una part de l'excés de mortalitat", ha afegit.

Sanitat actualitza la xifra total de morts i notifica 28.313 defuncions

Malgrat que l'OMS ha obert la porta a ampliar els criteris per incloure també les víctimes amb simptomatologia compatible, el doctor i portaveu ha explicat que "per motius de vigilància" opten per comptabilitzar com a víctimes de coronavirus "tots aquells casos que van ser diagnosticats amb una PCR positiva, no els casos sospitosos o els que no es pot acreditar que, tot i tenir el virus, fos la causa de la mort".

Sanitat tampoc ha fet pública la xifra de morts en residències. "Quan tinguem informació robusta i sòlida de totes les comunitats autònomes la donarem a conèixer", ha dit Illa. "A mesura que això es vagi acabant voldrem saber la magnitud real de totes les dades. Amb les dades que tenim ara no podem ubicar els casos de diferència [entre les xifres de Sanitat i del MoMo]", ha afegit Simón. "Hi pot haver hagut errors, però mai hi ha hagut la voluntat d'amagar morts per raons polítiques", ha volgut assegurar el doctor.

El pic a les UCI: més de 5.500 casos

La capacitat de llits d'UCI s'ha anat reduint progressivament amb la desescalada, però les comunitats tenen el requeriment del ministeri de Sanitat de poder duplicar o triplicar –segons la comunitat– el nombre de llits d'UCI en un màxim de cinc dies. Actualment, a tot l'Estat hi ha ingressats 312 pacients greus, però a mitjans d'abril, quan es va produir el pic de pacients greus ingressats a les unitats de cures intensives, es van superar els 5.500 pacients. El sistema sanitari va fregar el col·lapse, però Sanitat posa en valor la capacitat reactiva dels hospitals, sobretot als indrets més castigats pel coronavirus, com Madrid i Barcelona, per no sobrepassar unes UCI gairebé al límit.

Pel que fa als pacients que necessiten hospitalització i estan ingressats en llits convencionals d'hospitals, actualment n'hi ha menys de 2.000. Del total de 80.000 llits que hi ha a tots els hospitals de l'Estat, en els pitjors moments de la pandèmia n'hi va arribar a haver 40.000 d'ocupats. Un exemple gràfic que evoca aquesta situació seria imaginar que en un hospital de 12 plantes, 6 estiguessin totalment ocupades per pacients amb coronavirus.

34 brots han estat actius el darrer mes

Pel que fa a l'evolució de l'epidèmia, focalitzada ara en la detecció precoç de casos per evitar transmissió comunitària, "hi ha 9 nou brots actius i detectats a l'Estat", segons ha explicat Illa. Durant el darrer mes i mig han sigut fins a 34. L'origen dels brots han sigut motius de naturalesa diversa: 9 s'han localitzat en escorxadors, alguns associats a treballadors espanyols que havien estat al sud de Lisboa (on hi va haver el brot), d'altres associats a les residències o a l'àmbit sanitari, d'altres associats a temporers, també en festes, etc.

Des de Sanitat s'aclareix que com que la capacitat de detecció actual entre l'inici dels símptomes i la data de diagnòstic és d'entre 24 i 48 hores, aquests brots estan controlats. En aquests 34 brots s'han detectat fins ara 982 positius. "Encara estem acabant de detectar algunes cadenes de transmissió, petites, però que indiquen que el virus encara hi és. Per tant, hem de ser prudents i responsables en la mobilitat. No ens hem de moure sense sentit", ha explicat Simón.

En una mirada retrospectiva, Illa ha informat que fins a l'11 de juny han fet més de 3.000.000 de proves PCR i que actualment es mouen en una mitjana de 40.000 diàries. "L'estudi de seroprevalença, pioner a Europa i del qual aviat farem pública la tercera onada, ens va indicar que a Espanya s'haurien contagiat al voltant de 2.300.000 persones. Hem fet més PCRs que casos hauríem tingut", ha assegurat el ministre. D'altra banda, Simón ha revelat que s'han fet 1.700.000 testos d'anticossos. "[Abans de canviar el sistema de vigilància l'11 de maig] detectàvem al voltant d'un 9,7% dels casos. Actualment la detecció és com a mínim del 20% dels casos i detectem molt més casos lleus o asimptomàtics", ha explicat el doctor.

Tres controls per a l'arribada de turistes

Amb l'obertura de les fronteres diumenge, Illa ha explicat el procediment que haurà de passar "tota persona" que vulgui entrar al país. "Hi haurà tres controls primaris: control documental, control de temperatura i control visual. Si no se supera algun d'aquests tres controls, el cas serà analitzat", ha resolt el ministre. "Això es farà a tots els aeroports, però no es faran PCRs massives. Es faran en cas que el personal mèdic en qüestió ho consideri oportú", ha afegit.

D'altra banda, Illa també ha confirmat que el ministeri de Sanitat està fent una "compra complementària" de la vacuna contra la grip convencional.

stats