Salut preveu reduir les quarantenes per covid-19 a partir de la setmana que ve

Argimon remarca que les PCR en escoles no cal que siguin "immediates" en els casos dels contactes

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una de les seves compareixences setmanals per valorar l'evolució de la pandèmia a Catalunya.
Natàlia Vila
17/09/2020
4 min

BarcelonaLes quarantenes de 14 dies per als contactes de positius per covid-19 podrien reduir-se a partir de la setmana que ve. El Govern ha admès aquesta tarda que fa dies que estudia aquesta possibilitat i que ha presentat una nova proposta que ara està a debat. "Espero poder donar xifres de quarantena la setmana que ve", ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquesta tarda en referència als canvis. "A nivell estatal també s'està avaluant aquesta mateixa tarda en una comissió a Madrid", ha afegit. La Generalitat ja va avançar la setmana passada que els terminis d'aïllament podrien variar per escurçar-se.

El canvi de protocols coincideix amb la suggerència de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, que admet que 14 dies és una mesura molt "conservadora". Així, el director regional per Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha animat els diferents governs a analitzar científicament altres opcions, sempre que siguin segures. El cert és que ja hi ha alguns països, com França, que han establert quarantenes menors –de set dies– per als contactes estrets de positius per covid-19.

Durant la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda per informar sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya, Argimon també ha admès que el Govern ja treballa amb nous tests ràpids fabricats per "diverses empreses" privades per detectar el virus, tal com havia avançat l'epidemiòleg Oriol Mitjà a les xarxes, tot i que no ha volgut determinar quin ha estat el volum de la compra. Argimon ha explicat que estan en "fase d'avaluació avançada" i que "els resultats són prometedors", però ha remarcat que per ara les proves s'han fet en hospitals i amb persones amb símptomes molt clars" i que ara caldrà veure l'efectivitat d'aquestes noves proves en "altres entorns i poblacions", fet que podria alterar la seva efectivitat.

Amb tot, Argimon ha assenyalat que la situació de la pandèmia ha millorat les últimes hores a Catalunya, però Salut manté que els contagis podrien tornar a pujar. El secretari de Salut Pública i el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han explicat que tot i que els últims dies hi ha hagut petites millores en la situació, la previsió en canvi és que els indicadors de covid-19 pugin "lleugerament" a finals de setembre a Catalunya.

"No estem bé –ha subratllat Argimon–, el risc de rebrot és del 150 i la taxa de contagi està en 80 per cada 100.000 habitants i per tant queda molta feina per arribar als llindars verds en l'evolució de la malaltia". El responsable de coordinar sanitàriament el control de la pandèmia també ha admès que "sempre és difícil fer previsions", però ha atribuït aquest pronòstic al fet que els últims dies han crescut els factors que poden contribuir a aquest possible repunt, com la mobilitat, la interacció social i la tornada als centres educatius.

Alhora, Argimon ha explicat que molts dels casos confirmats que han aflorat els últims dies són fruit de les proves de cribatge massiu que està fent el Govern en diferents zones, com ara el barri del Raval, on els últims dies s'han fet pràcticament un miler de proves a veïns. "És per això que la corba també puja de manera rapidíssima en molt poc temps, perquè en pocs dies hem fet moltes proves", ha apuntat.

Actualment, segons les dades de Salut que ha detallat el secretari, hi ha 124 persones ingressades a l'UCI a Catalunya, una xifra que indica "una certa estabilitat", tant en els ingressos com en els casos més greus, ha dit el responsable de coordinar l'evolució de la malaltia. "Fer prediccions és difícil –ha afegit el secretari–, però haver detectat les persones asimptomàtiques i els seus contactes i fer-los fer aïllament se suposa que ens ajudarà a fer que la corba baixi", ha afegit Argimon, que considera que entre els cribatges, la conscienciació i les restriccions la corba "anirà millorant".

"Esperem veure més casos a les escoles"

El Govern també ha mantingut els seus missatges de calma a l'entorn escolar. En aquest sentit, Argimon ha remarcat que l'inici del curs està anant "força bé". Sobre el fet de si cal tancar els centres educatius si es detecten positius de covid-19 en almenys dos grups, Argimon ha insistit que "s'ha de valorar" per veure si estan relacionats. En aquest sentit, el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, Jacobo Mendioroz, ha afegit que el tancament dels centres s'ha de fer segons la vigilància epidemiològica, perquè els contagis encara poden venir de fora, per la proximitat de les vacances, i no de la transmissió entre els mateixos escolars. Segons Mendioroz, els contagis intraescolars en principi són "complicats" perquè hi ha mesures per evitar-los.

Tot i això, Arigmon no s'amaga: "Esperem casos, i n'esperem més. Ja vam dir que teníem detectats més de 900 nens en edat escolar positius; per tant, esperem que n'hi hagin", ha sentenciat. Quan això passi, tant Argimon com Mendioroz han subratllat que el més pràctic i ordenat és que els nens es facin les PCR als centres. "No cal que sigui amb immediatesa quan parlem de PCR en contactes, i, evidentment, sabem que mai podrem igualar la velocitat dels grups de WhatsApp de pares i mares", ha ironitzat Mendioroz.

Ara mateix el nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid és de 68, el doble que dimarts (34), segons les últimes dades facilitades pel departament d'Educació. Hi ha 52 centres afectats, mentre que ahir n'eren 27. Però les dades evidencien que el 99,1% dels centres de Catalunya tenen tots els grups en funcionament. Del total de grups confinats, quatre són en llars d'infants privades, dotze en llars d'infants municipals, setze en escoles de segon cicle d'infantil i primària, onze en instituts d'ESO, batxillerat i FP, tres en instituts escola, catorze en centres privats concertats i vuit en privats.

stats