El departament de Salut ha assumit com a pròpia la recomanació que va fer ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha demanat als catalans evitar "sempre que es pugui" viatjar a Madrid, la regió més afectada per la segona onada del covid-19. "Sempre hem de reflexionar si aquest desplaçament és necessari. Sempre que puguem, hem d'evitar la mobilitat i que aquesta mobilitat sigui responsable", ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dimarts en una entrevista a TV3. Amb tot, ha assegurat que "parlem de Madrid perquè hi ha una relació social i econòmica molt gran, però podem parlar de qualsevol altre lloc". En aquesta línia, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha assenyalat que Torra no ha fet les recomanacions per "fòbia a Madrid" sinó com a "mecanisme de protecció".
Illa recomana als madrilenys només sortir de casa si és imprescindible
Ayuso estendrà els confinaments a altres barris de Madrid
MadridMadrid es prepara per a restriccions més dures i ja comença a estar sobre la taula l'aplicació de l'estat d'alarma, encara que el govern regional s'hi resisteixi. La reunió ahir dilluns entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per abordar la segona onada només va ser un presagi sobre la situació crítica a la capital espanyola. La Moncloa és partidària d'anar més enllà del confinament selectiu de 37 zones sanitàries que va entrar en vigor dilluns, però de moment no surt del terreny de les recomanacions amb la intenció que siguin el PP i Ciutadans els que s'acabin mullant en l'aplicació de mesures restrictives. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha recomanat aquest dimarts als ciutadans madrilenys, també els dels barris sense restriccions, que només surtin de casa per al que sigui imprescindible. És a dir, que redueixin al màxim els contactes socials i d'oci, una visió totalment contrària a la que ha defensat fins ara Ayuso. Illa considera que "de moment" la Comunitat de Madrid no ha de demanar l'estat d'alarma però sí que caldrà estudiar mesures complementàries.
En la mateixa direcció, tot i que amb menys duresa s'ha expressat l'alcalde de la capital espanyola, el popular José Luis Martínez-Almeida, que ha demanat a tots els madrilenys que surtin "com menys millor" davant la situació "preocupant" que viu la ciutat. Ara bé, no ha volgut entrar a aventurar noves restriccions i no ha explicat per què barris com Lavapiés, amb una incidència de casos superior als 1.000 per cada 100.000 habitants en 14 dies –el barem que ha fet servir la Comunitat de Madrid–, no estan confinats. "A cada moment que procedeixi s'adoptaran les mesures necessàries", ha dit en una entrevista a la SER, perquè, segons el seu parer, enviar un altre missatge seria "equívoc" per als madrilenys.
Però la seva companya de files al PP, la presidenta madrilenya, l'ha contradit en una entrevista a Onda Cero i ha confirmat aquest dimarts que tenen intenció d'ampliar el confinament selectiu a altres zones sanitàries. De fet, un total de 16 àrees més ja superen el llindar dels 1.000 casos per 100.000 habitants i estan lliures de les noves restriccions a la mobilitat que imperen sobretot en barris humils del sud de Madrid. "Anuncio que [les restriccions] no seran només en aquestes 37 àrees; perquè a mi no em sembla bé, i això sé que està passant, ho veig, que a partir de demà o demà passat hi haurà un bar a Vallecas o Usera que complirà les normes, que a les 22 h estarà tancat, i que tothom estarà de copes com si no passés res a les 23 h o a mitjanit a Chamberí, a Salamanca o a Chamartín...", ha dit en una entrevista a Onda Cero sobre l'ordre de tancar tota l'hostaleria a les 22 h a les 37 zones confinades, on viuen més de 850.000 madrilenys, un 13% del total de la població de la Comunitat.
La pugna continua entre el PP i el PSOE
Illa ha fet un pas més enllà i, a més de demanar el "respecte escrupolós" a les noves normes del govern regional, ha recomanat que "aquests dies es restringeixi al màxim la mobilitat al que és essencial", així com també "els contactes al grup de convivents més propers que es tinguin". Els membres del PSOE al govern espanyol estan intentant ser respectuosos amb la gestió d'Ayuso, tot i que a nivell de partit mantenen les crítiques al PP i Ciutadans i tenen intenció d'assistir diumenge a una nova manifestació, secundada també per Podem i Més Madrid –el partit d'Íñigo Errejón–, en contra de les mesures "segregadores" del govern madrileny. Sánchez va demanar dilluns "unitat" i va voler escenificar un alto el foc amb Ayuso presidit per 24 banderes espanyoles i de la Comunitat de Madrid, però continua la pugna entre el PSOE i el PP sobre qui aplica la mesura més difícil: l'estat d'alarma.
La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha defensat la manifestació de diumenge per la "lluita de classe". "L'última aportació de la dreta madrilenya és unir epidèmia i malaltia", ha dit en roda de premsa des del Congrés agafant el guant d'Illa i demanant limitar al màxim els contactes. Al seu torn, el líder de Podem i vicepresident segon del Congrés, Pablo Iglesias, ha avisat Ayuso que el covid-19 es combat amb metges i no amb militars.
Al seu torn, el líder de Més País i Més Madrid, Íñigo Errejón, ha assenyalat des del Congrés que l'estat d'alarma hauria d'estar ja "sobre la taula" i ha demanat al govern espanyol que "intervingui" Madrid. No s'ha referit a l'article 155 de la Constitució com es va fer a Catalunya –una mesura que sí que reclama Esquerra Socialista, un corrent dins del PSOE–, però sí que considera que hi ha marge per intervenir en Educació –que es disminueixin les ràtios a classe–, en Sanitat –reforçar l'atenció primària i contractar més rastrejadors–, en els transports –augmentar el nombre de combois de metro– i també en auditar què ha fet Ayuso amb els 1.500 milions d'euros extres que li va transferir el govern espanyol. "No voldria que els madrilenys es converteixin en la moneda entre dues administracions", ha lamentat, sobre "l'espècie de pugna" entre els governs a veure "qui es desgasta més".