Societat15/10/2020

Salut començarà a distribuir els tests d'antígens, més ràpids que les PCR

Argimon defensa les restriccions per frenar la velocitat del covid i destensionar els hospitals

Marta Rodríguez Carrera
i Marta Rodríguez Carrera

MartorellSalut començarà a distribuir aquest cap de setmana tests d'antígens als centres de primària per augmentar la capacitat de diagnòstic en un moment en què "el coronavirus s'ha posat a córrer", ha informat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Tot i així, ha subratllat que aquestes proves encara no estaran disponibles perquè els centres de primària hauran de preparar un pla logístic.

Els tests, que es fan a partir de mostres de nas i gola, tenen el mateix valor que les PCR però són molt més barats i ràpids, ja que els resultats poden estar disponibles en 15 minuts. Això escurça tots els terminis però obliga a habilitar espais als centres de salut per aïllar els sospitosos i no posar en risc la resta d'usuaris ni professionals mentre esperen saber si són o no positius. El departament ha comprat un milió d'aquests kits.

Cargando
No hay anuncios

Salut ha donat també instruccions perquè els 60.000 professionals de residències es puguin prendre ells mateixos mostres nassals, en el que seria un cribratge sistemàtic per intentar frenar l'entrada del virus als centres de gent gran, que ara per ara són el segon gran focus de la infecció. "No podrem impedir que el virus entri però no podem permetre que es generalitzi", ha dit. De moment, ja s'ha posat en marxa com a pla pilot en residències del Vallès Oriental i en dues de Barcelona.

Defensa de les mesures

En l'atípica roda de premsa el responsable sanitari, que ha comparegut des del seu domicili particular perquè és contacte estret d'un positiu, ha insistit en justificar les mesures restrictives aprovades pel Procicat, i que pengen d'un fil pendents de l'aprovació judicial, com a una via de reduir la velocitat de transmissió del coronavirus, que també s'ha disparat en les últimes dues setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, a la ciutat de Barcelona s'acosta perillosament al llindar d'incidència de 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants -similar al de Madrid-, al situar-se aquest dijous en 444,64 casos, segons les últimes dades oficials.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera que el TSJC resolgui si autoritza o no el nou paquet de mesures aprovades per les autoritats sanitàries, el número dos del departament de Salut ha defensat les restriccions dures i contestades pel sector de la restauració perquè, ha dit, optar-ne per més suaus hauria comportat que "en dues setmanes o 10 dies" s'haurien de prendre mesures encara "més dràstiques". Amb tot, Argimon ha admès que en qualsevol cas "només frenarà la velocitat de transmissió però no s'aconseguirà doblegar la corba".

Més pacients a l'UCI

En aquest sentit ha indicat que les últimes dues setmanes el coronavirus s'ha disparat i ha situat Catalunya en una situació epidemiològica molt pitjor del que preveien els responsables sanitaris. En només quinze dies l'ocupació dels llits UCI dels centres catalans ha augmentat en un 30%, i s'ha passat de 140 malalts de coronavirus crítics als 190, i s'ha doblat el nombre de casos positius. La velocitat de transmissió, segons Argimon, també ha crescut en aquest període i ha passat del 0,96 a 1,4 actuals, en un increment que trenca la tendència que fins ara estava estabilitzada al voltant de l'1. "La corba del coronavirus creix en els últims dies", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios

"Si omplim els hospitals de malalts covid no podrem donar atenció als que no en tenen o als crònics", ha afirmat per apel·lar a la conscienciació col·lectiva que cal sacrificar els moviments i les trobades socials al mínim per tal de no arribar a les situacions del mes de març i abril. "No ho podem fiar tot a l'entorn assistencial", ha subratllat el responsable, que ha admès que les mesures intensificaran "l'esgotament" de la societat i ha alertat que un ambient social crispat "alimenta l'extrema dreta".

Esgotament emocional

El cansament també arriba als professionals que s'han abocat al 100% en la lluita contra la pandèmia, ha recordat Argimon. En dos mesos s'han doblat les proves PCR, per exemple, cosa que suposa augmentar la feina de la cadena de rastrejadors i laboratoris. En l'àmbit escolar, des del 14 de setembre s'han fet més de 160.000 proves, de les quals 96.000 s'han fet als centres educatius. En els últims dies s'han fet cribatges en centres escolars de Tortosa, al barri de la Florida a l'Hospitalet, i aviat es faran el Turó de la Peira, al Raval, Montcada i Reixac o Mataró, ha explicat el responsable de Salut.