Pandèmia

Interior veu "risc seriós" d'atacs a diversos edificis del Govern

Es reforça la vigilància a la Generalitat, les seus de Salut, Interior i Empresa i a consellers i alts càrrecs

Diverses persones llançant aquest diumenge pintura i sang a la façana del Palau de la Generalitat
Pau Esparch
09/11/2020
3 min

BarcelonaDesprés que diverses persones tiressin aquest diumenge pintura i sang a la façana del Palau de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra han dissenyat un dispositiu. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que hi ha un "risc seriós" d'atacs a diversos edificis del Govern. A part del Palau de la Generalitat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on ara sempre hi haurà almenys una furgoneta d'antiavalots, el focus també es posa en les seus dels departaments més implicats en la gestió de la pandèmia, com són Salut, Interior i Empresa. Així mateix, el cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha explicat que es reforçarà la vigilància dels actes públics dels consellers i els alts càrrecs per garantir "que no es generi un problema d'inseguretat".

Sàmper ha vinculat l'acció de diumenge a la plaça Sant Jaume al sentiment "de frustració i ràbia" per les restriccions pel covid-19. Ha donat per fet que els aldarulls de fa dos divendres i els vidres trencats a l'Ajuntament de Barcelona l'endemà són situacions que "es tornaran a repetir", però ha dit que la seva obligació és "que no passi". Per això el conseller ha defensat que, "fins que no estigui estabilitzada aquesta crisi", els Mossos faran més protecció als edificis i a les persones del Govern que es consideren més susceptibles de rebre atacs. Al Palau de la Generalitat s'hi destinen de manera permanent efectius de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO), sense descartar que també n'hi hagi de la Brigada Mòbil (Brimo). L'alerta s'estén als departaments de Salut, Interior i Empresa en cas que hi hagi concentracions o es puguin "produir ocupacions", segons Sallent.

Preguntat per si hi haurà cap cessament pel fet que diverses persones poguessin tirar pintura i sang al Palau de la Generalitat, Sàmper ha respost que ell és el responsable de "no haver-ho vist abans". El dispositiu que hi havia diumenge, quan l'edifici estava tancat, "complia amb els estàndards de protecció per a èpoques habituals", ha argumentat el conseller. El cap dels Mossos ha recordat que els agents que hi havia de guàrdia van identificar l'organitzador i tres persones més que van participar en l'acció a la plaça Sant Jaume. Sallent ha dit que són treballadors d'un restaurant de l'Hospitalet de Llobregat.

Festes privades aquest cap de setmana

El conseller d'Interior i el cap dels Mossos han fet aquesta valoració en una roda de premsa en què han explicat que aquest cap de setmana s'han denunciat diverses festes privades. Sallent ha informat que han detectat una festa amb 20 persones en un domicili de Sarrià a Barcelona, una altra amb 28 persones en una antiga oficina bancària a l'Hospitalet de Llobregat i una tercera en una associació cannàbica a Sabadell. També han aixecat acta per trobades en hotels amb diverses persones. Des del 16 d'octubre els Mossos i les policies locals han posat 22.297 denúncies per incompliments de persones i 395 a establiments. Aquest cap de setmana hi ha hagut 668 denúncies i 11 locals tancats.

El Govern també ha prorrogat el toc de queda quinze dies més, amb un canvi. L'hora límit per anar a recollir menjar als restaurants i bars s'acabava a les 21 h, però a partir d'ara s'allarga fins a les 22 h. Sàmper ha indicat que les persones tindran el temps "mínim" per poder fer el recorregut des de l'establiment fins a casa i que hauran d'ensenyar el tiquet de la compra si els atura la policia. Per als repartidors de menjar a domicili, els coneguts com a riders, es manté que poden treballar fins a les 23 h durant el toc de queda.

En paral·lel, Sàmper ha remarcat que els dijous es detecta un augment de trànsit, d'entre un 7% i un 15%, que s'atribueix "amb probabilitat" a famílies que van a segones residències. El conseller ha afegit que, en canvi, a causa del confinament perimetral els divendres, dissabtes i diumenges es produeix un descens de la circulació de vehicles d'entre un 40% i un 85% respecte a un cap de setmana equivalent del 2019. Pel que fa al toc de queda, segons el conseller s'ha notat "una baixada sostinguda" de la mobilitat entre les 22 i les 0 h. Entre les 0 i les 6 h la circulació de vehicles es manté "molt residual".

stats